17.1 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialPresedintele SUA a vizitat in premiera estul Germaniei

Presedintele SUA a vizitat in premiera estul Germaniei

Cu ocazia celei de-a treia vizite efectuate de presedintele George W. Bush in Germania, liderul de la Casa Alba a ales, in premiera, o destinatie situata pe teritoriul fostei RDG. La invitatia cancelarului german, presedintele si Prima Doamna au sosit in circumscriptia electorala a Angelei Merkel.
In cadrul unui discurs sustinut in centrul orasului Stralsund, presedintele SUA a facut referire la trainicia prieteniei americano-germane, bazata pe "valori si interese comune”. El a apreciat ca "umar la umar, cele doua tari pot obtine multe” in vederea asigurarii pacii mondiale. Localnicilor prezenti, presedintele le-a spus ca se pot mandri a fi dat Germaniei "un cancelar exceptional”. In aplauzele ce au urmat, Bush a dat autografe pe stegulete americane.
Angela Merkel a tinut sa multumeasca SUA pentru sprijinul oferit Germaniei in vederea reunificarii. "Datoram mult Americii – faptul ca astazi traim laolalta, in pace si libertate”.
Discutiile politice dintre cei doi lideri au durat doua ore, fiind dedicate escaladarii situatiei din Orientul Mijlociu, crizei dosarului nuclear iranian, testelor de rachete nord-coreene, cat si summitului G8 de la Sankt Petersburg, ce va debuta sambata. In cursul serii, cuplul prezidential american a participat la un imens "barbecue”.
Totusi, vizita liderului de la Casa Alba nu a constituit motiv de bucurie unanima. Astfel, primul ministru al landului Mecklenburg-Vorpommern, social-democratul Harald Ringstorff, a anuntat ca va lipsi de la "barbecue” pe motiv ca ar fi fost invitat prea tarziu, cand avea deja alte chestiuni stabilite. Iar vicele sau, membru al Stangii extreme, a preferat sa se alature grupului celor cateva sute de protestatari, adunati la distanta considerabila de traseul liderului american.
In cursul vizitei de 36 de ore a cuplului prezidential american au fost mobilizati nu mai putin de 12.500 de politisti, masurile de securitate costand statul german aproximativ 20 de milioane de euro.

Cele mai citite

Familia Regală a strâns laolaltă tineri, elite și politicieni din cadrul Ploieşti, Capitala tineretului din România 2024

Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, a găzduit, miercuri, la Palatul Elisabeta, seara dedicată municipiului Ploieşti, Capitala tineretului din România în anul 2024, eveniment în...

Bărbat prădat de soție și de socrul său. Hoții au dat foc casei și au furat 200.000 de euro

Un incendiu izbucnit într-o locuință din Bragadiru a scos la iveală un caz de furt. După ce polițiștii au intervenit duminică la solicitarea unui...

Liban: Noi explozii după ce au fost detonate și stațiile radio ale Hezbollah

Noi explozii au fost semnalate miercuri în Liban, în urma detonării unor dispozitive de emisie-recepţie folosite de gruparea Hezbollah, la o zi după ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă