25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialPresedintele R. Moldova nu va fi ales din primul tur de scrutin,...

Presedintele R. Moldova nu va fi ales din primul tur de scrutin, cred analistii

Este putin probabil ca Parlamentul moldovean sa poata alege din primul tur presedintele tarii, considera anasistii politici citati de Info-Prim Neo, potrivit Newsin.

"Electoratul comunist nu intelege de ce Marian Lupu (candidatura inaintata de AIE – n.r.) nu este dorit in calitate de presedinte. Mai mult, implicarea societatii intr-o lunga campanie electorala, schimbarile pe care le va efectua noua putere, ar putea determina o parte a electoratului comunist sa renunte la PCRM in favoarea PDM", a explicat Petru Bogatu.

Totodata, potrivit analistului, vor iesi la iveala mai multe scheme mafiote desfasurate de PCRM. De asemenea, va fi reformat Centrul de Combatere a Crimelor Economice si Coruptiei, care va investiga cazurile de coruptie la nivel inalt. "Multe nelegiuri comise de fosta guvernare vor iesi la suprafata in perioada de pana la alegerile anticipate, astfel ca PCRM va veni sifonat la alegeri", spune Bogatu.

Nici un alt analist politic, Nicolae Negru, nu crede ca presedintele va putea fi ales din primul scrutin. "Pe urma se va vedea, nu se stie de unde sare iepurele", a spus el. In opinia lui Negru, comunistii au sfidat in permanenta legile, au facut remanieri ilicite de cadre. Un exemplu elocvent, din puntul sau de vedere, este demiterea lui Vasile Tarlev din functia de premier de catre Voronin. Conform legislatiei, premierul putea fi demis doar printr-o motiune de cenzura a Parlamentului.

In mod ilicit a fost inlaturat din functie si ministrul de atunci al economiei, Valeriu Lazar, care s-a opus privatizarii hotelului National, subliniaza Nicolae Negru. Imediat dupa numirea in aceasta functie a lui Igor Dodon, hotelul a fost privatizat de o firma fantoma, care avea pe cont circa 3.000 de lei. Toate aceste nelegiuiri vor iesi la iveala si vor arata alegatorilor cine sunt comunistii care i-au condus timp deopt ani si jumatate, a conchis analistul.

Prima tentativa de alegere a sefului statului va avea loc la 10 noiembrie. Singurul candidat inscris in cursa este Marian Lupu, liderul PDM.  
 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă