Dupa ce duminica a primit un ultimatum din partea opozantilor sai din Parlament, care amenintau cu inceperea procedurilor de demitere, presedintele pakistanez Pervez Musharraf s-a retras ieri din functie.
Pervez Musharraf si-a anuntat demisia luni, intr-un discurs televizat, evitand astfel sa devina primul presedinte destituit din istoria de 61 de ani a Pakistanului. Acuzat de catre partidele partenere din Parlament de violarea Constitutiei, Musharraf a respins initial acuzatiile aduse, in incercarea de a-si pastra functia.
Musharraf a devenit presedinte in 1999, in urma unei lovituri de stat, si a fost reales in functie in 2007. El a pierdut insa sprijinul Legislativului in urma alegerilor din februarie 2008, majoritatea in Parlament fiind castigata de o coalitie intre Partidul Poporului din Pakistan condus de Asif Ali Zardari, sotul fostului premier Benazir Bhutto, asasinata in decembrie 2007, si Liga Musulmana din Pakistan, condusa de fostul premier Nawaz Sharif.
Aliat al NATO in lupta impotriva terorismului, Musharraf si-a pierdut popularitatea, desi Pakistanul a cunoscut in perioada mandatului sau o rapida crestere economica si initierea in 2004 a unui angajament de pace in relatiile cu India. Consecintele plecarii sale din functie ar putea fi, dupa cum noteaza Reuters, instaurarea instabilitatii politice in Pakistan, dat fiind ca actuala coalitie de la guvernare este unita doar in ceea ce priveste opozitia fata de Musharraf, cele doua partide partenere fiind, de altfel, foste rivale si urmand sa concureze in urmatoarea competitie electorala. Cu toate acestea, coalitia promite transformarea institutiei presedintelui intr-una simbolica si continuarea luptei impotriva "militantismului taliban violent".
» Coalitia la putere promite reducerea presedintiei la o functie simbolica.