11.7 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSpecialPreședintele Iohannis pregătește noua Strategie Națională de Apărare

Președintele Iohannis pregătește noua Strategie Națională de Apărare

Președintele Klaus Iohannis și consilierii acestuia pregătesc o nouă variantă a Strategiei Naționale de Apărare a României.

„Voi prezenta Parlamentului noua Strategie Națională de Apărare a Țării”, a declarat astăzi șeful statului, în cadrul reuniunii de autoevaluare a Ministerului Apărării Naționale pe anul 2014.

Președintele Iohannis a explicat că, după ce Strategia Națională de Apărare va fi aprobată de Parlament, vor fi modificate și alte acte normative. „Conform legii, în baza acestui document și a Cartei Albe a Apărării, elaborată de Guvern, MApN va aproba noua Strategie Militară”, a precizat șeful statului.

Președintele României a subliniat că „avem nevoie de o legislație clară, unitară și coerentă, de mai puțină birocrație și de dotări pe măsura angajamentelor noastre”. Din punctul de vedere al securității, „țara noastră trebuie să-și consolideze credibilitatea strategică, într-o zonă marcată de coliziunea intereselor strategice”, a spus șeful statului.

Potrivit normelor legislative ale României, Strategia militară este documentul de bază al armatei, care cuprinde obiectivele şi opţiunile fundamentale privind îndeplinirea, prin mijloace și acţiuni militare, a politicii de apărare a statului român. Strategia militară stabileşte locul şi rolul armatei României în cadrul eforturilor de realizare a obiectivelor prevăzute în Strategia de securitate naţională şi în Carta Albă a Guvernului, privind securitatea şi apărarea naţională.

Din aceste motive, primul document care trebuie să intre în vigoare este Strategia Națională de Apărare. Pe baza acestuia se elaborează Carta Albă, iar în final se alcătuiește Strategia militară.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Erdogan cere unitate palestinienilor după o întâlnire cu Ismail Haniyeh, liderul Hamas

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan le-a cerut sâmbătă palestinienilor „să se unească”, după o întâlnire la Istanbul cu liderul Hamas, Ismail Haniyeh, potrivit AFP...

CSM București a învins Dunărea Brăila și câștigă Cupa României

CSM București a câștigat Cupa României la handbal feminin, învingând HC Dunărea Brăila cu scorul de 32-27 (17-13), în finala desfășurată duminică în Sala...

Oamenii legii au reținut peste 1.000 de permise în ultimele 24 de ore, 15 pentru consum de droguri

Sâmbătă, 20 aprilie 2024, Ministerul Afacerilor Interne a raportat intervenția la un număr de 4.238 de evenimente, dintre care 2.762 au fost dedicate menținerii...
Ultima oră
Pe aceeași temă