13.6 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăSpecialPreşedintele interimar al Ucrainei, fost şef al Serviciului de securitate

Preşedintele interimar al Ucrainei, fost şef al Serviciului de securitate

Aleksandr Turcinov este scenarist şi doctor în ştiinţe economice, care a ales să intre în politică, în 1993. A fost numit consilier economic al primului ministru ucrainean de atunci, Leonid Cucima.

Tot în ’93 a fondat Uniunea Industriaşilor şi Antreprenorilor din Ucraina, iar un an mai târziu a pus bazele partidului Hromada.

În 1998 a fost ales în parlamentul ucrainean (Rada) pentru ca în 1999 să părăsească Hromada pentru a sa alătura Iuliei Timosenko, deveninâd mâna drepta a acesteia.

În 2005 Turcinov a fost primul civil numit în functia de sef al Serviciului Ucrainean de Securitate (SBU). SBU are în atribuţii protejarea suveranităţii naţionale şi teritoriale, a secretelor de stat, a intereselor economice ale ţării, a drepturilor omului etc. După un an, procurorii au pornit o investigaţie, acuzându-l că ar fi distrus un dosar despre Simion Mogilevici, personaj ce se afla la acea dată pe lista neagră a FBI-ul. Acuzaţiile au fost restrase însă după 4 luni.

Citeşte şi: Ucraina are un nou preşedinte. Interimar

După căderea guvernului Timosenko, pe 3 martie 2010, Aleksandr Turcinov a fost numit prim-ministru interimar, conducând guvernul timp de o săptămână, până la numirea lui Mikola Azarov (apropiat al lui Ianukovici şi fost prim-ministru până pe 28 ianuarie a.c) în funcţia de premier.

După protestele de la Kiev, acesta a fost ales preşedinte al Parlamentului, iar ulterior, după demiterea lui Ianukovici de către Rada, a devenit preşedinte interimar şi prim ministru interimar.

Aleksandr Turcinov s-a născut în 1964, în oraşul ucrainean Dnipropetrovsk. Actualul preşedinte al Ucrainei este casatorit cu Hanna, şefa departamentului de limbi străine de la Universitatea Naţională Pedagogică Dragomanov şi au împreună un fiu, născut în 1994.

Cele mai citite

Aproximativ 28.000 de locuințe nu sunt alimentate cu energie electrică

Aproape 28.000 de locuințe nu erau alimentate cu energie electrică luni dimineaţa, în urma incidentelor apărute în timpul nopţii pe reţelele de medie şi...

Avertizare Cod Portocaliu de inundații emis pentru șase județe

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o avertizare de Cod Portocaliu de inundații, valabilă pe 30 septembrie, pentru râurile...

Dezabonări în masă la Neflix, după ce președintele companiei a donat bani pentru campania Kamalei Harris

Netflix a înregistrat o creștere semnificativă a numărului de anulări în urma donației făcute de cofondatorul și președintele companiei, Reed Hastings, în sprijinul candidatului...
Ultima oră
Pe aceeași temă