15.5 C
București
luni, 26 februarie 2024
AcasăSpecialPreședintele Georgiei lansează acuzaţii la adresa lui Mihail Saakașvili

Președintele Georgiei lansează acuzaţii la adresa lui Mihail Saakașvili

Președintele georgian, Ghiorghi Margvelașvili, a calificat drept “insultă” la adresa Georgiei decizia predecesorului său Mihail Saakașvili de a accepta să fie numit în fruntea regiunii ucrainene Odesa, după ce a primit cetățenia acestui stat, informează Agerpres.

“Acest comportament indecent este de înțeles”, a declarat, duminică, Margvelașvili.

Mihail Saakașvili, 47 de ani, care a primit la sfârșitul acestei săptămâni cetățenia ucraineană, “ne-a insultat țara”, a spus el.

Citeşte şi: Saakasvili, posibil guvernator al regiunii Odesa

“Există valori mai importante decât cariera, iar printre ele figurează naționalitatea țării sale”, a adăugat președintele georgian.

Conform legii georgiene, un georgian care acceptă naționalitatea unei alte țări o pierde automat pe cea a țării sale. Această pierdere a cetățeniei trebuie totuși confirmată prin decret, ceea ce până în prezent nu s-a întâmplat în cazul lui Saakașvili, care rămâne în continuare cetățean georgian.

“Va fi ca o sabie a lui Damocles pentru el. Va fi o decizie politică și o vom lua când vom dori”, a declarat ministrul justiției din Georgia, Tea Tsouloukiani.

Dușman jurat al lui Vladimir Putin, Mihail Saakașvili a fost numit sâmbătă guvernator al regiunii strategice ucrainene Odesa, având drept obiectiv menținerea suveranității țării și lupta împotriva corupției.

Numirea a suscitat mânia Rusiei, acuzată de Kiev și de occidentali că îi susține militar pe separatiștii proruși în estul Ucrainei, ceea ce aceasta neagă.

Președinte al Georgiei între 2004 și 2013, Mihail Saakașvili, venit la putere în urma “Revoluției trandafirilor”, a fost mereu un apropiat al autorităților prooccidentale ale Ucrainei.

Saakașvili este creditat cu obținerea de progrese în lupta împotriva corupției, dar pe de altă parte a fost acuzat de derive autoritare. El este urmărit în justiție în Georgia pentru “abuz de putere”, însă acuză la rândul său persecuții politice.

Cele mai citite

Dorinel Munteanu, sancționat pentru comportamentul din meciul cu Dinamo

Comisia de Disciplină a FRF l-a sancționat pe antrenorul Oțelului, Dorinel Munteanu, cu două etape de suspendare şi o amendă de 6.000 de lei...

Războiul din Ucraina, o imensă mașinărie de spălat bani

Afirmația din titlu nu-mi aparține. Ea a fost formulată de Mitch McConnell, liderul minorității republicane din Senatul american. Marii investitori își freacă mâinile. E...

INCREDIBIL! Sala polivalentă din Slatina va costa mai mult decât cea de la Iași și din Budapesta

La sfârșitul săptămânii trecute, s-a anunțat construirea a două săli polivalente la Iași și Slatina, dar, surprinzător, investiția din municipiul reședință a județului...
Ultima oră
Pe aceeași temă