5.9 C
București
duminică, 3 martie 2024
AcasăSpecialPreședintele FR de gimnastică ritmică: În 2014 s-au cules roadele unui program...

Președintele FR de gimnastică ritmică: În 2014 s-au cules roadele unui program demarat cu 3 ani în urmă

Președinta Federației Române de Gimnastica Ritmică (FRGR), Irina Deleanu, a declarat că anul 2014 a fost unul de succes pentru această disciplină și că rezultatele înregistrate au fost posibile datorită unui program de dezvoltare, demarat cu 3 ani în urmă.

''Anul 2014 a fost unul de succes pentru gimnastica ritmică din România. Vreau să subliniez, în primul rând că Ana Luiza Filiorianu a terminat pe poziția a patra la Jocurile Olimpice de Tineret de la Nanjing (China). Acesta este un rezultat foarte îmbucurător pentru Federația Română de Gimnastica Ritmică. Ea a obținut în finala pe obiecte cea mai bună notă la panglică, a depășit-o chiar și pe rusoaica Irina Anennkova. Deci, în mod neoficial, putem să spunem că Ana Luiza Filiorianu ar fi campioană olimpică la panglică. Dar, sigur, regulamentul Jocurilor Olimpice nu permite acordarea medaliilor și pe obiecte, așa cum se întâmplă în concursurile de gimnastică artistică. Dar, toate aceste elemente cumulate între ele, ne oferă o speranță reală pentru perioada viitoare. Ana Luiza Filiorianu este acum o gimnastă foarte determinată, este o gimnastă ambițioasă. Ea e foarte conștientă de tot ceea ce are de făcut, este bine susținută de părinții ei, de federația noastră. Acum sperăm ca în anul viitor, în 2015, când va păși spre seniorat, să facă o figură frumoasă'', a declarat Irina Deleanu, conform Agerpres.

Ana Luiza Filiorianu s-a clasat pe locul patru în finala probei de individual compus din cadrul concursului de gimnastică ritmică de la Jocurile Olimpice de Tineret, cu un total de 55,850 puncte. Filiorianu, locul 5 în calificări, a obținut următoarele note: 13,500 la cerc, 14,350 la minge, 13,600 la măciuci și 14,400, cea mai mare notă din finală, la panglică. Pe podium au urcat în ordine rusoaica Irina Anennkova (58,575), belarusa Marila Trubah (56,950) și americanca Laura Zeng (56,750).

Ana Luiza Filiorianu a fost desemnată, de către Deleanu drept cea mai bună sportivă a federației pe anul 2014.

Federația națională a obținut dreptul de a organiza Cupa Mondială la București în 2015, în perioada 3-5 aprilie, la Sala Polivalentă. ''Vor veni în România cele mai bune gimnaste din întreaga lume, campioane olimpice, campioane mondiale, campioane europene. Vom avea deci ocazia să vedem la București, elita, crema gimnasticii ritmice mondiale în anul viitor''.

Legat de anul 2014, Deleanu a amintit de retragerea Alexandrei Piscupescu din activitatea competițională. ''Ea a terminat cu o competiție mare, Campionatul Mondial de la Izmir, dar acolo nu a reușit calificarea în primele 24 de gimnaste. Pentru anul viitor, s-a decis să se oprească, deoarece necesitățile performanței sunt din ce în ce mai ridicate'', a precizat fosta medaliată cu bronz la Mondialele de gimnastică ritmică din 1992.

Irina Deleanu s-a referit la strategia federației de mărire a ariei de selecție, de dezvoltare a gimnasticii ritmice, precizând că programul de dezvoltare a bazei piramidei a dat roade. ''Este un program demarat în urmă cu trei ani de zile, în care am impus participarea cu ansamblul la mica gimnastă și la categoria a patra. Acest lucru, având în echipa fiecărui club câte șase copii, am ajuns la un plus de gimnaste la nivel de bază'', a explicat Deleanu.

''La întrecerile Campionatului European, Ana Luiza Filiorianu a fost la două zecimi de o medalie în competiția de la măciuci. În concluzie, trebuie să lucrăm mai mult la elementele tehnice. Spun asta pentru că ei i-a lipsit practic o rotație la o piruetă. Pentru această rotație pe care ea nu a făcut-o, la o piruetă a făcut dublă în loc de triplă, a pierdut medalia de bronz în finala de la măciuci. Deci suntem foarte aproape de un rezultat mare, dar niciodată acolo sus pe podium. Pentru ameliorarea acestui aspect am făcut, de-a lungul timpului, tot felul de analize, am încercat să îmbunătățim toate aceste aspecte. Aici este și o componentă psihologică. Trebuie să vrei să să crezi că poți obține un rezultat foarte mare. Având în vedere că noi venim dintr-o țară care nu are blazon, nu avem susținere în domeniul arbitrajului, trebuie să ne luptăm, să fim precum Nadia Comăneci, pentru a obține un rezultat bun''.

Deleanu a evocat și faptul că Alexandra Piscupescu nu a reușit calificarea în primele 24 la Campionatele Mondiale. ''Acestea sunt obiectivele pe care nu l-am îndeplinit. Ele nu au fost obiectivele oficiale ale Federației de Gimnastică Ritmică, erau obiectivele noastre personale, ale antrenoarei, ale președintelui, ale gimnastei'', a subliniat Irina Deleanu.

Legat de anul viitor, președinta FRGR a trecut în revistă obiectivele forului național: ''Avem un Campionat European, unde România va participa cu Ana Luiza Filiorianu, avem Jocurile Europene de la Baku, unde va fi prezentă tot Ana Luiza Filiorianu, pentru că o avem calificată acolo. Mai este Campionatul Mondial din luna septembrie, la Stuttgart, o competiție calificativă pentru JO de la Rio. Sigur, șansele de calificare sunt aproape zero, pentru că Ana Luiza Filiorianu o să fie în primul an de seniorat și este încă crudă, nu are forța încă să lupte cu monștrii sacri. Dar, obiectivul nostru pentru anul competițional 2015, este să facem o carte de vizită cât mai performantă, în așa fel încât Ana Luiza Filiorianu să reușească o calificare în următorul ciclu olimpic, pentru Tokyo. Va fi atunci o sportivă cu state vechi, cu rezultate bune, un nume internațional, în așa fel să nu mai fim mereu nepregătiți''.

Irina Deleanu a nominalizat-o pe jucătoarea de tenis Simona Halep drept sportiva anului în România.

Cele mai citite

proiect inspirat de Arhimede idei vechi transmise prin secole

Într-o lume în care tehnologia modernă și inovația sunt adesea considerate a fi vârful creativității umane, este ușor să uităm că unele dintre...

Constrângeri și schimbări în 2024

Conform celui mai recent studiu Coface, sectoarele construcții și imobiliare se confruntă cu provocări semnificative în 2024, o combinație de probleme legate de...

Exporturile de Săniuța către Rusia, așteptate să crească. Mulți ruși nu pot sta pe schiuri cum vrea Putin

Ilustrație: Marian Avramescu Exporturile de votcă Săniuța către Federația Rusă sunt așteptate să crească spectaculos, după ultimele doleanțe exprimate public de liderul de la...
Ultima oră
Pe aceeași temă