12.5 C
București
marți, 1 octombrie 2024
AcasăSpecialPreşedintele columbian a dizolvat agenţia de informaţii a ţării

Preşedintele columbian a dizolvat agenţia de informaţii a ţării

Preşedintele columbian Juan Manuel Santos a dizolvat agenţia de informaţii a ţării, DAS, după mai multe scandaluri, relatează BBC, citat de NewsIn.

Personalul DAS va fi transferat în alte departamente guvernamentale.

Luna trecută, fostul şef al DAS, Jorge Noguera, a primit 25 de ani de închisoare pentru colaborare cu „echipele morţii” paramilitare. El a condus DAS din 2002 până în 2005, sub guvernul preşedintelui Alvaro Uribe.

Scandalul a izbucnit în februarie 2009 după ce o publicaţie a dezvăluit spionarea opozanţilor lui Uribe. Cel puţin 20 de actuali şi foşti oficiali ai DAS au fost condamnaţi la închisoare.

Luni, directorul DAS, Felipe Munoz, a spus că 92% dintre angajaţi îşi vor păstra slujbe guvernamentale. „Mulţi dintre oamenii din DAS au fost stigmatizaţi, în mod nedrept”, a subliniat el.

Grupurile paramilitare sunt învinuite pentru multe dintre atrocităţile comise în conflictul civil din Columbia. Ele au fost formate în anii ’80 pentru a lupta împotriva rebelilor de stânga, dar s-au implicat în traficul cu cocaină.

DAS răspundea numai preşedintelui, dar Uribe a negat în repetate rânduri că ar fi dat ordine care să încalce legea sau Constituţia.

Cele mai citite

Nicușor Dan recunoaște că „am fost relativ relaxaţi” în fața ciclonului din weekend

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat, luni seară, că ”am fost relativ relaxaţi” când a venit ciclonul în weekend, deoarece sistemul de...

Scene apocaliptice la Zaporojie după atacul Rusiei: „Maşinile au luat foc, copacii au fost puşi la pământ”

Rusia a atacat din nou Ucraina cu valuri de drone. La Kiev, asaltul a durat cinci ore. Bombardamentul a avut loc în ziua în...

Nicușor Dan susține că oamenii nu sunt în pericol, dacă trec prin Piața Unirii

Primarul general afirmă că nu există un expert care să confirme urgența lucrărilor de reabilitare Primarul Capitalei nu crede că graba cu care primarul sectorului...
Ultima oră
Pe aceeași temă