6.3 C
București
duminică, 10 noiembrie 2024
AcasăSpecialPresedintele CJ Timis - "jupan" peste proiectele DKMT

Presedintele CJ Timis – „jupan” peste proiectele DKMT

Presedintele Consiliului Judetean Timis, Constantin Osta-ficiuc, a preluat, pentru un an, presedintia Euroregiunii Dunare-Cris-Mures-Tisa (DKMT), in cadrul manifestarilor organizate in localitatea Kanjiza, din Serbia. Pentru al noualea an, in ultimul weekend din luna mai, in locul unde se intalnesc cele trei tari ce alcatuiesc euroregiunea – Romania, Serbia si Ungaria – s-a deschis granita si au avut loc manifestari culturale si sportive. Timisul detine pentru a treia oara presedintia euroregiunii.

Proiecte vechi si noi pentru euroregiune

Nu au lipsit momentele „administrative”, liderii judetelor din DKMT avand adunare generala si punand la cale proiectele mai importante pentru anul care vine. Astfel, s-a readus in discutie o idee mai veche a Timisului, de construire a unui parc industrial transfrontalier, care ar cuprinde si un punct de trecere a granitei.
„Acest proiect este de o prioritate pentru DKMT. Am decis sa facem un studiu de fezabilitate, pentru a vedea daca ideea are suport economic. Timisul are o experienta mai mare in domeniul parcurilor industriale”, a spus Ostaficiuc. Investitia, estimata la opt milioane de euro, ar putea sa fie finantata prin „Interreg” Romania si „Interreg” Serbia. Ideea parcului a fost agreata de cei trei ministri de Externe, la ultima intalnire din 19 aprilie.
La nivelul cel mai inalt de prioritate pentru noul presedinte al DKMT ramane formarea unei echipe de interventie in caz de calamitati naturale. Si aceasta idee a aparut inca de anul trecut, cand a fost aprobata de cei trei ministri de Externe, dar de atunci nu s-a facut nici un pas concret.
O idee „revolutionara” aparuta la nivelul autoritatilor este introducerea unui card de asigurari sociale euroregional. Cetatenii DKMT ar avea, astfel, acces la serviciile din orice institutie medicala din euroregiune. Sistemul are, insa, sanse mici sa fie realizat, pentru ca este nevoie ca sistemele medicale din cele trei tari sa fie compatibile, deci deciziile trebuie luate la un nivel mult mai inalt. O prima dezbatere va avea loc luna viitoare, cand presedintii celor trei Case Nationale pentru Asigurari de Sanatate se vor intalni.
Adunarea generala a mai decis ca este nevoie de o mai buna promovare a posibilitatilor de turism din cele opt judete ale DKMT, precum si colaborarea in domeniul agricol.

Esecuri si disensiuni

Ostaficiuc recunoaste ca sefii celorlalte judete nu ii agreeaza foarte tare prezenta, pentru ca este „mai dur”. In cadrul intrunirii de sambata, din Serbia, preedintele CJ Timis s-a aratat revoltat de faptul ca un grup de reprezentanti ai ONG-urilor din euroregiune lucreaza sub brandul „DKMT” fara a avea acceptul adunarii. Discutiile s-au iscat cand a fost pusa pe hartie dorinta acestor organizatii de a deveni un grup de lucru oficial al DKMT, fara a cere, insa, vreun ban.
Presedintii si vicepresedintii judetelor au aflat abia acum ca ONG-urile erau demult reprezentate in cadrul adunarii generale, ba aveau chiar drept de vot. Discutiile s-au intins zeci de minute, pana cand vicepresedintele Adunarii Generale, Csongrad Attila Marosvary, a facut pace: s-a luat act de dorinta tinerilor de a se afilia la structura administrativa, dar s-a aprobat infiintarea unui al doilea grup, care sa colaboreze cu primul.
Categoria „esecuri” ale colaborarii a inregistrat un caz: proiectul de soft pentru evidentierea calitatii terenurilor din euroregiune nu a castigat finantare, fiind al doilea sub linie. „Ar fi fost finantat de o societate din Stuttgart, din fonduri comunitare. Din 400 de proiecte depuse au primit bani patru, iar acest proiect de soft a fost pe locul 6”, recunoaste Os-taficiuc. Acesta a acuzat, voalat, partea ungara ca nu a facut destul lobby pentru proiect.
„Nu pot sa spun ca daca ne ocupam noi de acest aspect am fi castigat. Cert este ca Timisul are o relatie buna cu zona Stuttgart si avem experienta cu sistemul similar de la noi. In plus, Timisul nici nu a fost solicitat sa puna umarul si finantarea de 1,8 milioane de euro s-a pierdut. Ba chiar s-a pus problema sa se mearga mai departe fara noi, pentru ca noi avem deja acest proiect. Documentatia ramane in baza de date si vom incerca accesarea altor fonduri”, a adaugat acesta.

Cele mai citite

Avertisment ANPC: Atenție la produsele de post! Ce trebuie să verificați, înainte de a cumpăra

Directorul ANPC recomandă ca toate produsele să fie achiziționate doar din locuri amenajate și autorizate Pe data de 15 noiembrie începe Postul Crăciunului, care durează...

Firmele din sectorul 1, premiate de CCIB

Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), cu sprijinul Primăriei de sector, a organizat în Aula Carol I din sediul său istoric Topul...

Volumul plăţilor instant, în România, a înregistrat o creştere de 92,94%, în primele 10 luni

Această evoluție arată interesul crescut şi încrederea utilizatorilor în tranzacţiile rapide şi sigure Datele Transfond relevă faptul că, în prezent, infrastructura de plăţi instant cuprinde...
Ultima oră
Pe aceeași temă