12.7 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSpecialUPDATE. Președintele CJ Buzău, Cristinel Bîgiu (PSD) și finul său, Florin Colgiu,...

UPDATE. Președintele CJ Buzău, Cristinel Bîgiu (PSD) și finul său, Florin Colgiu, șeful tineretului liberal, reținuți pentru luare de mită

UPDATE 0.30

Președintele CJ Buzău, Cristinel Bîgiu,  a urcat mercurialul mitei la 50% din valoarea contractelor atribuite pe criterii clientelare

Procurorii anticorupție i-au reținut pe Marian Cristinel BÎGIU, preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău, pentru două acte materiale de luare de mită în formă continuată, și pe Florin Mădălin COLGIU, finul primului, pentru două acte materiale de complicitate la luare de mită în formă continuată.

Mita primită de Bîgiu este, în total, de 113.500 de lei, din care în ziua flagrantului ar fi acceptat suma de 43.500 de lei, iar finului său i-a "repartizat"  6.500 lei. Suma totală pe care și-o rezervase președintele CJ era de 200.000 de lei din totalul de 400.000 lei cât valora contractul de achiziție publică. Se poate spune că mercurialul mitei a urcat la 50% din valoarea contractelor atribuite pe criterii clientelare.

Cum se fentează licitația publică: proiectul de achiziție publică se împarte în mai multe bucăți ca sumele să nu depășească limita ce impune licitația

Potrivit referatului de reținere, în perioada decembrie 2013- decembrie 2014, inculpatul Bîgiu Marian Cristinel, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău, i-a solicitat unuia dintre directorii din cadrul instituţiei să modifice un proiect de achiziție publică de 400.000 lei legat de dezvoltarea durabilă a județului Buzău pentru perioada 2014-2020, să împartă acest proiect în trei componente pentru a se evita obligativitatea organizării licitației publice.

 De asemenea, i-a solicitat să identifice firme dispuse să semneze, în mod formal, aceste proiecte şi să întocmească efectiv proiectele. Urma ca după întocmirea acestor proiecte şi aprobarea plăţilor de către Cristinel Bîgiu, directorul respectiv să remită, sub formă de mită, preşedintelui Consiliului Judeţean, jumătate din suma plătită din banii publici, respectiv 200.000 lei. Directorul urma să recupereze banii de la firmele care figurau, în mod fals, ca executanţii celor trei proiecte sus-menţionate.

În acest sens, în jurul datei de 20.12.2013, directorul respectiv i-a remis lui Bîgiu Marian Cristinel, prin intermediul finului acestuia, Colgiu Florin Mădălin, suma de aproximativ 70.000 lei, sub formă de mită, reprezentând jumătate din contravaloarea unei facturi în cuantum de 130.000 lei + TVA, sumă ce fusese virată unei firme identificate de director, căreia i se atribuise anterior, în mod direct, contractul pentru prima componentă a Strategiei de dezvoltare durabilă şi anume principalele direcţii de dezvoltare şi analiza S.W.O.T.

Directorul, la rândul său, primise suma susmenţionată de la reprezentantul legal al firmei.

Ulterior, în luna august 2014, Bîgiu Marian Cristinel l-a însărcinat pe acelaşi director să demareze procedurile de atribuire directă, în aceleaşi condiţii, pentru cea de-a doua componentă a Strategiei de dezvoltare durabilă, fiind declarată câştigătoare aceeaşi firmă.

Urma ca lui Bîgiu Marian Cristinel să-i fie remisă, ulterior, cu titlu de mită, jumătate din valoarea contractului, respectiv 50.000 lei.

Cărăușii mitei nu l-au salvat de cătușe pe președintele CJ Bîgiu

La data de 04.12.2014, Bîgiu Marian Cristinel i-a solicitat, în mod expres, aceluiaşi director, să-i remită până cel mai târziu la data de 08.12.2014, suma convenită de 50.000 lei, indicându-i ca intermediar ce urma să primească banii în numele preşedintelui Consiliului Judeţean, o persoană de încredere a acestuia.

În data de 06.12.2014, directorul i-a remis intermediarului indicat de Bîgiu Marian Cristinel o sumă de bani , pentru ca acesta, la rândul său, să o remită lui Bîgiu Marian Cristinel.
Tot la data de 06.12.2014, intermediarul i-a şi remis acestuia, în parcarea din faţa blocului unde îşi are domiciliul Bîgiu Marian Cristinel, suma de 50.000 lei, comunicându-i că banii i-au fost daţi de către director.

Bîgiu Marian Cristinel i-a indicat intermediarului modul în care urmau a fi distribuiţi, respectiv păstraţi banii, solicitându-i ca suma de 6.500 lei să fie remisă finului acestuia, Colgiu Florin Mădălin, iar restul sumei de 43.500 lei să fie păstrată, la dispoziţia lui Bîgiu Marian Cristinel, de către intermediar.
În aceeaşi zi, 6.12.2014, intermediarul i-a remis 6.500 lei lui Colgiu Florin-Mădălin care cunoştea că suma respectivă fusese primită cu titlu de mită de către Bîgiu Marian Cristinel, de la directorul respectiv.

In momentul în care Colgiu a primit banii, au apărut anchetatorii. Toate indicațiile lui Bîgiu cu privire la modul în care se primesc , se împart și se păstrează banii au fost înregistrate și reprezintă probe.

Președintele CJ Buzău Cristinel Bîgiu și finul său, Florin Colgiu  au fost reținuți pentru 24 de ore și urmează să fie preșentați instanței Tribunalului București pentru mandate de arestare preventivă pe o perioadă de 30 de zile

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații ( realizarea interceptărilor)  şi Brigada Specială de Intervenție a Jandarmeriei. 
 

UPDATE 22.45

In afară de președintele Consiliului Județean Buzău, Cristinel Bîgiu, procurorii au început urmărirea penală și față de finul acestuia, Florin GOLGIU, care ar fi luat mită circa  6.000 de lei, ca intermediar al mitei pentru baronul PSD. Florin Bolgiu este și președintele tineretului liberal din județul Buzău și vicepreședintele organizației pe țară.  

UPDATE 19.30

Președintele CJ Buzău Cristinel Bîgiu a fost prins la reședința sa din capitala de județ  după ce ar fi  luat mită circa 50.000 de lei   o tranșă din suma pretinsă  pentru atribuirea directă a unor contracte pentru o firmă agreată.

Înițial, surse judiciare neoficiale ne-au transmis că ar fi fost vorba de suma de 50.000 de euro.

Bîigiu este audiat și confruntat cu denunțătorul la sediul DNA din București. Denunțătorul ar fi avut tehnică de înregistrare montată de specialiștii DNA. 

Cel mai probabil, Bîgiu va fi reținut, spun surse judiciare. Procurorii i-au percheziționat atât domiciliul, cât și biroul de la Consiliul Județean de unde au ridicat probe.

La DNA ar fi fost citate și alte două persoane, dar și Florin Golgiu, președintele organizației de tineret al PNL Buzău și vicepreședintele organizației naționale a tineretului liberal, care ar fi avut rolul de intermediar al mitei. La dosar ar exista interceptări. Golgiu este finul președintelui CJ Buzău, Bîgiu. 

UPDATE ora 17.50

 Președintele Consiliului Județean  Buzău, Marian Cristinel Bîgiu, este în drum spre sediul central al DNA, unde va fi audiat pentru luare de mită, spun surse judiciare. El ar fi fost prins în flagrant. Scena ar fi fost filmată cu tehnica montată pe  denunțător. La percheziții, procurorii ar fi găsit probe care ar susține suspiciunile de luare de mită, spun surse judiciare.

La urcarea în mașina Poliției pentru a fi dus la sediul central al DNA din București, Bîgiu a declarat că nu a luat banii și că nu este vinovat.

Marian Cristinel Bîgiu mărește numărul președinților și vicepreședinților de consilii  care sunt supectați de corupți la peste 50. Procentul se apropie de 80%, spun specialiștii, motiv de îngrijorare deoarece arată gradul aproape generalizat  de corupție în rândul celor care dețin, prin descentralizare, puterea financiară. Președinții consiliilor județene sunt ordonatori principali de credite; ei  semnează atribuirea contractelor de achiziții publice la nivel județean,  care pot ajunge la milioane de euro dacă e vorba de proiecte cu finanțare europeană.

Între președinții de consilii județene cu dosare de corupție rememorăm câțiva : Nicușor Constantinescu ( Constanța) Adrian Duicu ( Mehedinți), Mircea Cosma ( Prahova), Moloț ( Hunedoara), Constantin Nicolescu ( Argeș).

​—–

Președintele Consiliului Județean Buzău, Marian Cristinel BÎGIU (PSD),  ar fi fost prins in flagrant după ce a  luat mită. Procurorii DNA fac percheziții la domiciliul său și la sediul Consiliului Județean, spun surse judiciare. Mita ar fi fost luată pentru atribuirea unor contracte. 

De-a lungul celor doi ani de când e președinte CJ Buzău, Bîgiu a apărut în mai multe scandaluri de presă legate de refuzul său de a aviza contracte câștigate sau de a organiza licitații pentru atribuire de lucrări. De notorietate este blocarea procedurilor pentru Maternitatea Buzău, ce urma să fie construită cu finanțare europeană, aprobată deja. De asemenea, de notorietate este scandalul declanșat în jurul reconstruirii  podului de la  Vadu Pașii.

Bîgiu va fi adus la sediul central al DNA, unde se vor face audieri. La dosar există și interceptări. Fiind flagrant, președintele CJ va fi cel mai probabil încătușat. El va fi suspendat din funcție, conform procedurilor.

Vineri seara, Cristinel Bîgiu a postat pe pagina sa de facebook "Aveți ghetuțele pregătite? Moș Nicolae este pe drum. Să ne aducă sănătate și liniște, tuturor!"  Acum, se poate spune că Moș Nicolae i-a adus  "nuielușa".

Ironia sorții: a plecat din PNL la PSD fiind convins că Ponta va fi noul președinte al țării. Alegerile au fost câștigate de fostul său șef de partid

Cristinel Marian Bîgiu a fost ales președinte al Consiliului Județean Buzău ca membru PNL în iunie 2012. Între 2008-2012 a avut un mandat de senator, iar în perioada mai 2007-noiembrie 2008 a fost președinte al Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice. El a mai ocupat și alte funcții: a fost prefect de Buzău în perioada ianuarie 2005-mai 2007 și vicepreședinte CJ Buzău în perioada iunie 2004-ianuarie 2005. A avut și funcții de conducere în PNL local.  

Cristinel Bîgiu a migrat la PSD în septembrie 2014, fiind urmat de 24 de primari ACL ( șase ai PDL; 18 ai PNL) și  de mulți consilieri județeni și locali. Migratorii au mizat pe faptul că alegerile prezidențiale vor fi câștigațe de Victor Ponta.

Când a anunțat migrarea la PSD, Cristinel Bîgiu a declarat că scopul a fost binele public. "Ceea ce m-a determinat să iau această decizie este colaborarea bună cu consilierii PSD în susținerea unor proiecte publice" spunea Bîgiu. Însă, primarul PSD din Buzău, Constantin Boșcodeală,  a dezvăluit adevăratul scop al migrării: " Echipa social-democrată a crescut cantitativ și calitativ, ceea ce va contribui ca premierul Victor Ponta să devină președintele României" .

 

 
Știre în curs de actualizare
Cele mai citite

SAMEDAY anunță intenția de preluare a companiei de curierat Sprinter din Ungaria

Ca parte a strategiei de extindere a infrastructurii de livrare din regiune, SAMEDAY, compania care a introdus livrarea în easybox în piața din România,...

Patru din zece români consumă alimente pe bază de plante (studiu)

Aproape o treime dintre români (31%) consumă carne zilnic, în timp ce patru din zece persoane (39%) se orientează spre alternative pe bază de...

Președintele Iohannis a ajuns în Coreea de Sud

Delegația oficială condusă de președintele Klaus Iohannis a ajuns în Coreea de Sud, într-o vizită care va dura trei zile. Cele mai importante momente din...
Ultima oră
Pe aceeași temă