27.1 C
București
luni, 15 aprilie 2024
AcasăSpecialPreşedintele CJ Buzău despre acuzaţiile de conflict de interese împotriva sa: "apă...

Preşedintele CJ Buzău despre acuzaţiile de conflict de interese împotriva sa: “apă de ploaie”

Preşedintele Consiliului Judeţean Buzău, Victor Mocanu, consideră că acuzaţiile care i-au fost aduse de Departamentul de Luptă Antifraudă sunt “apă de ploaie” şi “nişte aiureli”, potrivit Mediafax.

Social-democratul buzoian acuzat că a atribuit lucrări plătite din bani publici firmei care aparţine ginerelui său spune că nu are motive de îngrijorare. “Toate acele schimbări s-au clarificat, au fost obţinute toate avizele, iar ceea ce susţin dânşii este apă de ploaie. Nu ştiu de ce apar aceste lucruri tocmai acum”, a declarat Mocanu.

El va fi cercetat de procurori pentru conflict de interese la cererea Departamentului de Luptă Antifraudă (DLAF), care a constatat că acesta a schimbat furnizorul anumitor materiale de construcţii pentru “Drumul Vinului” cu firma ginerelui său, SC Baum Construct.

Controlul DLAF a fost cerut de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), după ce verificatorii ministerului, care s-au autosesizat din presă, au descoperit un posibil conflict de interese între preşedintele Consiliului Judeţean şi o firmă locală, Nikost, aparţinând lui Neculai Cojocaru, un om de afaceri descris de presa locală din Buzău drept “un om de casă” al preşedintelui CJ. Firma Nikost se afla printre furnizorii de materiale de construcţie pentru “Drumul Vinului”, proiect finanţat din fonduri europene al cărui beneficiar era Consiliul Judeţean condus de Victor Mocanu.

Legătura bănuită de inspectorii Direcţiei de Control şi Verificare a Utilizării Fondurilor Comunitare din MDRT consta în aceea că o cumnată a lui Neculai Cojocaru, Cristina Dragomir, este asociată cu ginerele lui Victor Mocanu, Daniel Drăgan, într-o altă firmă numită Baum Construct SRL, tot din Buzău.

Sesizaţi de Ministerul Dezvoltării, inspectorii DLAF au descoperit că nu doar Nikost SRL figurează printre furnizorii de materiale, ci şi că SC Baum Construct, firma soţului fiicei lui Victor Mocanu, a intrat în proiect, obţinând peste 1,6 milioane de lei.

Mai mult, pentru ca Baum Construct SRL să poată furniza materiale de construcţii pentru “Drumul Vinului” a fost necesară modificarea proiectului tehnic, adică înlocuirea pietrei de carieră, prevăzută iniţial a se folosi, cu piatra de balastieră produsă de firma ginerelui.

Inspectorii DLAF au constatat însă că înlocuirea furnizorului anunţat iniţial cu Baum Construct SRL s-a făcut în 19 octombrie 2009, la doar cinci zile după ce beneficiarul, Consiliul Judeţean Buzău, a semnat contractul cu câştigătorul licitaţiei pentru “Drumul Vinului”, consorţiul SOROCAM SRL- Grup Colas SA. Mai mult, înlocuirea furnizorului de materiale luat în calcul iniţial, Şerbănică Petrotrans SRL din Buzău, cu firma ginerelui lui Victor Mocanu, Baum Construct SRL, s-a făcut pe baza unor rapoarte de încercare pentru produsele de balastieră ale Baum Construct. Probele pentru aceste teste fuseseră însă recoltate, conform documentelor, chiar în ziua semnării contractului de execuţie a lucrării, în 14 octombrie.

Schimbarea furnizorului de materiale de construcţii a presupus modificarea indicatorilor tehnici ai proiectului. Modificarea a fost adoptată de preşedintele beneficiarului, Victor Mocanu, în 16 noiembrie 2009, la trei zile după ce solicitarea în acest sens a constructorului SOROCAM a fost acceptată de proiectantul întregii lucrări, SC Consilier Construct SRL.

Cele mai citite

Polițiștii de imigrări din Constanța au verificat peste 150 de persoane

Polițiștii de imigrări din cadrul Serviciului pentru Imigrări al Județului Constanța, împreună cu polițiști de frontieră, polițiști de la transporturi și jandarmi, au organizat...

Polonia primește prima plată din fondurile de redresare ale UE

Polonia a primit 6,3 miliarde de euro în cadrul fondului de redresare al Uniunii Europene, prima plată de acest fel, scrie Euronews. Plata, confirmată luni,...

UE plăteşte Poloniei 6,3 miliarde de euro din fondul de redresare post-covid

Uniunea Europeană (UE) a plătit Poloniei 6,3 miliarde de euro, în cadrul ajutoarelor de relansarea economică, în urma pandemiei covid-19, cea mai mare plată...
Ultima oră
Pe aceeași temă