21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialPreşedintele ceh susţine Slovacia în disputa cu Ungaria

Preşedintele ceh susţine Slovacia în disputa cu Ungaria

Preşedintele ceh Vaclav Klaus şi-a exprimat joi solidaritatea cu Bratislava, care a reacţionat vehement după ce Parlamentul ungar a adoptat legea care prevede acordarea cetăţeniei ungare etnicilor maghiar din ţările vecine, scrie NewsIn.

Klaus s-a întâlnit cu ambasadorul Slovaciei la Praga, Peter Brno, şi a explicat că a dorit să fie informat despre situaţia provocată de noua lege ungară. „El (preşedintele Klaus -n.r.) urmăreşte cu atenţie evoluţia evenimentelor. Şi-a exprimat preocuparea şi cred că şi-a exprimat clar susţinerea pentru demersul nostru”, a declarat ambasadorul Brno, după întâlnirea cu preşedintele Cehiei. „În orice caz, nu suntem singuri, ceea ce reprezintă un semnal foarte important”, a adăugat ambasadorul slovac.

Diplomatul a mai spus că preşedintele Klaus ar putea ajuta Slovacia pe scena internaţională, discutând despre această problemă cu partenerii străini şi oferind, astfel, o „greutate obiectivă” diferendului.

Anterior, un înalt diplomat ceh declarase la începutul acestei săptămâni că tensiunea din relaţiile ungaro-slovace este un moment care ar putea „agita” atmosfera în Europa Centrală. Dacă Budapesta a început să pună sub semnul întrebării Tratatul de la Trianon din 1920, aceasta ar putea afecta bazele statului ceh şi Praga va fi nevoită să adopte o poziţie clară în favoarea Slovaciei, a afirmat diplomatul.

Parlamentul Ungariei a adoptat miercuri aproape în unanimitate legea care le permite etnicilor maghiari din afara ţării să obţină cetăţenia ungară. Legea prevede că o persoană poate obţine cetăţenia ungară dacă are un strămoş care a fost cetăţean ungar sau dacă demonstrează provenienţa ungară şi certifică faptul că are cunoştinţe ale limbii maghiare. Noul act normativ nu dă drept de vot şi nici dreptul de a beneficia de sistemul social şi de pensii din Ungaria.

În replică, deputaţii slovaci, au adoptat miercuri după-amiază o lege privind dubla cetăţenie, care prevede că etnicilor maghiari le este retrasă cetăţenia slovacă, dacă aceştia decid să o adopte pe cea ungară. Legea, adoptată de 90 dintre cei 114 deputaţi prezenţi în Parlament, le interzice, de asemenea, etnicilor maghiari care deţin cetăţenia ungară să ocupe posturi publice în Slovacia. În Slovacia, unde minoritatea maghiară reprezintă 10% din cei 5,4 milioane de locuitori ai ţării, legea dublei cetăţenii este considerată de numeroşi politicieni drept o ameninţare.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă