25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialPresedintele Basescu reafirma pozitia Romaniei in privinta Kosovo

Presedintele Basescu reafirma pozitia Romaniei in privinta Kosovo

Presedintele Traian Basescu a declarat vineri, la sfarsitul vizitei de lucru in Serbia, ca in aceasta tara s-au creat conditiile unei stabilitati politice pe termen mediu si lung.

"Am avut in cursul zilei discutii cu presedintele Boris Tadic si ma bucura mult faptul ca s-au creat conditiile unei stabilitati politice pe termen mediu si lung. Acest lucru permite conducerii politice a Serbiei, Presedintiei, Guvernului, Parlamentului sa dezvolte o viziune pe termen lung o viziune de perspectiva care sa permita atingerea obiectivului de integrare europeana pentru Serbia", a afirmat Traian Basescu, care a participat la manifestarile Scolii de Vara 'Zilele prieteniei', ce au avut loc in localitatea sarba Tara.

El a spus ca adaptarea institutiilor unui stat la standardele Uniunii Europene este un lucru dificil, asa cum este si adaptarea pietei interne la cerintele europene. "Procesele de privatizare care trebuie sa aiba loc sunt dificile si uneori costisitoare social. Nimeni insa nu le-a putut evita dintre tarile care au luat decizia sa devina membre ale UE" , a subliniat presedintele Basescu, citat de Agerpres.

Seful statului a precizat ca, din acest punct de vedere, Serbia poate fi convinsa ca va avea in Romania un partener care ii va transfera toata experienta acumulata in procesul dificil al tranzitiei. In ceea ce priveste pozitia Romaniei referitoare la integritatea teritoriala a Serbiei, respectiv problema Kosovo, Traian Basescu a mentionat ca atitudinea tarii noastre nu este o pozitie personala a presedintelui tarii.

"Este pozitia Parlamentului Romaniei, este pozitia poporului roman pe care eu doar o exprim", a spus Traian Basescu. Presedintele Boris Tadic s-a declarat convins ca Romania va sustine Serbia pe drumul integrarii europene. Tadic a evidentiat progresele economice ale Romaniei din ultimii ani, mentionand ca relatiile dintre cele doua tari vor continua sa se dezvolte.

"Pentru viitorul Serbiei este foarte importanta colaborarea cu Romania. In discutiile cu presedintele Basescu, am analizat situatia economica din Romania si am remarcat cresterea economica din tara dumneavoastra. Romania inregistreaza progrese in ceea ce priveste diminuarea somajului, in Romania, in anii viitori, se vor construi retele de drumuri si sosele. Romania a intrat deja intr-o etapa noua economica prin intrarea pe piata romaneasca a unor companii mari internationale", a remarcat Tadic.

Totodata, presedintele Serbiei i-a multumit lui Traian Basescu pentru atitudinea adoptata de tara noastra atunci cand este vorba de integritatea teritoriala a Serbiei. "Romania a devenit membra a UE si acest lucru il doreste si Serbia. Sunt convins ca Romania va sustine Serbia pe drumul ei spre UE, asa cum a facut-o si pana acum. I-am multumit presedintelui Basescu pentru pozitia adoptata atunci cand este vorba de Kosovo si pentru sustinerea Serbiei privind aderarea la structurile europene", a spus Boris Tadici.

La finalul declaratiilor, care au avut loc la 'Scoala prieteniei', cei doi sefi de stat au fost invitati de copii si au dansat alaturi de acestia pe ritmurile melodiei 'Dragostea din tei' a fostei trupe Ozone.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă