12.9 C
București
duminică, 25 februarie 2024
AcasăSpecialPreşedintele Băsescu a promulgat legea privind înfiinţarea Autorităţii de Supraveghere Financiară

Preşedintele Băsescu a promulgat legea privind înfiinţarea Autorităţii de Supraveghere Financiară

Preşedintele Traian Băsescu a semnat, marţi, decretul de promulgare a Legii pentru aprobarea OUG 93/2012 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară, potrivit Mediafax.

Informaţia în acest sens a fost transmisă printr-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Preşedintele Traian Băsescu declarase anterior, marţi, la Craiova, că va promulga în cursul acestei zile legea pentru înfiinţarea Autorităţii de Supraveghere Financiară.

Comisiile de buget-finanţe şi comisiile economice din Senat şi Camera Deputaţilor i-au validat, marţi, în urma audierilor, pe Dan Radu Ruşanu pentru funcţia de preşedinte al ASF şi pe Daniel Dăianu pentru funcţia de prim-vicepreşedinte al acestei instituţii.

Totodată, comisiile i-au validat pe Daniel Tudor, Mircea Ursache şi Ion Giurescu pentru funcţiile de vicepreşedinţi.

Comisiile i-au validat şi pe Dorina Mihăilescu, Gheorghe Marcu, Gavrilă Alexe, Gheorghe Albu, Lorand-Istvan Kralik, Marian Mîrzac, Marian Sârbu, Cornel Moldoveanu, Tudor Baltă, Doru Frunzulică, Nina Puiu şi Gh. Cornel Coca Constantinescu pentru funcţiile de membri ai Consiliului ASF.

Doina Domnica Pârcălabu, Octavian Lupu, Ion Golu, Emilian Moscu Popescu, Dragoş Mihalache, Daniel Ştefan Armeanu nu au fost validaţi de către comisii.

Votul a fost secret şi s-a dat pentru fiecare candidat în parte.

Componenţa structurii de conducere a ASF va fi supusă, miercuri, votului plenului comun al Parlamentului.

Guvernul a decis în luna decembrie a anului trecut, prin ordonanţă de urgenţă, să desfiinţeze autorităţile de supraveghere din domeniul financiar, cu excepţia celor care ţin de BNR, astfel că atribuţiile şi tot personalul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor şi Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private vor fi preluate de către o nouă instituţie – Autoritatea de Supraveghere Financiară.

În nota de fundamentare a actului normativ, Guvernul a motivat caracterul de urgenţă invocând disfuncţionalităţile constatate, mai ales în ultima perioadă, în activitatea desfăşurată în sectorul pieţei de capital şi cel al asigurărilor, care impun adoptarea unor măsuri de ordin legislativ pentru asigurarea eficientizării activităţii de supraveghere sectorială realizată în afara ariei de competenţă a băncii centrale.

La acel moment, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a declarat că unificarea autorităţilor de supraveghere a pieţei financiare nebancare este recomandată de către Banca Centrală Europeană, mai ales în state în care adâncimea acestei pieţe este mică.

Premierul Victor Ponta anunţa tot atunci că preşedintele ASF va fi numit de către Parlament pe baza experienţei în domeniu şi ţinând cont de opinia BNR.

Actul normativ a fost elaborat de Ministerul Finanţelor sub mandatul lui Florin Georgescu, care de altfel a fost vehiculat ca posibil conducător al instituţiei. Georgescu a revenit însă la BNR, iar chiar guvernatorul Isărescu a făcut atunci o declaraţie în care anunţa că fostul ministru va fi în continuare prim-viceguvernator al băncii centrale.

ASF este condusă de un consiliu format din 17 membri, din care un preşedinte, un prim-vicepreşedinte şi trei vicepreşedinţi. Membrii Consiliului ASF sunt numiţi de Parlament, în şedinţa comună a celor două Camere, la propunerea comună a Comisiei pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital şi Comisiei economice, industrie şi servicii din Senat şi, respectiv a Comisiei buget, finanţe şi bănci şi Comisiei pentru politică economică, reformă şi privatizare din camera Deputaţilor. Comisiile reunite efectuează selecţia candidaţilor ce urmează să fie numiţi, exclusiv pe baza experienţei şi calificării profesionale în supravegherea sectorului financiar. Numirea membrilor Consiliului ASF se face pe o perioadă de 5 ani, cu posibilitatea reînnoirii mandatului.

Camera Deputaţilor şi Senatul se vor reuni miercuri la ora 10.00 în şedinţă comună pentru a vota membrii în Autoritatea pentru Supraveghere Financiară (ASF), a anunţat marţi secretarul Camerei Deputaţilor Niculae Mircovici, după şedinţa Birourilor Permanente ale Parlamentului.

Legea pentru înfiinţarea Autorităţii de Supraveghere Financiară a mai fost trimisă şi în martie la promulgare, însă preşedintele Traian Băsescu a cerut Parlamentului să o reexamineze. Legea a fost aprobată din nou săptămâna trecută, Parlamentul respingând observaţiile şefului statului. În 18 aprilie, actul normativ a fost trimis din nou la promulgare. Conform Constituţiei, preşedintele nu mai avea dreptul să întoarcă legea la Parlament.

Potrivit formei finale adoptate de Parlament, membrii ASF nu pot fi soţi şi nici rude ori afini până la gradul al treilea cu membrii Guvernului şi ai CA al Băncii Naţionale a României. Persoanele care deţin funcţii executive în ASF trebuie să aibă o experienţă profesională de minimum 7 ani.

Cele mai citite

După Transnistria, alt pericol în Republica Moldova: Autonomia Găgăuză, cu 98% la sută din locuitori pro-Rusia

În contextul în care pe 28 februarie autoritățile de la Tiraspol ar urma să ceară anexarea Transnistriei la Rusia, este posibil ca Putin...
Ultima oră
Pe aceeași temă