» Presedintele a promulgat legea care mareste salariile profesorilor cu 50%. Premierul considera ca aceasta decizie arunca tara in "instabilitate si criza", dar deocamdata nu blocheaza marirea lefurilor.
» Basescu a obtinut in schimbul promulgarii legii asumarea de catre sindicate a Strategiei de Educatie. El a initiat astfel un troc – "bani contra reforma".
Traian Basescu a promulgat legea care majoreaza salariile profesorilor cu 50% si a obtinut in schimb asumarea de catre cele patru federatii sindicale din invatamant a Strategiei de aplicare a Pactului National pentru Educatie. Premierul Tariceanu a reactionat dur la aceasta decizie spunand ca nu "va accepta sacrificarea economiei romanesti" si " nu va permite ca viitorul romanilor sa fie pus in pericol de astfel de actiuni iresponsabile". seful executivului considera, in plus, ca presedintele a ales "drumul crizei si al instabilitatii", explicand ca actualul context international afecteaza deja Romania.
Presedintele s-a folosit de asumarea Strategiei pentru educatie ca sa justifice promulgarea legii. Acest document a fost elaborat la Cotroceni de comisia condusa de fostul ministru Mircea Miclea, si s-a bazat pe un pact semnat de toate partidele parlamentare. Strategia prevede o reforma din temelii, la standarde europene, a sistemului de educatie, care include si marirea lefurilor dascalilor la o medie de 700 euro pe luna pana in 2010. "Prin asumarea Strategiei de catre sindicate simultan cu marirea salariilor dascalilor se realizeaza un echilibru: bani contra performanta. Este ceea ce spune si domnul premier, ca nu le poti cere performanta managerilor daca nu le dai bani", a explicat Traian Basescu. Strategia nu este insa sustinuta politic de PSD, PNL si PC, ceea ce pana acum ii dadea sanse reduse de a fi pusa in practica. Acum, o data semnata de patru sindicate mari, cele trei partide nu pot risca miscari de strada si sunt presate sa dea curs Strategiei pe care au ignorat-o.
Primele reactii ale Guvernului au fost negative la adresa majorarii salariale. "Vom analiza foarte atent implicatiile financiare ale acestei decizii", a declarat Gabriel Berca, secretarul general al Guvernului, pentru Mediafax. Premierul Tariceanu a argumentat aseara ca "Romania nu-si poate permite ca politicieni iresponsabili sa puna inaintea intereselor tarii propriile interese", desi partidul condus de premier a votat cot la cot cu celelalte legea promulgata ieri de presedinte. Cu toate acestea primul ministru nu a luat nici o decizie care sa blocheze cresterea salariilor profesorilor temandu-se, poate, de amenintarea cu greva generala a sindicatelor din educatie. Ministrul Muncii, Mariana Campeanu, a avansat chiar ipoteza ca Guvernul sa emita o ordonanta de urgenta care sa anuleze legea, "intrucat nu exista surse de finantare".
Mai demult, ministrul Finantelor, Varujan Vosganian, a explicat ca aceasta majorare ar presupune un efort bugetar de 300 de milioane de euro in 2008 si de 1,4 miliarde de euro in 2009, ceea ce inseamna un procent din PIB in conditiile in care anul viitor educatia are alocat 6% din PIB . Reticenta cu care Guvernul abordeaza marirea salariilor din educatie cu 50% este motivata oficial prin lipsa banilor. De fapt, spune analistul economic Liviu Voinea, director al Grupului de Economie Aplicata, Guvernul se teme de "o reactie in lant" din partea celorlalte categorii de bugetari. "Sunt bani pentru salariile profesorilor, pentru anul acesta – chiar din bugetul Educatiei, din care nu s-a cheltuit decat o treime. Pentru anul viitor, se pot gasi bani daca se elimina risipa din agentiile guvernamentale, din aparatul birocratic. Ei incearca sa gaseasca un pretext pentru mixul deficitar de politici economice care a dus deficitul bugetar la aproape 3% intr-un an cu crestere economica de 9%", explica Voinea.
Traian Basescu a avut o reactie similara la scuzele Guvernului: "Nu pot intra in acest joc – Loganuri contra profesori. Nu vom continua sa comparam profesorii cu Loganuri de 70.000 de euro cu banii cheltuiti pe studii EADS sau cu salariile din agentiile guvernamentale. Zilele trecute s-au gasit doua miliarde RON (540 milioane euro) pentru administratiile locale, bani indreptati preponderent catre clientela politica". Liviu Voinea considera ca "este o gluma" discursul Guvernului cum ca salariile majorate ale profesorilor vor duce economia in criza. "Daca ar creste salariile in intregul sistem, ar fi o uriasa imprudenta. Dar asta se poate rezolva printr-un fel de moratoriu, asa cum a facut si Estonia, care a inghetat asta-vara salariile bugetarilor cand a intrat in recesiune", spune Voinea. Analistul politic Cristian Pirvulescu estimeaza ca marii castigatori ai promulgarii acestei legi sunt PD-L si PSD, care pot profita din plin de acest lucru in campania electorala.
Pe de alta parte, PNL ar iesi in pierdere pentru ca este pus intr-o situatie foarte delicata: "Exista mai multe ipoteze – fie poate sa-si asume esecul si sa se retraga de la guvernare, fie sa revoce legea". Potrivit informatiilor de la Palatul Victoria sedinta in care ar urma sa se ia o decizie, intr-un sens sau altul, ar putea avea loc marti. Pirvulescu sustine ca varianta demisiei Guvernului este putin probabila, cu toate ca pare sa fi fost luata in calcul de liberali. Vicepresedintele PNL Crin Antonescu a declarat ca "Guvernul are doua posibilitati: sa aplice aceasta lege, asumandu-si, alaturi de Parlament si de presedinte, responsabilitatea pentru riscul major pe care ea il comporta, fie sa analizeze serios ipoteza demisiei". In cazul in care Guvernul ar da o ordonanta de urgenta care sa anuleze marirea salariilor, Pirvulescu argumenteaza ca "electoratul sub nici o forma nu va intelege si nici liberalii nu vor putea sa explice acest gest".