16.8 C
București
marți, 28 mai 2024
AcasăSpecialPreședinta Lituaniei, semnal de alarmă către Europa: Țara noastră e deja ATACATĂ...

Președinta Lituaniei, semnal de alarmă către Europa: Țara noastră e deja ATACATĂ de Rusia

Preşedinta Lituaniei, Dalia Grybauskaite, a declarat că ţara sa se confruntă cu o ameninţare reală din partea Rusiei şi este "deja atacată", referindu-se la "războiul informaţiilor, propagandă şi atacuri cibernetice", relatează BBC News Online, citată de Mediafax.

Preşedinta lituaniană a afirmat într-un interviu pentru BBC că ţara sa reintroduce serviciul militar obligatoriu ca răspuns la ameninţările din regiune. Dalia Grybauskaite a precizat că Lituania trebuie să fie capabilă să se apere, adăugând că se află în apropiere de Rusia şi există "ameninţări şi exerciţii practic în fiecare zi".

Citește și: NATO se regrupează

Lituanienii au constatat că situaţia geopolitică din apropierea graniţelor lor s-a schimbat, iar ameninţarea este reală pentru întreaga regiune Baltică, deoarece acţiunile vecinilor, mai precis ale Rusiei, nu pot fi prevăzute, a apreciat ea.

"Prima etapă a confruntării deja se desfăşoară. Mă refer la războiul informaţiilor, propagandă şi atacuri cibernetice. Aşa că suntem deja atacaţi. Se va ajunge la o confruntare convenţională? Nimeni nu ştie, dar trebuie să fim pregătiţi să ne apărăm în faţa acestui comportament agresiv", a declarat preşedinta Lituaniei.

Citește și: Rusia susţine independenţa regiunilor Doneţk şi Lugansk

Consiliul pentru Apărarea Statului din Lituania a decis la sfârşitul lui februarie să reintroducă temporar serviciul militar obligatoriu, pentru a spori capacitatea defensivă a ţării, după ce a evaluat situaţia geopolitică şi ameninţările la adresa securităţii statului.
Cele mai citite

Fostul șef al serviciilor de informații și securitate olandeze, Dick Schoof, propus ca prim-ministru al țării

Fostul șef al agenției olandeze de spionaj și al biroului antiterorism Dick Schoof a fost nominalizat marți pentru a deveni noul prim-ministru al țării,...

Dănuț Coman, prezentat oficial la FC Argeș! Primele declarații ale noului președinte

Fostul portar Dănuţ Coman a declarat, marţi, în conferinţa de presă în care a fost prezentat oficial în funcţia de preşedinte al echipei de...

Sorana Cîrstea, OUT de la Roland Garros. România a rămas cu două jucătoare pe tabloul de simplu

Tenismena română Sorana Cîrstea a părăsit turneul de Grand Slam de la Roland Garros încă din primul tur, după ce a fost învinsă în...
Ultima oră
Pe aceeași temă