14.5 C
Bucureศ™ti
miercuri, 9 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialUPDATE. Alegeri prezidenศ›iale รฎn Lituania. Dalia Grybauskaite nu a reuศ™it sฤƒ cรขศ™tige...

UPDATE. Alegeri prezidenศ›iale รฎn Lituania. Dalia Grybauskaite nu a reuศ™it sฤƒ cรขศ™tige un nou mandat din primul tur

UPDATE. PreลŸedintele în exerciลฃiu al Lituaniei, Dalia Grybauskaite, nu a reuศ™it, duminicฤƒ, sฤƒ obศ›inฤƒ peste 50 la sutฤƒ din voturile alegฤƒtorilor ศ™i sฤƒ câศ™tige astfel un nou mandat din primul tur al alegerilor prezidenลฃiale. 

Comisia electoralฤƒ naลฃionalฤƒ a anunศ›at cฤƒ dupฤƒ numฤƒrarea a 97 la sutฤƒ de voturi, Dalia Grybauskaite, s-a clasat pe primul loc în primul tur al alegerilor prezidenลฃiale, dar a obศ›inut doar 46,5 la sutฤƒ din voturi ลŸi se va confrunta în cel de-al doilea tur de scrutin cu Zigmantas Balcytis, eurodeputatul social-democrat care a obลฃinut 13,9 la sutฤƒ din voturi.

PreลŸedinta în exerciลฃiu a Lituaniei, Dalia Grybauskaite, ar putea câศ™tiga al doilea mandat încฤƒ din primul tur, transmite AFP, conform Mediafax.

Secลฃiile de votare au fost deschise la ora localฤƒ 7.00 (7.00, ora României) ลŸi închise la ora localฤƒ 20.00 (20.00, ora României). Niciun sondaj nu a fost efectuat la ieลŸirea de la urne, însฤƒ, potrivit unei estimฤƒri a ลŸefului Comisiei Electorale, Zenonas Vaigauskas, rata de participare la scrutin este de 52% sau 53%, adicฤƒ peste pragul de 50% necesar pentru realegerea Daliei Grybauskaite încฤƒ din primul tur.

"În pofida unei campanii plictisitoare, rata de participare a fost ridicatฤƒ, foarte probabil pentru cฤƒ alegฤƒtorii au devenit îngrijoraลฃi de agresiunea rusฤƒ în Ucraina", a declarat pentru AFP Kestutis Girnius, un analist de la Universitatea din Vilnius.

"PreลŸedinta Grybauskaite s-a prezentat ca o politicianฤƒ aflatฤƒ în cea mai bunฤƒ poziลฃie pentru a apฤƒra Lituania. NumeroลŸi indeciลŸi au votat în cele din urmฤƒ pentru ea", a adฤƒugat el.

Cunoscutฤƒ ca "Doamna de Fier" balticฤƒ ลŸi pentru fermitatea faลฃฤƒ de marele vecin rus, în criza ucraineanฤƒ, Grybauskaite, în vârstฤƒ de 58 de ani, are toate ลŸansele sฤƒ fie realeasฤƒ încฤƒ din primul tur.

În precedentul scrutin, în 2009, Grybauskaite a fost aleasฤƒ în primul tur cu 69,04% din voturile exprimate, prezenลฃa fiind de 51,67%.

PreลŸedinta în exerciลฃiu pare sฤƒ nu aibฤƒ un rival puternic, cota celorlalลฃi ลŸase candidaลฃi fiind de aproximativ 10%.

Alegerile prezidenลฃiale din Lituania coincid cu creลŸterea îngrijorฤƒrilor în urma operaลฃiunilor Rusiei în Ucraina.

În campania electoralฤƒ, Grybauskaite s-a declarat "pregฤƒtitฤƒ sฤƒ ia arma pentru a apฤƒra ลฃara, dacฤƒ acest lucru este necesar pentru securitatea naลฃionalฤƒ".

"Viitorul Lituaniei depinde de decizia pe care fiecare cetฤƒลฃean lituanian o ia astฤƒzi", a declarat ea duminicฤƒ, introducând buletinul de vot în urnฤƒ.

Principala atribuลฃie a ลŸefului statului lituanian este sฤƒ conducฤƒ politica externฤƒ, iar preลŸedinta în exerciลฃiu a devenit celebrฤƒ prin criticile dure la adresa acลฃiunilor Rusiei.

Cele mai citite

Hezbollah a lansat un atac cu rachete cฤƒtre baza serviciului de informaลฃii militare israeliene, Glilot, lรขngฤƒ Tel Aviv

Gruparea libanezฤƒ Hezbollah a anunลฃat luni cฤƒ a lansat o salvฤƒ de rachete cฤƒtre principala bazฤƒ a serviciului de informaลฃii militare israeliene, Glilot, lรขngฤƒ...

VIDEO Deputata PSD Laura Vicol ศ™i-a depus demisia din funcศ›ia de preศ™edinte al Comisiei Juridice a Camerei Deputaศ›ilor รฎn urma unei anchete de presฤƒ

Deputata PSD Laura Vicol ศ™i-a depus demisia din funcศ›ia de preศ™edinte al Comisiei Juridice a Camerei Deputaศ›ilor, marศ›i, motivรขnd รฎn documentul oficial โ€žjocuri nedrepteโ€....

Apple va lansa un nou model de iPhone, mai subลฃire decรขt celelalte

Apple se pregฤƒteศ™te sฤƒ lanseze anul viitor un nou model de iPhone, denumit iPhone 17 Slim, care promite sฤƒ fie mai subศ›ire decรขt predecesoarele...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ