3.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăSpecialPreședinta Judecătoriei Sfântu Gheorghe - Covasna, REȚINUTĂ pentru luare de mită. A...

Președinta Judecătoriei Sfântu Gheorghe – Covasna, REȚINUTĂ pentru luare de mită. A eliberat tâlhari care au torturat doi bătrâni pentru a spune unde țin banii

UPDATE: Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a încuviinţat efectuarea percheziţiei, precum şi luarea măsurilor reţinerii, arestului la domiciliu sau arestării preventive în cazul judecătoarei Elena Poiană.

"Solicitarea de încuviinţare a percheziţiei, reţinerii, arestului la domiciliu şi arestării preventive a fost prezentată Secţiei pentru judecători a Consiliului de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Alba Iulia, care efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie, comise în anul 2015", se precizează într-un comunicat al CSM.

––

Preşedinta Judecătoriei Sfântu Gheorghe (judeţul Covasna), Elena Poiană, a fost reținută, marţi noaptea, de către procurorii anticorupție de la Alba Iulia. Ea este suspectată că a luat 10.000 lei mită, în 2015, pentru a elibera din arest doi tâlhari violenți, spun surse judiciare. Banii au fost luaţi prin intermediar.

Judecătoarea va fi prezentată, azi, în fața judecătorului de drepturi și libertăți pentru arestare preventivă.

În 2015, când a pretins și luat banii, Elena Poiană era judecătoare la Tribunalul Harghita. Consiliul Superior al Magistraturii a promovat-o președinte al Judecătoriei Sfântu Gheorghe cu începere de la data de 1 ianuarie 2016, adică de o lună și jumătate. Numirea înseamnă și trecerea testului de integritate…Înainte de a fi judecător, Elena Poiană a fost procuror.

 Eliberați din arest, deși au legat doi bătrini, le-au pus cuțitul la gât, i-au stropit cu benzină ca să le spună unde țin valorile din casă 

Judecătoarea  a pretins 10.000 lei ca să dispună înlocuirea măsurii arestului preventiv pentru doi inculpaţi trimişi în judecată în stare de arest preventiv pentru tâlhărie  calificată.

Inculpaţii  au comis tâlhărie cu premeditare, au pătruns mascaţi la părţile vătămate, persoane  în vârstă, le-au imobilizat, le-au stropit cu lichid inflamabil şi le-au ameninţat cu cuţit  pentru a le spune unde țin banii și obiectele de valoare.

Judecătoarea (atunci, la Tribunalul Harghita) i-a spus intermediarului că, pentru suma de 10.000 lei, e dispusă să înlocuiască arestul preventiv cu măsura controlului judiciar.

În momentul în care negocia suma de bani pretinsă cu rudele unuia din inculpați, care a vrut să se asigure că pretinde 10.000 de lei, nu 10.000 euro, judecătoarea se justifica, spunând că suma nu e mare deoarece, pentru faptele sale, inculpatul riscă mulţi ani de puşcărie, aşa încât suma pe care o cere ea ca să-l pună în libertate e cât se poate de rezonabilă. Tot ca argument că suma pretinsă nu e mare, în interceptări,  judecătoarea spunea  că pentru asemenea fapte cu violență trebuie să caute cu lumânarea judecător prin ţară şi nu vor găsi, că nu se dă control judiciar, ci arest.

Tot în momentul negocierii sumei cu aparţinătorul unuia din inculpaţi, judecătoarea  Poiană îşi exprima regretul că trebuie să-i înlocuiască şi celuilalt inculpat măsura arestului cu control judiciar deoarece nu are cum să-l lase liber doar pe cel pentru care se ,, intervenise ,,  pentru că ar trezi suspiciuni.

Din interceptări rezultă că judecătoarea regreta că trebuie să-l pună  sub control judiciar și pe inculpatul pentru care nu primea nici ,, o atenţie ,, Judecătoarea a considerat suma pretinsă aşa, o atenţie. În discuţia pe tema înlocuirii arestului chiar a spus că e dispusă să înlocuiască arestul cu control judiciar dacă cel care a intervenit pentru unul dintre inculpați ,,dă ceva".

Inculpaţii erau trimiși în judecată arestaţi preventiv şi cauza se afla în camera preliminară (dosar 1296/234/2015)  a Judecătoriei Miercurea Ciuc. Judecătorul de cameră preliminară le-a menţinut arestul preventiv în 17 august 2015. Decizia a fost contestată, iar  la Tribunalul Harghita a fost desemnată ca judecător de cameră preliminară Elena Poiană. 

În schimbul banilor pretinşi, la data de 20 august  2015 judecătoarea Poiană le-a înlocuit inculpaților violenți măsura arestului preventiv cu control judiciar.

Procurorii DNA au făcut, marți, patru percheziții, între care una la sediul Judecătoriei Sfântu Gheorghe-Covasna, alta la domiciliul judecătoarei, precum și la domiciliile  intermediarului și a inculpatului pentru care s-a intervenit, domicilii situate in județele Brașov și Iași. La dosar există şi interceptări ale comunicaţiilor.

 

Cele mai citite

China va emite titluri speciale de trezorerie în valoare de 411 miliarde de dolari pentru stimularea economiei

Autoritățile chineze au anunțat că vor emite, anul viitor, titluri speciale de trezorerie în valoare de 3.000 de miliarde de yuani (411 miliarde de...

Zimbrul renaște în Munții României, după mai bine de două secole de absență

Reintroducerea zimbrilor în pădurile din România marchează o reușită importantă în conservarea naturii Zimbrul, unul dintre cele mai emblematice animale sălbatice ale Europei, a revenit...

S.O.S. a sesizat CCR în privința expirării mandatului lui Klaus Iohannis

Partidul S.O.S. România a sesizat Curtea Constituţională în privinţa expirării mandatului preşedintelui Klaus Iohannis. „În temeiul art. 146 litera lit. g) din Constituţie, vă solicităm...
Ultima oră
Pe aceeași temă