20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialPresa ucraineană: Pericol ecologic major la o fostă carieră de sare

Presa ucraineană: Pericol ecologic major la o fostă carieră de sare

Fosta carieră de sare Dombrovski din Ivano-Frankovsk (vestul Ucrainei), cu deşeuri toxice rezultate în urma producţiei de potasiu şi magneziu, s-a fisurat şi ar exista risc de catastrofă ecologică. Afectate ar putea fi localităţi din Ucraina, Republica Moldova şi România, potrivit publicaţiei ucrainene de limbă rusă Segodnia, preluată de Agerpres. 

Specialiştii au descoperit în carieră un canal cu un diametru de jumătate de metru, din care se scurg zilnic între 860 şi 1.300 de metri cubi de ape reziduale. 

Potrivit organizaţiilor de mediu, dacă deşeurile vor ajunge în râul din apropiere, Sivka,  iar, apoi, în Lemniţa, care asigură cu apă potabilă oraşul Kaluş şi localităţile din jur (cu vărsare în Nistru), poluarea ar putea afecta şi localităţi din Republica Moldova şi România. 

Potrivit presei, oficiali ai administraţiei regiunii Ivano-Frankovsk şi Consiliului local din Caluş au declarat joi că situaţia suscită îngrijorare.

Potrivit Ageropres, Dombrovski este singura carieră minieră din lume în care sarea a fost exploatată sub cerul liber. Adâncimea gropii este de 140 metri, lungimea de 900 metri, iar lăţimea de 850 metri. 

Pe de altă parte, ecologistul ucrainean Vladimir Boreiko a cerut presei să nu inflameze situaţia, întrucât, deşi un pericol potenţial există, situaţia nu este atât de gravă precum o descriu ziarele de la Kiev.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă