10 C
București
miercuri, 2 octombrie 2024
AcasăSpecialPresa straina despre Raportul lui Marty

Presa straina despre Raportul lui Marty

Polonia si Romania risca sanctiuni dure din partea Uniunii Europene, daca acuzatiile formulate de Raportul lui Dick Marty asupra inchisorilor secrete ale CIA se vor adeveri, apreciaza o analiza a Agentiei Reuters, preluata de Realitatea TV. Cu toate acestea, este putin probabil ca statele europene sa mearga mai departe cu investigatiile in acest caz.

Comentariul Reuters citeaza declaratiile mai multor parlamentari si diplomati europeni care considera ca acuzatiile aduse de raportorul Marty in legatura cu existenta inchisorilor secrete din Romania si Polonia nu sunt sustinute de suficiente dovezi. Mai mult, opineaza acestia, Uniunea Europeana nu este prea interesata sa sape adanc in acest scandal.

Un europarlamentar german care a investigat cazul considera ca interviurile cu agenti secreti, prezentate de Marty ca dovezi, nu sunt suficiente si ca, fara nume si date, raportul este greu de luat in serios. Documentul prezentat de Dick Marty, vinerea trecuta, ar putea determina Parlamentul European sa-si redeschida propria ancheta.

Reuters aminteste si declaratia comisarului european pentru Justitie, Franco Frattini, care a afirmat ca existenta dovedita a acestor inchisori ar putea atrage "consecinte grave" pentru statele care au gazduit astfel de inchisori.

Printre aceste sanctiuni, se afla chiar suspendarea dreptului de vot in cadrul Uniunii Europene. Cu toate acestea, mai afirma comentariul citat, aplicarea unor astfel de sanctiuni este putin probabila, deoarece suspendarea ar bloca activitatile Uniunii, cum s-a intamplat cu eforturile esuate de a izola Austria in 2000.

Cotidianul german Sueddeutsche Zeitung afirma, intr-un comentariu, ca cea mai buna sansa ca adevarul sa iasa la suprafata ar fi implicarea activa a democratilor din Congresul american, care sa investigheze felul in care administratia Bush a purtat razboiul impotriva terorismului. Daca responsabilii din CIA vor fi obligati sa dea socoteala in fata Congresului, Romania si Polonia sunt amenintate de dezvaluiri compromitatoare, mai scrie ziarul german.

Intr-un comentariu aparut in presa centrala sud-coreeana se aminteste ca cele doua tari pot fi sanctionate de Consiliul European la propunerea Parlamentului sau a Comisiei Europene, care garanteaza prin tratat respectarea drepturilor omului, incalcate flagrant de aceste centre de detentie.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite

Klaus Iohannis a adăugat trei miniterenuri de golf vilei de protocol de la Neptun

Grădina vilei de protocol de la Neptun, folosită de președintele Klaus Iohannis, a fost dotată cu trei miniterenuri de golf, însă RA APPS nu...

Rusia dă vina pe SUA pentru situaţia explozivă din Orientul Mijlociu

Rusia a afirmat marţi că situaţia explozivă din Orientul Mijlociu demonstrează "eşecul total" al politicii americane în regiune şi "neputinţa" Washingtonului de a preveni...

Ce promisiuni face Marcel Ciolacu pentru cota TVA în 2025

Marcel Ciolacu afirmă că nu va modifica cotele TVA din prezent, după alegeri. Și taxa pe valoare adăugată la alimente va rămâne tot la...
Ultima oră
Pe aceeași temă