25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialPresa romaneasca e partial libera

Presa romaneasca e partial libera

Desi a progresat vizibil dupa alegerile din 2004, gradul de libertate a presei romanesti este inca afectat de legislatia care permite abuzuri, de mogulii de presa care acapareaza actionariate si de o piata de publicitate restransa. Acestea sunt cateva dintre observatiile privind presa din Romania anului 2006, calificata drept "partial libera" in cel mai recent raport al Freedom House.
Majoritatea tarilor membre in Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), deci si Romania, se fac vinovate de o "clasificare excesiva" a informatiilor, este concluzia raportului despre "Accesul Presei la Informatii", prezentat de Miklos Haraszti, raportor special al OSCE, in ajunul Zilei Mondiale a Libertatii Presei.
Ambele rapoarte critica balbaiala legislatiei romanesti, care initial a exclus din Codul Penal infractiunile de defaimare, apoi le-a reintrodus. De asemenea, ambele rapoarte relateaza principalul abuz al justitiei impotriva jurnalistilor romani, in 2006. Cazul scurgerii de informatii militare despre trupele romanesti din Irak si Afganistan catre presa. Atunci, sase ziaristi au fost acuzati de posesie de secrete de stat, desi acestia nu le-au publicat. Marian Garleanu, de la Romania libera, a petrecut si doua zile in arest. Raportul OSCE arata ca, in 29 dintre tarile membre, penalizarea "divulgarii secretelor" statului nu se limiteaza la pedepsirea oficialilor care ar trebui sa le pastreze, ci se extinde si la cetatenii care ajung sa aiba acces la ele sau la ziaristii care le publica. "Este inacceptabil ca, atunci cand cauta sa combata divulgarea informatiilor, procurorii ajung sa-i pedepseasca pe ziaristii care le primesc", a spus Haraszti.
Freedom House mai observa ca marea problema a presei din Romania ramane presiunea economica cauzata de concentrarea actionariatelor in mana catorva oameni, de lipsa de venituri si de o piata de publicitate restransa. Situatia este si mai grava in provincie, unde oficialii locali sunt si proprietari de presa.
In ce priveste presa electronica, Freedom House relateaza cazul Ministerului de Externe care a convins un "provider" de internet sa inchida un site realizat de jurnalistii George Damian si Victor Roncea, de la Ziua, care parodia site-ul ministerului.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă