13.9 C
București
marți, 17 septembrie 2024
AcasăSpecialPreoti si afaceristi, sefi la Mediu

Preoti si afaceristi, sefi la Mediu

» Posturile de sefi la structurile din teritoriu care au atributii legate de mediu (comisariatele judetene ale Garzii de Mediu si agentiile regionale si judetene de mediu) au fost printre ultimele impartite la targuiala dintre partidele care compun coalitia de guvernamant. In fotoliile de comisari-sefi sau de directori au ajuns tot felul de personaje pitoresti care, cel mai adesea, nu au vreo legatura cu politicile de mediu.

Ingineri constructori, preoti, politicieni specializati in puciuri in interiorul organizatiilor locale ale unor partide, indivizi acuzati de rapire sau oameni de afaceri cercetati deoarece au poluat masiv mediul sunt doar cateva dintre caracterizarile care pot fi facute celor care au fost numiti in functie sau care sunt pe cale sa devina sefi la deconcentratele cu atributii in zona politicilor de mediu, impinsi in aceste functii de partidele de guvernamant.
La Bacau, conducerea Agentiei pentru Protectia Mediului va fi asigurata de fostul prefect de Vaslui Paul Toderica, dupa ce se vehiculase si numele Oanei Chelaru (fost consilier judetean PSD). Toderica a fost acuzat in 2005 ca ar fi rapit un ziarist, care ar fi fost batut intr-o padure de oamenii sai. La Garda de Mediu va veni comisar-sef Ionel Floroiu (reprezentant al PSD), fost consilier local si fost sef al Autoritatii Teritoriale de Ordine Publica Bacau.

Ileana serban, in varsta de 39 de ani, este de profesie profesor de matematica. A lucrat in administratie si ca analist-programator in cadrul Directiei de Sanatate Publica (DSP) Dolj. Ca politician, ea este vicepresedinte al PDL Dolj si se afla la al doilea mandat de consilier judetean din partea acestei formatiuni politice. Toate aceste calitati au facut ca, incepand cu data de 10 iunie, sa devina comisar-sef al Garzii de Mediu Dolj.
Comisariatul Garzii de Mediu Iasi are un nou comisar-sef in persoana lui Ovidiu Mugurel Laicu, membru in Consiliul de Administratie al Regiei de apa locale, Apavital. Laicu este inginer constructor si este specializat in drumuri si poduri. Cunoscut drept un apropiat al deputatului PSD (fost PRM) Anghel Stanciu, Laicu este unul dintre promotorii puciului PRM Iasi din 2005, al carui initiator a fost Stanciu.

 

Laicu, alaturi de fostul vicepresedinte al CJ Iovu Brezuleanu, de consilierul judetean Florin Silviu Popa si de consilierul municipal Aneta Manolache, a fost acuzat ca, prin falsuri, a reusit sa rupa PRM, fondand la Iasi Partidul Popular. Cazul a facut mare valva in 2005, initiatorii puciului fiind invinuiti ca au sustras baza de date a PRM si au inaintat Tribunalului Bucuresti liste fictive, cuprinzind 3.499 de "membri fondatori".
La conducerea Comisariatului Judetean al Garzii de Mediu Galati a fost uns Mihai Turcu, fost vicepresedinte PDL care, in perioada 2005-2009, a fost director la Agentia Judeteana de Mediu Galati. Turcu este de profesie inginer agronom. La conducerea Agentiei Judetene pentru Protectia Mediului Galati urmeaza sa fie numita Ingrid Miron, fiica consilierului judetean PSD Dieter Krampulz, iar pentru Agentia Regionala de Protectie a Mediului Galati zvonurile dau ca sigura numirea fostului deputat PDL Constantin Petrea. El s-a facut remarcat prin faptul ca una dintre cele doua firme de constructii la care este actionar are si o statie de producere a asfaltului care polueaza cartierul N. Balcescu din Tecuci si care ar fi trebuit sa fie inchisa din 1 ianuarie 2007.

La Cluj, doua institutii publice care au grija mediului sunt conduse de reprezentanti ai PSD. Ambii sunt ingineri constructori. In fruntea Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului se afla Liviu Medrea. Acesta are in urma sa o cariera politica extrem de complicata, dar care nu are nimic de-a face cu actualele sale atributii. Liviu Medrea a fost viceprimar al Clujului din partea PUNR in timpul primului mandat de primar al lui Gheorghe Funar. In anul 2000, Liviu Medrea a fost ales vicepresedinte al Consiliului Judetean, iar din anul 2004 este simplu consilier judetean din partea PSD.
Surse din organizatia PSD Caras-Severin indica faptul ca in fruntea Agentiei Judetene pentru Protectia Mediului va fi numit preotul greco-catolic Florin Vasiloni, Protopop de Sarmisegetuza si responsabil eparhial in Episcopia Lugojului. Dilema angajatilor vizeaza formula de adresare pe care vor trebui sa o foloseasca in relatia cu noul sef: "Domnule director" sau "Sfintia voastra"?

» Specialist in mine
Garda de Mediu Hunedoara va fi condusa de un specialist in mine, respectiv social-democrata Liliana Tolas. Aceasta il va inlocui in functie pe actualul comisar-sef, Cristian Moldovan. Tolas este acum consilier judetean si este absolventa a Institutului de Mine Petrosani, licentiata a Universitatii Petrosani, specializarea Finante-Banci Asigurari, dar si absolventa a masteratului "Managementul Resurselor Umane in administratia publica locala". Liliana Tolas a vrut sa ajunga si deputat si a candidat fara succes in Colegiul VII Hunedoara. De asemenea, s-a vazut si presedinte-director general al Casei Judetene de Pensii si chiar s-a prezentat la examenul pentru acest post. Cum prin protocol postul revenea PDL, Tolas a pierdut concursul si a fost nevoita sa se multumeasca cu fotoliul de la Garda de Mediu.

Cele mai citite

Reacţia unui turist din Polonia în drum spre Grecia după ce a văzut cum ninge pe Transalpina

La munte, au căzut primele ninsori din acest sezon. Pe Transalpina, drumarii deszăpezesc deja şoseaua, iar mai mulţi turişti au avut de suferit din...

Maia Sandu a prins cutremurul din România în direct la televiziunea publică Moldova 1

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a reacţionat cu calm luni, când un cutremur produs în România învecinată a zdruncinat studioul în care dădea un...

Reacţia unui turist din Polonia în drum spre Grecia după ce a văzut cum ninge pe Transalpina

La munte, au căzut primele ninsori din acest sezon. Pe Transalpina, drumarii deszăpezesc deja şoseaua, iar mai mulţi turişti au avut de suferit din...
Ultima oră
Pe aceeași temă