19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialPreoti amenintati cu caterisirea

Preoti amenintati cu caterisirea

Saptamana a inceput in pripa pentru credinciosii bihoreni. Mult mediatizata veste a scindarii Mitropoliei Ardealului i-a determinat sa iasa in strada, planuind un miting de protest in fata Episcopiei Ortodoxe a Oradei, Bihorului si Salajului, stiut fiind faptul ca arhiereul-vicar al acesteia, PS Petroniu Florea Salajanul, este semnatarul memoriului ce viza scindarea Mitropoliei Stravechi a Ardealului. Frigul de afara i-a cam speriat pe bihoreni, acestia preferand caldura si linistea locuintelor. In dupa-amiaza zilei de luni, la ora 17, in fata Episcopiei Oradei se stransesera o mana de credinciosi, aproximativ 20 de oameni, care protestau cu glas tare impotriva scindarii Mitropoliei Ardealului, cerandu-le mai-marilor episcopiei sa aiba curajul si demnitatea de a veni in mijlocul lor. Degeaba, insa, portile institutiei au ramas ferecate, incat nici o maicuta, sosita intre timp la poarta episcopiei, nu a putut, cu nici un chip, intra. Oamenii nu s-au demoralizat, insa, si au hotarat sa se intruneasca si in ziua urmatoare, in acelasi loc, la ora 16. Nici de aceasta data numarul protestatarilor nu a fost mai mare. Aproape aceleasi persoane au venit sa tina piept temperaturilor scazute. Stupoare insa, de aceasta data nu doar usile episcopiei erau ferecate, dar lipsea si pretioasa clanta, care – se vedea limpede – fusese demontata, probabil ca masura de securitate.
Oamenii, suparati, au impartasit din nemultumirea lor celor dispusi sa-i asculte. „Am aflat ca in zona Beiusului s-a dus o politica de intimidare a preotilor de catre vicarul episcopiei, PS Vasile Bota, care i-a obligat sa semneze si sa adere la infiintarea noii mitropolii”, a declarat Vasile Micula, de departe unul dintre cei mai bine informati, lider al celor sositi la episcopie. Omul a povestit cum unii preoti au fost contactati de trimisi ai episcopiei, care i-au amenintat ca vor fi caterisiti daca nu vor semna in favoarea Mitropoliei de Cluj.
Din zona Stei, Pavel Dumitrache a sustinut spusele colegului sau si a anuntat ca duminica, dupa slujba obisnuita, planuiesc un miting, de data aceasta unul organizat, cu toate aprobarile necesare si cu o mobilizare mai buna. Oamenii se opun existentei a doua mitropolii, fie si numai pentru faptul ca, pe langa o scindare a unitatii Ardealului, aceasta ar insemna noi organigrame, cu functii si costuri ce vor fi suportate tot din buzunarele goale ale bietilor contribuabili.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă