4.8 C
București
miercuri, 28 februarie 2024
AcasăSpecialPreot ucis în Franța: Perioada de detenție a unuia dintre jihadiști a...

Preot ucis în Franța: Perioada de detenție a unuia dintre jihadiști a contribuit la radicalizarea acestuia

Perioada petrecută în închisoare de unul dintre cei doi jihadiști care au atacat, la 26 iulie, o biserică din Normandia, ucizând un preot, a contribuit la radicalizarea sa, a informat miercuri postul francez RMC, potrivit EFE, citat de Agerpres.

Adel Kermiche, în vârstă de 19 ani, a petrecut circa un an în arest preventiv, între mai 2015 și martie 2016, la Fleury-Mérogis, unul dintre cele mai mari centre penitenciare din Europa, aflat la periferia Parisului, unde sunt închiși numeroși francezi reveniți din Siria și deținuți radicali.

Citește și: Cine sunt autorii atacului din biserica catolică din Franţa

Tânărul, pus în libertate la 22 martie, a fost trimis la acest centru după ce a fost reținut deoarece a încercat în două rânduri să se ducă în Siria pentru a participa la „războiul sfânt”. Dar tocmai în închisoare ideologia jihadistă a început să capete formă, alimentată de colegul de celulă și de predicile susținute de un predicator din Mauritania, foarte cunoscut în mediile jihadiste, și cu care a reușit să stea de vorbă în mai multe rânduri, potrivit RMC.

Mesajele pe care le-a trimis prin intermediul aplicației de mesagerie instant Telegram, printr-un sistem de comunicare codificat, lasă să se înțeleagă că Kermiche îl considera pe predicatorul din Mauritania un ‘înțelept’, iar pe colegul de celulă, un bărbat de 32 de ani, un „îndrumător”.

Tot prin aplicația Telegram l-a cunoscut Kermiche pe cel de-al doilea jihadist implicat în atacul de la biserică, Abdel Malik Petitjean, cu doar patru zile înainte de atac.

Citește și: Preotul ucis de jihadiști în Franța, înmormântat

Acest asasinat, comis de doi tineri jihadiști de 19 ani care și-au revendicat apartenența la Statul Islamic (SI), a provocat o vie emoție în Franța printre creștini, dar și în întreaga populație, numeroși musulmani respingând un astfel de act barbar. Atacul, ultimul dintr-o lungă serie care a îndoliat Franța de un an și jumătate, a fost comis la 12 zile după masacrul de la Nisa (sud-est, 84 morți) comis de un jihadist la volanul unui camion frigorific după focurile de artificii din 14 iulie pe Promenade des Anglais.

Cei doi autori ai atacului, Adel Kermiche și Abdel Malik Petitjean, care locuiau la 700 km distanță unul de altul și care făcuseră cunoștință doar cu câteva zile înaintea crimei printr-un e-mail criptat pe internet, au fost împușcați de poliție după luarea de ostatici în biserică. Reprezentanții comunității musulmane din Saint-Etienne-du-Rouvray, unde locuia Adel Kermiche, au refuzat să organizeze înhumarea sa.

 

Cele mai citite

Piedone reconfirmă candidatura la Primăria Capitalei: “Nu mă ascund după perdea!”

Cristian Popescu Piedone, primarul Sectorului 5, și-a reconfirmat candidatura la Primăria Capitalei din partea Partidului Umanist Social Liberal (PUSL), marți seara, în direct. Anunţul...

Piedone reconfirmă candidatura la Primăria Capitalei: “Nu mă ascund după perdea!”

Cristian Popescu Piedone, primarul Sectorului 5, și-a reconfirmat candidatura la Primăria Capitalei din partea Partidului Umanist Social Liberal (PUSL), marți seara, în direct. Anunţul...

Ucraina avertizează că Rusia va dezinforma masiv în perioada următoare

Declarația făcută de Comitetul de Informații subliniază faptul că Rusia va încerca, prin intermediul acestei campanii de dezinformare, să întrerupă mobilizarea ucraineană, să răspândească...
Ultima oră
Pe aceeași temă