Comunitatea sasilor din Cisnadie este, duminica, in sarbatoare. Unul dintre cei mai respectati membri ai comunitatii germane, Peter Handel, stabilit acum in Germania si ajuns la varsta de 87 de ani, va fi onorat cu Premiul "Sfanta Walpurga", pentru activitatea de-o viata depusa in slujba comunitatii sale natale. Aceasta distinctie este decernata in fiecare an unei personalitati din anturajul Parohiei Evanghelice din Cisnadie pentru merite deosebite aduse in folosul comunitatii locale.
Peter Handel, premiat anul acesta, este un cisnadian, emigrat in 1943 in Germania. El a ramas insa devotat localitatii natale, comunitatii in care a crescut si Transilvaniei. S-a remarcat mai ales prin lobby-ul pe care l-a facut pentru tara natala in Germania si prin faptul ca a organizat si a coagulat grupul emigrantilor din Cisnadie de pe teritoriul acestui stat si astfel a facilitat integrarea lor. "Handel a fost un adevarat mentor atunci cand au ajuns in Germania", a declarat unul dintre organizatorii evenimentului de duminica, Dionisie Arion.
Festivitatile de decernare a Premiului "Sf. Walpurga" incep la ora 10.00 dimineata, la Biserica Evanghelica din Cisnadie, cu o slujba religioasa, un concert a cappella si o intalnire a membrilor comunitatii sasesti.
Concertul Scaligero, un eveniment unic
Tot duminica seara, numeroase personalitati din tara si din strainatate sunt asteptate la Sibiu, unde se va desfasura primul concert al Ansamblului "Scaligero di Milano". Reprezentantii companiei "Enel", sponsorul unic al evenimentului, si cei ai agentiilor "ADV Communication" si "Unimpresa" Romania au vorbit despre culisele si dificultatile organizarii unui asemenea eveniment.
Directorul general al "Unimpresa" Romania, Marco Rondina, a declarat ca intentia initiala a fost aceea de a aduce la Sibiu intreaga orchestra a Filarmonicii si Operei Scala di Milano. Numarul limitat de locuri si dimensiunile mici ale Salii "Thalia" i-au obligat insa pe organizatori la o alta optiune – aceea a Ansamblului "Scaligero".
"Vin la Sibiu o parte dintre cei mai valorosi muzicieni ai Italiei. Doar o parte dintre ei, pentru ca nu am avut unde-i aduce pe toti cei peste 80 de membri ai Filarmonicii "Scala". Nu a fost un lucru usor, pentru ca orchestra a fost obligata sa renunte la alte doua angajamente deja stabilite pentru a putea concerta in Romania. Interesul publicului pentru biletele puse in vanzare ne-a bucurat si ne-a dat confirmarea faptului ca impreuna vom crea un eveniment demn de statutul de capitala culturala europeana al Sibiului", a declarat Marco Rondina.
"Am fost pusi in fata limitarilor existente la Sibiu si atunci am decis sa oferim gratuit drepturile de transmisie radio a concertelor pentru a da posibilitatea unui numar cat mai mare de iubitori ai muzicii sa se bucure de acest eveniment", a declarat Paolo Chighine, responsabilul pentru Comunicare din partea "Enel" Romania.
Primul concert "Scaligero" va fi transmis, duminica seara, de la ora 19.00, pe posturile Radio Romania Muzical si Radio Romania Cultural.
1.000 de diplome pentru aniversarea Muzeului "Brukenthal"
De asemenea, Muzeul National "Brukenthal" aniverseaza duminica, 25 februarie, 190 de ani de la deschiderea sa pentru accesul public. Aniversarea este marcata cu cinci expozitii-eveniment, iar accesul publicului va fi gratuit in conditii de control strict. Cu aceasta ocazie va fi redeschis si Muzeul de Arme si Trofee de Vanatoare "Albert von Spiess", amenajat in vila unuia dintre nobilii sasi pasionati de vanatoare din Sibiu si vor fi oferite colaboratorilor diplome aniversare.
"Vom inmana cu aceasta ocazie si in perioada imediat urmatoare o mie de diplome la aniversare prin care intentionam sa le aratam colaboratorilor nostri cat de mult le pretuim eforturile. Vom acorda diplome celor apropiati, inclusiv unor fosti angajati ai muzeelor noastre ajunsi la pensie, unii dintre ei stabiliti acum in Germania. Au plecat si nimeni nu le-a strans macar mana sau nu le-a spus un «multumesc». Dorim sa o facem noi, cu aceasta ocazie", a spus directorul general al Muzeului National "Brukenthal", Sabin Luca.
Acces gratuit
Publicul va avea, duminica, accesul gratuit pentru a vizita Muzeul "Brukenthal". Pentru a evita situatiile neplacute ce pot aparea din cauza sistemelor de siguranta in cascada, active in muzeu, reprezentantii institutiei au anuntat ca vizitatorii vor avea acces la expozitiile Brukenthal doar in grupuri de 25-50 persoane insotite de muzeografi si personal
Weekend in programul capitalei culturale:
– "Sibiu, tinutul meu natal", www.sibiulmeu.ro, pana pe 31 decembrie 2007, CNM "Astra";
– "Tezaure Umane Vii", expozitie etnografica, pana pe 1 martie, ora 10.00, Casa "Hermes", CNM "Astra";
– "Traditie si modernitate in arta bretona si transilvaneana", expozitie de broderie si pictura, Casa "Hermes", subsolul Muzeului "Astra", Piata Mica, ora 10.00;
– "Capodoperele din Pinacoteca baronului Samuel von Brukenthal", expozitie de pictura, – Palatul "Brukenthal", Piata Mare, ora 11.30;
– "Brukenthal, Modell Aufklaerung", expozitie piese din colectiile Brukenthal, Palatul "Brukenthal", Piata Mare, ora 11.30;
– "The Marranos", expozitie "antipolitica" de grafica si desen, Sorin Tara, "X futures Gallery", 10.00-22.00;
– "Cei sapte piloni ai comunismului", expozitie, Turnul Slaninii, Biserica Evanghelica din Cisnadie, orele 10.00-20.00;
– "Les Etats" (Starile), expozitie de arta contemporana, Andreea Diaconu, Galeria "ArtVo", b-dul Magheru nr. 10;
– "O noapte furtunoasa", comedie, Teatrul National "Radu Stanca", sambata, ora 19.00;
– Decernarea Premiului "Sf. Walpurga", concert a capella, Biserica Evanghelica Cisnadie, duminica, ora 10.00;
– "Muzeul Brukenthal, aniversare la 190 de ani", cinci expozitii la vernisaj, ora 15.00, Piata Mare;
– Concert Ansamblul "Scaligero di Milano", duminica, ora 19.00, Sala "Thalia";
– "Vulpoiul", drama, Teatrul National "Radu Stanca", duminica, ora 19.00. de paza.