19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialPremierul Spaniei refuză să demisioneze în ciuda acuzaţiilor de corupţie

Premierul Spaniei refuză să demisioneze în ciuda acuzaţiilor de corupţie

Deşi presat de opoziţie să demisioneze după dezvăluirea unei afaceri de corupţie care îl implică, prim-ministrul spaniol Mariano Rajoy a exclus varianta abandonării funcţiei şi a explicat în faţa presei că trebuie să asigure “stabilitatea politică” pentru a scoate Spania din criză. “Voi îndeplini mandatul pe care mi l-au dat spaniolii”, a declarat premierul, subliniind că “statul de drept nu se supune şantajului” iar justiţia îşi poate continua treaba “fără nici o presiune”. El a subliniat că nu va lăsa un scandal să afecteze programul său de reforme politice vizând lupta contra recesiunii şi resorbţia importantului deficit bugetar al Spaniei. Premierul se confruntă însă şi cu o nemulţumire crescândă în interiorul propriului partid. Există zvonuri privind un “război din umbră” în PP care vizează înlocuirea lui Rajoy. Cine se află în spatele acestuia nu se ştie deocamdată cu precizie. Fostul trezorier al Partidului Popular (PP), Luis Barcenas, încarcerat şi acuzat de corupţie, spălare de bani, evaziune fiscală şi alte infracţiuni, a fost audiat cinci ore luni, în spatele uşilor închise, de un judecător al Înaltei Curţi din Madrid. Un avocat participant la această procedură judiciară a declarat că Barcenas a remis justiţiei documente explicative privind modul în care a gestionat ani de zile fondurile secrete ale partidului. Timp de două decenii, el s-a ocupat de aceste fonduri şi a furnizat detalii privind plăţi în total de 90.000 euro cash făcute către Mariano Rajoy şi alt lider al partidului, între 2009 şi 2010.

Bani negri

Barcenas a recunoscut că PP a beneficiat de finanţări ilicite din partea promotorilor imobiliari în schimbul contractelor publice pentru comunităţile autonome şi regiunile conduse de conservatori. Ex-trezorierul a admis că este autorul contabilităţii şi i-a acuzat direct pe Mariano Rajoy şi doi secretari generali succesivi ai PP, Maria Dolores de Cospedal şi Alvaro Lapuerta, că au elaborat sistemul ocult de plăţi şi recompense.

Socialiştii, în opoziţie, nu dispun de un număr suficient de aleşi pentru a obţine un vot de cenzură a guvernului. În Partidul Popular, mai mulţi responsabili estimează că şeful guvernului a pierdut credibilitatea de care se bucura din partea opiniei publice, din cauza crizei şi a persistenţei şomajului ridicat. Un deputat PP declara că „toată lumea în partid este convinsă că nu mai poate fi salvată situaţia şi cea mai bună soluţie pentru Rajoy este organizarea transmiterii puterii altcuiva din partid”. Potrivit Constituţiei spaniole, Parlamentul poate alege un nou şef de guvern fără să recurgă la alegeri legislative.

Jurământul lui Barcenas

Aflat la închisoarea Soto del Real, Luis Barcenas a jurat că nu va cădea singur. El a transmis acest mesaj foştilor săi camarazi de partid şi în special liderului PP şi şef al guvernului, Mariano Rajoy, cel pe care se baza după venirea la putere în noiembrie 2011, că va frâna justiţia şi îl va scoate din afacere. Şi-a pus ameninţările în executare şi luni, 15 iulie, a colaborat cu justiţia, oferindu-i judecătorului Pablo Ruz, care se ocupă de dosar, o cheie UBS conţinând documente ce vor permite dezlegarea sistemului de finanţări oculte ale PP în ultimii 20 de ani. Arogant, agresiv cu reporterii care îl deranjau, Barcenas nu şi-a schimbat atitudinea pe parcursul anchetei. Restaurante de lux, ţigarete, expediţii în Alaska sau în Noua Zeelandă pentru coborâri pe skiuri, frecvente călătorii în Elveţia pentru a verifica banii şi băncile sale, unde a reuşit să ascundă 18 milioane euro. După deschiderea anchetei, a devenit precaut şi a deviat o parte a acestor fonduri spre bănci latino-americane. Problemele lui au început o dată cu descoperirea acestor fonduri. De unde veneau? El a precizat că banii ar fi rodul comisioanelor plătite decenii de întreprinderi dornice să obţină contracte publice. Discretul ex-trezorier a devenit coşmarul lui Rajoy, o sursă prolifică de detalii compromiţătoare pentru partid, despre care Barcenas consideră că l-a trădat. Barcenas a devenit vorbăreţ şi îşi distribuie calculat documente compromiţătoare în presă pentru a-i susţine declaraţiile.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă