15.2 C
București
duminică, 26 mai 2024
AcasăSpecialPremierul Rajoy explică de ce a pus Catalonia sub tutelă

Premierul Rajoy explică de ce a pus Catalonia sub tutelă

Premierul conservator spaniol, Mariano Rajoy, a explicat duminică, la Barcelona, de ce a demis guvernul separatist al Cataloniei și de ce a convocat alegeri anticipate în această regiune autonomă – dar deocamdată pusă sub tutelă de Madrid, relatează agențiile AFP și EFE citate de Agerpres.

Premierul Rajoy a precizat că a fost obligat să ia aceste măsuri pentru a pune capăt 'delirului' separatiștilor după ce 'toate căile au fost epuizate'.

'Trebuia să recâștigăm respectul față de libertate și conviețuire și devenise urgentă restabilirea autoguvernării și a interesului general', a pus Rajoy în prima sa vizită în capitala Cataloniei după ce parlamentul acesteia a votat declarația de independență, el venind acolo pentru a-l susține pe candidatul formațiunii sale, Partidul Popular (PP), Xavier García Albiol, în campania pentru alegerile regionale anticipate programate pentru 21 decembrie.

'Restabilirea legalității instituțiilor Cataloniei nu mai putea fi amânată', și-a continuat Rajoy explicația legată de hotărârea sa de a suspenda autonomia Cataloniei, dizolvând parlamentul regional și destituind executivul condus de Carles Puigdemont.

Acesta din urmă s-a refugiat în Belgia împreună cu patru dintre membrii cabinetului său, încercând astfel să nu ajungă pe mâna justiției spaniole, pe care o consideră politizată. După ce autoritățile de la Madrid au emis mandate europene de arestare pe numele lor, ei s-au predat justiției belgiene, care i-a eliberat condiționat în așteptarea deciziei privind extrădarea către Spania.

Puigdemont a anunțat joi la Bruxelles crearea unei 'structuri stabile' care să coordoneze din Belgia guvernul său pe care-l consideră 'legitim' și a stabilit o 'foaie de parcurs' ce are ca obiectiv victoria secesionismului catalan la alegerile anticipate, precum și eliberarea 'deținuților politici', el criticând totodată lipsa de reacție a UE în fața 'acțiunilor represive' ale autorităților spaniole.

Foștii membri ai guvernului catalan care au rămas în Spania au fost deja inculpați pentru mai multe capete de acuzare — inclusiv rebeliune, răzvrătire și deturnare de fonduri — și sunt în prezent în arest, cu excepția unuia singur care a fost eliberat pe cauțiune și care își dăduse demisia din guvern înaintea autoproclamării independenței. Tot pe cauțiune a fost eliberată vineri și președinta parlamentului dizolvat al Cataloniei, Carme Forcadell, împreună cu patru dintre vicepreședinții ei.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Ilie Sârbu, socrul lui Victor Ponta, „zburat” din bordul administrativ de la Romsilva

Ilie Sârbu, socrul lui Victor Ponta, a primit recent un cadou neplăcut din partea ministrului PNL al Mediului, Apelor și Pădurilor, fiind ejectat...

Generația de Aur, ultima victorie, cu o Selecționată mondială a Stelelor: 3-2

Tricolorii au învins cu 3-2 echipa Legendelor Lumii (World Stars), pregătită de Jose Mourinho, potrivit rador.ro. Tricolorii au învins cu 3-2 echipa Legendelor Lumii (World...
Ultima oră
Pe aceeași temă