Discursul premierului israelian, Benjamin Netanyahu, de marţi, în faţa Congresului american, a fost primit cu răceală de preşedintele SUA, Barack Obama, a divizat israelienii şi a consternat Teheranul. Considerând că se află în „misiune“ pe sol american, aceea de a împiedica un acord între marile puteri şi Iran asupra programului nuclear, Netanyahu a pronunţat un discurs virulent contra Republicii islamice şi a afirmat că acordul avut în vedere de SUA va apropia iranienii de arma atomică.
Adresându-se celor două camere reunite ale Congresului american timp de 41 de minute, punctate de numeroase şi călduroase aplauze, Benjamin Netanyahu şi-a făcut cunoscute obiectivul şi obsesia. Obiectivul de a demonstra clasei politice americane că cei zece ani de îngheţ a filierei lor nucleare, propusă de preşedintele Obama iranienilor şi despre care secretarul de Stat, John Kerry a început să discute la Geneva, sunt departe de a fi o garanţie suficientă pentru viitor. „Pentru că un deceniu este o clipire de ochi în viaţa unei naţiuni”, a precizat Netanyahu demonstrând că, dacă acordul avut în vedere la Geneva nu va împiedica Iranul să se doteze cu mii de centrifuge şi deci să îmbogăţească importante cantităţi de uraniu, nimic nu va împiedica Teheranul să devină o putere capabilă să fabrice zeci de arme nucleare. „Chiar dacă asta va fi în termen de zece ani”. Fără a ţine seama de încheierea unui acord la Geneva, Iranul va continua probabil să înşele inspectorii însărcinaţi cu controlul instalaţiilor sale nucleare, aşa cum a făcut-o în 2005, 2006, 2010.
În ce priveşte obsesia pe care a dorit-o să o împărtăşescă premierul israelian auditoriului său este „mariajul islamului cu arma nucleară, cea mai mare ameninţare care planează asupra lumii”. Chiar dacă Israelul este în prima linie, Netanyahu a reamintit că din 1979, şi venirea la putere a ayatollahilor, terorismul face parte integrantă din panoplia lor. Un terorism de pe urma căruia suferă atât americanii, cât şi europenii. „Iranul este o problemă de securitate, dar pentru Israel este o problemă de supravieţuire.
Inducerea fricii
„Nimic nou” a caracterizat Obama discursul lui Netanyahu, „un discurs bine stăpânit” au reacţionat analiştii politici israelieni. Reacţiile au fost amestecate, dar şeful Casei Albe a ţinut să sublinieze că „premierul nu a propus alternative viabile”.
La Teheran, purtătorul de cuvânt al diplomaţiei iraniene, Marzieh Afkham, a denunţat, într-un comunicat, „minciunile continui ale lui Netanyhu, devenite repetitive şi deranjante, asupra obiectivelor şi intenţiilor programului nuclear paşnic al Iranului”. La CNN, ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, a afirmat că Netanyahu caută să creeze tensiune şi conflict pentru evitarea finalizării negocierilor asupra dosarului nuclear iranian.
Nici în Israel nu au lipsit criticile. Dacă analiştii evocă un discurs bun, dar au recunoscut că nu a adus nimic nou, criticii lui „Bibi” consideră că el a căutat un astfel de moment prestigios ca adevărat motiv pentru a merge la Washington, înaintea alegerilor din Israel.
Pentru Obama, sarcina de a promova un acord nuclear potenţial cu Iranul unui Congres sceptic a devenit mai dificilă marţi, după discursul interesant al premierului israelian. Vizibil iritat de discurs, când a fost intervievat despre acest subiect la Casa Albă, Obama a respins presiunea lansată de Netanyahu, dar de acum va trebui să depăşească nu numai animozitatea republicanilor, ci şi cuvintele premierului israelian. Discursul a accelerat calendarul Congresului pentru dezbaterea unui acord nuclear iminent, prevăzut a fi încheiat într-o lună, după ce Obama şi echipa sa au reuşit să convingă democraţii reticenţi să stea la distanţă în ce priveşte alianţele cu republicanii pentru a face presiune pentru noi sancţiuni contra Iranului. Zece democraţi au semnat o scrisoare către Obama în ianuarie prin care s-au angajat să nu semneze un astfel de proiect de lege până la 24 martie, când negocierile dintre marile puteri şi Iran ar urma să se finalizeze într-un acord de principiu privind oprirea programului nuclear iranian.
Congresul vrea noi puteri
Există parlamentari de ambele părţi care sunt contra poziţiei lui Obama. Senatorul Mitch McConnell din Kentucky, liderul majorităţii, a acţionat rapid contra discursului lui Netanyahu: „Congresul şi poporul american au nevoie să facă parte din această discuţie”, a declarat McConnell care a anunţat intenţia de planificare a dezbaterii asupra legislaţiei care ar face ca orice acord cu Iranul să fie supus aprobării Congresului. „Congresul trebuie să fie implicat în examinarea şi votul asupra unui acord încheiat între Casa Albă şi Iran”. Peste o duzină de senatori democraţi, între care senatorul Robert Menendez din New Jersey, înalt responsabil al Comisiei pentru relaţii externe, au declarat că susţin legislaţia de impunere de mai multe sancţiuni sau să dea Congresului puterea de aprobare asupra unui eventual acord. Ceea ce relevă perspectiva ca opozanţii unui acord cu Iranul să poată obţine o largă coaliţie bipartizană pentru blocare – şi trecerea peste un veto prezidenţial atât de necesar. Or, mişcarea lui McConnell de marţi a deschis calea spre un vot de procedură, luni, asupra proiectului de lege în Congres.
Riscuri calculate
Chiar înaintea pronunţării acestui discurs, alocuţiunea lui Netanyahu a provocat sentimente diverse, de la jenă, la consternare şi divizări în opinia publică din SUA şi mult mai speciale în sânul comunităţii de 5 milioane de evrei americani (în Israel sunt 8 milioane). Acest discurs a suscitat o furie rece având în vedere că nu este împărtăşită de preşedintele Obama şi de guvernul american. Paradoxul în această polemică, scrie media americană, este că accentuează tulburarea opiniei publice în clasa politică americană, în care democraţii sunt cei mai fervenţi apărători ai Israelului (70% din membrii comunităţii declară că au votat cu democraţii), dar republicanii au fost cei care l-au invitat pe Netanyahu pentru a ţine discursul în Congres despre riscurile unui acord cu Iranul. Iar ceea ce a dezvăluit discursul de marţi este o clasă politică împărţită între fidelitatea faţă de Obama şi susţinerea necondiţionată a Israelului. Problema lui Netanyahu este calculul său, care a cântărit prin intermediul Congresului american asupra alegerilor din ţara sa unde îşi va risca viitorul politic peste 15 zile. Şi practic, în Israel criticii l-au pus în gardă că această călătorie îi va aduce şi bune şi rele. Numeroşi foşti şefi ai serviciilor secrete l-au avertizat că pune în pericol securitatea Israelului.