9 C
București
joi, 29 februarie 2024
AcasăSpecialPremierul japonez Shinzo Abe a vizitat centrala nucleară avariată Fukushima Daiichi

Premierul japonez Shinzo Abe a vizitat centrala nucleară avariată Fukushima Daiichi

Premierul Japoniei Shinzo Abe a efectuat sâmbătă dimineaţa o vizită la centrala nucleară avariată de la Fukushima, după doar trei zile de la învestire, pentru a demonstra hotărârea sa de a depăşi criza, titrează agenţia de ştiri Mediafax.

După predecesorii săi de centru-stânga Naoto Kan şi Yoshihiko Noda, conservatorul Shinzo Abe este al treilea şef de Guvern care vizitează complexul atomic devastat de un cutremur violent, urmat de un tsunami, la 11 martie 2011, în nordul arhipelagului.

Însoţit de mai mulţi jurnalişti, Shinzo Abe a petrecut o oră şi jumătate în incinta Centralei Nucleare Fukushima Daiichi (Fukushima numărul 1), după un an de la stabilizarea complexului atomic ale cărui patru reactoare au fost grav avariate şi care au emis în atmosferă, sol şi mare cantitiăţi enorme de substanţe radioactive.

“Mulţumesc tuturor. Este foarte dur, dar cu ajutorul vostru lucrările avansează către desfiinţare”, a declarat premierul la “J Village”, baza de plecare-sosire a muncitorilor însărcinaţi cu lucrări la Fukushima Daiichi.

“În această perioadă a sărbătorilor de la sfârşitul anului, chiar dacă este foarte dificil pentru familiile voastre, acţionaţi cu curaj şi vegheaţi la securitatea voastră”, a adăugat Shinzo Abe, după care a urcat la bordul unui autobuz care a pornit spre centrală, aflată la o distanţă de 20 de kilometri.

Purtând un combinezon şi o mască de gaze, şeful Guvernului a ajuns, la bordul autobuzului, în apropierea reactoarelor 5 şi 6, cele mai puţin avariate, dar şi lângă locurile unde sunt depozitate deşeuri şi moloz radioactive.

Într-un adăpost împotriva cutremurelor, el a discutat timp de câteva minute cu muncitori, în prezenţa preşedintelui companiei TEPCO, exploatantul centralei. El a adresat un mesaj de “mulţumire şi încurajare” acestor muncitori, care “fac faţă unei provocări fără precedent”.

Aproximativ 160.000 de persoane au părăsit regiunea contaminată, din care o parte a devenit total nelocuită.

Ales premier la 26 decembrie, în urma unei victorii zdrobitoare a Partidului Liberal-Democrat (PLD) în alegerile legislative care au avut loc cu zece zile înainte, Abe nu îşi ascunde voinţa de a reporni toate reactoarele nucleare care vor fi considerate sigure de către Autoritatea pentru reglementare, o entitate independentă creată în septembrie.

O decizie cu privire la fiecare în parte dintre cele 48 de instalaţii oprite, dintr-un total de 50, va fi adoptată în decurs de trei ani, a promis el în timpul campaniei electorale.

Premierul apreciază că Japonia nu poate, din motive economice, să renunţe la energia nucleară.

Pachetul energetic pentru anii 2030 şi dincolo de acest orizont va fi definit în următorii zece ani, dar obiectivul “zero (energie) nucleară” promis de Guvernul precedent de centru-stânga este deja considerat caduc.

Deşi patru dintre cele cinci circumscripţii ale prefecturii Fukusima sunt, începând de la 16 decembrie, reprezentate de deputaţi PDL, populaţia locală se opune extrem de ferm energiei nucleare.

De fapt, şeful Guvernului a venit în regiune, încă de la începutul mandatului, tocmai pentru a promite o accelerare a decontaminării şi reconstrucţiei, cu ajutorul unor noi bugete.

Cele mai citite

PSD și PNL îi testează pe români! Se creionează o nouă alianță

Social democrații și liberalii par să îi testeze pe români, la alegerile europarlamentare. Politicienii vor să vadă dacă populația dorește ca alianța dintre...

ÎPS Teodosie a fost mustrat verbal de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a fost atenţionat doar verbal de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române pentru acuzaţiile care i-au fost aduse - "răzvrătire,...
Ultima oră
Pe aceeași temă