19.5 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialPremierul elen nu exclude ca Grecia să aibă nevoie de încă un...

Premierul elen nu exclude ca Grecia să aibă nevoie de încă un pachet de ajutor financiar extern

Grecia ar putea ajunge în situaţia de a avea nevoie de un nou plan de ajutor extern, dar statul elen va face tot posibilul să evite această situaţie, a declarat premierul Lucas Papademos, într-un interviu pentru cotidianul italian Il Sole 24 Ore, citat de AFP şi Mediafax.

“Nu putem exclude o situaţie în care ar fi necesară o anumită formă de ajutor financiar, dar trebuie să lucrăm susţinut să o evităm. Grecia va face tot ce este posibil ca un al treilea pachet de ajustare bugetară să nu fie necesar. (Evitarea unei astfel de situaţii, n.r.) depinde de ritmul şi eficienţa implementării actualului program. Totuşi, Grecia ar putea rămâne fără acces pe piaţa financiară, chiar dacă toate măsurile sunt adoptate. Este dificil de anticipat care vor fi condiţiile şi aşteptările pieţei în 2015”, a spus Papademos.

Grecia a ratificat săptămâna trecută al doilea plan de ajutor financiar extern, în valoare de 130 de miliarde de euro, prin care este asigurată finanţarea ţării până în 2015.

Atena a impus în martie o restructurare a datoriilor investitorilor privaţi care deţineau obligaţiuni ale statului elen. Datoriile către sectorul privat au fost diminuate astfel cu 107 miliarde de euro, la 100 de miliarde de euro.

Următorul guvern elen, învestit după alegerile aşteptate la începutul lunii mai, va trebui să continue politica de consolidare fiscală şi să reducă cu 12 miliarde de euro cheltuielile în 2013 şi 2014, a declarat premierul, vineri, într-un discurs în parlament.

“Grecia s-a angajat în acordul de împrumut (cu statele zonei euro şi FMI) să diminueze cheltuielile publice cu 12 miliarde de euro” în următorii doi ani, a spus Papademos, răspunzând la întrebări ale parlamentarilor.

Actualul guvern desfăşoară o analiză pentru a identifica posibile reduceri de cheltuieli, însă decizia trebuie să fie luată de guvernul format după alegeri.

Cele mai citite

BEC a respins candidaturile Partidului Diaspora Unită și a independentului Paul Octavian Jurma

Biroul Electoral Central(BEC) a respins, marţi, lista candidaturilor propuse de Partidul Diaspora Unită la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul...

SUA va ajuta prudent Ucraina și Israelul

Noile proiecte de ajutor american pentru Ucraina şi Israel, anunţate luni de şeful republican al Camerei Reprezentanţilor, vor fi utile celor două ţări, a...

Jens Stoltenberg: România are un rol esențial în apărarea flancului estic al NATO

România este esențială pentru apărarea flancului estic al NATO, a spus Jens Stoltenberg, șeful NATO, după discuția avută marți cu președintele Klaus Iohannis, potrivit...
Ultima oră
Pe aceeași temă