7.5 C
București
miercuri, 21 februarie 2024
AcasăSpecialPremieră: Teste ADN pentru depistarea cărnii de cal în România

Premieră: Teste ADN pentru depistarea cărnii de cal în România

Comisia Europeană a recomandat României să efectueze, începând din 1 martie, 100 de prelevări de probe pentru determinarea ADN-ului de cal în alimentele destinate comercializării care conţin carne de vită sau sunt etichetate ca având în compoziţie carne de vită, se arată într-un comunicat al Autorităţii Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, informează Realitatea.net.

Tipurile de produse alimentare din care se vor preleva probe sunt carne tocată, carne preparată (mici traşi, pastă de mititei), produse din carne şi produse compuse conţinând carne de vită, fierte sau afumate, produse din carne gătite pe bază de carne tocată, produse compuse pe bază de foietaj si carne tocată etc) din producţia internă, din schimburi intracomunitare sau importuri.

Probele se vor preleva din produse de la carmangerii, restaurante, cantine, unităţi de catering, patiserii, fast-food-uri, unităţi tip supermarket, hipermarket etc.

Citeşte şi Produsele din carne de cal retrase din magazinele franceze, donate fundaţiilor

Aceste controale au drept scop verificarea alimentelor care sunt declarate ca fiind sau conţinând carne de vită în scopul identificării eventualelor substituiri cu carnea de cal, precizează comunicatul citat.

În 15 februarie, la Bruxelles, a avut loc Comitetul Permanent pentru Siguranţa Lanţului Alimentar şi Sănătate Animală, care a avut drept subiect evenimentele referitoare la substituţia cărnii de vită cu cea de cal. În urma acestei reuniuni, a fost publicată în Jurnalul Oficial al Comunităţii Europene Recomandarea Comisiei nr. 99/2013/EU, referitoare la planul de control coordonat privind stabilirea prevalenţei practicilor frauduloase în etichetarea anumitor alimente.

Conform prevederilor acestui document, este necesar ca statele membre, începând cu data de 1 martie 2013, să efectueze o serie de controale oficiale în vederea determinării ADN-ului de cal, în alimentele destinate comercializării care conţin carne de vită sau etichetate ca având în compoziţie carne de vită şi pentru decelarea prezenţei reziduurilor de fenilbutazonă în carnea de cal.

În ceea ce priveşte detectarea reziduurilor de fenilbutazonă, recomandarea Comisiei este de a se preleva o probă de carne de cal la 50 tone. România va trebui să efectueze un număr de 168 de probe, care vor fi recoltate din abatoare şi unităţi de tranşare independente, începând tot cu data de 1 martie.

Prelevarea probelor destinate controalelor oficiale pentru proteina de cal şi reziduuri de fenilbutazonă, ambalarea şi transportul acestora la Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară se va efectua cu respectarea prevederilor legislaţiei sanitare veterinare.

Citeşte şi Carne de cal în pachete importate din ROMÂNIA, descoperită în Grecia

Cheltuielile ocazionate pentru prelevarea probelor în cadrul programului de control coordonat vor fi suportate 75% de către Uniunea Europeană, cu un maxim de 300 Euro /test, precizează ANSVSA.

AFP relata miercuri că Autoritatea greacă pentru controlul alimentelor (EFET) a anunţat că a descoperit ‘ADN de cal în eşantioane’ de carne de vită congelată importată din România, aproximativ o tonă din aceasta fiind confiscată.

‘Două eşantioane pozitive au fost descoperite printre cele 26 de analize efectuate până în prezent’, se arată într-un comunicat dat publicităţii de EFET. Cele două eşantioane provin de la 1.064 kilograme de carne de vită congelată importată din România”, potrivit AFP.

Cele mai citite

Coaliția, întâlnire pe tema organizării alegerilor

Liderii coaliţiei PSD - PNL urmează să se întâlnească, astăzi, pentru a decide în privinţa comasării alegerilor şi a calendarului electoral.Tot astăzi este anunţată...

Cum va schimba metaversul mediile sociale pentru români

Progresul tehnologic care a luat amploare cu o rapiditate impresionantă în ultimii ani a condus către apariția de noi instrumente menite să ne ajute...

9 din 10 executivi europeni cred că organizațiile lor vor trece prin procese de transformare până în 2030, studiu

91% din 200 de lideri europeni, care au participat recent la un sondaj realizat la nivel european de grupul de consultanță în HR Arthur Hunt...
Ultima oră
Pe aceeași temă