17.2 C
București
vineri, 23 februarie 2024
AcasăSpecialPremieră negativă la bac, după 20 de ani

Premieră negativă la bac, după 20 de ani

Președintele Consiliului Național al Rectorilor, Sorin Câmpeanu, fost ministru al Educației, a precizat la deschiderea celei de a 11-a ediții a Forumului Organizațiilor Studențești, care se desfășoară la Galați până pe data de 16 august, că pentru prima oară în ultimii 26 de ani numărul absolvenţilor de liceu cu diplomă de bacalaureat a fost sub 100.000. 

„Ne confruntăm cu acest trend descendent demografic. Avem anul acesta 88.000 absolvenţi de liceu cu diplomă de bacalaureat, probabil vom mai avea 9.000 – 10.000 în sesiunea de toamnă, însă oricum vom avea sub 100.000 de absolvenţi de liceu cu diplomă de bacalaureat. Este primul an după 1990 în care coborâm sub 100.000 şi am avut ani cu peste 200.000 de absolvenţi. Este o provocare iar deja universităţile româneşti simt acest lucru. Eu provin dintr-o universitate care a reuşit să-şi ocupe toate locurile de studii cu licenţă şi masterat din primele zile la admitere, dar acest lucru nu s-a întâmplat la multe universităţi din ţară. Iar acest lucru va constitui din ce în ce mai mult o problemă de cantitate mai ales că pentru 2020 ne-am propus să avem un anumit procent al absolvenţilor de învăţământ superior, care oricum e mult sub ce şi-a propus UE.“, a declarat Sorin Câmpeanu.

La rândul său, ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru,  a confirmat problema demografică, dar a precizat că ea nu poate fi rezolvată nici de universităţi şi nici de ministerul pe care îl conduce: „scăderea demografică afectează învăţământul din România, sunt universităţi care nu mai reuşesc, în sesiunea din vară, să-şi completeze locurile, vom vedea ce se va întâmpla, este un factor pe care nici ministerul, nici universităţile nu îl pot controla în momentul de faţă“.

Și șeful statului a abordat această problemă în discursul său, în opinia sa una dintre soluții fiind o clasificare a universităților, care să reflecte diversitatea misiunilor asumate de fiecare universitate în formarea profesională a tine­rilor.

„Numărul studenţilor din România continuă să scadă, din motive care ţin de demografie, dar şi de capacitatea universităţilor de a atrage potenţiali studenţi valoroşi din medii socio-economice defavorizate sau din afara ţării, prin strategii de internaţionalizare a învăţământului superior. Este nevoie ca universităţile să îşi definească mai bine misiunea şi contextul economico-social căruia îi răspund. De aceea, cred că realizarea unei clasificări a universităţilor care să oglindească diversitatea firească a misiunilor asumate ar trebui să stea la baza oricărei reforme viitoare“, a spus Klaus Iohannis.

Cele mai citite

Mesajul lui Klaus Iohannis, la doi ani de la izbucnirea războiului din Ucraina

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis un mesaj în cadrul evenimentului de marcare a doi ani de răspuns al României la situația refugiaților din...

Tragedie în Spania! 4 morți și 20 de dispăruți, după ce un bloc de locuințe din Valencia a ars din temelii

Cel puţin patru persoane au decedat într-un incendiu puternic care a distrus un bloc de locuinţe din oraşul spaniol Valencia, aflat pe coasta de...

A murit Mioara Roman, fosta soție a lui Petre Roman

Mioara Roman, fosta soţie a lui Petre Roman, fost premier al României, a murit la vârsta de 83 de ani. Anunţul a fost făcut de fiica...
Ultima oră
Pe aceeași temă