Săptămâna viitoare, echipa de chirurgi a Spitalului Clinic Judeţean va opera laparoscopic folosind tehnologie 3D de înaltă calitate. Directorul medical Mihnea Avram a anunţat, ieri, într-o conferinţă de presă, că vor fi operate diferite tipuri de tumori. O sală de operaţie va găzdui această nouă tehnologie. În medie, vor fi efectuate trei operaţii pe zi. Medicii constănţeni vor testa, aşadar, de dimineaţă până seara, laparoscopie, noul aparat.
Operaţii HD
„Este vorba de o nouă linie de laparoscopie 3D, care este ultima tehnologie în acest domeniu. Vom opera cu ea toată săptămâna viitoare, de luni până vineri, la Chirurgie Generală, în ideea de a ne demonstra firma respectivă veleităţile acestei noi tehnologii. După cum am fost informaţi, este un 3D nativ, nu este creat de calculator. Diferenţa pentru un chirurg este foarte mare. Tehnologia nouă are avantajul că nu oboseşte deloc ochiul chirurgului şi al asistenţilor, care vor purta ochelari 3D. Imaginea este mult mai reală, este HD. Văzând mai bine, acurateţea actului medical creşte. O operaţie poate astfel să dureze astfel mai puţin ca timp. Stresul anestezico-chirurgical pentru pacient este mai mic. De asemenea, poţi face operaţii pe care nu le făceai până acum, vizualizând mai bine anumite zone”, a precizat dr. Mihnea Avram.
Un astfel de aparat costă în jur de 140.000 de euro. Operaţiile vor fi înregistrate şi transmise în sala de curs, pentru a fi folosite ca material didactic, a completat medicul.
La rândul său, managerul Spitalului Clinic de Urgenţă Constanţa, dr. Dănuţ Căpăţână, a menţionat că în perioada următoare se va lua decizia dacă se va achiziţiona această aparatură. „Spitalul trebuie să răspundă nevoilor medicilor. Căutăm să achiziţionăm echipamente astfel încât acestea să răspundă pe de o parte unui act medical de o calitate bună, pe de altă parte nevoilor chirurgilor care lucrează cu ele”, a spus directorul.
Solicitare pentru Pediatrie
În altă ordine de idei, Căpăţână a mai transmis faptul că secţia Pediatrie este pe ultima sută de metri în ceea ce priveşte reabilitarea, copiii mutându-se deja în partea renovată. De asemenea, conducerea spitalului a solicitat, ieri, Ministerului Sănătăţii, aproximativ patru milioane de lei. „Am a vut o discuţie la Ministerul Sănătăţii. Există speranţe mari pentru a obţine finanţare pentru partea de dotare a secţiei de Pediatrie”, a precizat Căpăţână.
„Nu știm ce se va întâmpla în continuare“
Pe de altă parte, managerul a ţinut să facă precizări în legătură cu percheziţiile de la Constanţa, efectuate în urmă cu două zile. „Nu este o chestiune onorantă pentru noi să avem în curte astfel de oameni care fac un deserviciu ca imagine a instituţiei. Acest lucru este valabil pentru orice fel de instituţie, mai ales pentru o instituţie medicală. Nu avem alte informaţii în afară de ceea ce a comunicat DIICOT. Organele Statului, Justiţia, vor stabili mai departe. Nu are legătură cu activitatea din spital. Nu ştim ce se va întâmpla în continuare, ce va decide Parchetul, ce măsuri vor lua. În funcţie de acest lucru, şi noi vom acţiona, şi vom lua decizii. Deocamdată, nu avem nici un fel de înştiinţare oficială”, a spus acesta. Reamintim faptul că medici, asistenţi medicali şi funcţionari CJAS din Constanţa şi Brăila sunt suspectaţi de complicitate în cazul decontării unor reţete false.
Tehnologia nouă are avantajul că nu oboseşte deloc ochiul chirurgului şi al asistenţilor, care vor purta ochelari 3D. Imaginea este mult mai reală, este HD. Văzând mai bine, acurateţea actului medical creşte.“ Mihnea Avram, director medical SCJU