27.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialPremieră în UE. Şeful Poliţiei primeşte rang de secretar de stat

Premieră în UE. Şeful Poliţiei primeşte rang de secretar de stat

Senatul a adoptat, marţi, în calitate de primă Cameră sesizată, un proiect de lege propus de Guvern prin care şeful Poliţiei Române primeşte rang de secretar de stat, conform Mediafax.
 

Preşedintele Comisiei de Apărare din Senat, liberalul Corneliu Dobriţoiu, care a menţionat că vorbeşte în numele grupului PNL, a arătat că România va fi astfel primul stat din UE care acordă un rang politic şefului Poliţiei. "Acest demers legislativ este unul inutil şi păgubos într-un an cu două alegeri. Vom fi primul stat din Uniunea Europeană care acordăm un rang politic şefului Poliţiei Române. Creăm un clivaj între ceilalţi şefi de arme din interiorul aceluiaşi minister", a explicat acesta.

Tot Dobriţoiu, arătând că, potrivit legii în vigoare, şeful Poliţiei este numit de premier, a întrebat de ce ar fi nevoie de o nouă legiferare "pentru a da un titlu politic unui funcţionar public, unui militar cu patru stele pe umăr".

Senatorul PDL Traian Igaş a anunţat în plen că democrat-liberalii se vor abţine la votul pentru acest proiect, deoarece nu este altceva decât o fostă bătălie politică în interiorul USL, lucru în legătură cu care l-a atenţionat pe preşedintele PNL, Crin Antonescu, care se afla în sala de şedinţă.

"Atunci când a fost adoptat acest proiect de lege, domnule Antonescu (Crin Antonescu – n.r.), vă spun eu, cine a gândit acest lucru, imediat după ce ministrul liberal (Radu Stroe – n.r.) a plecat din minister, s-a gânditit să dea acest rang de secretar de stat şefului Poliţiei, tocmai pentru a avea o influenţă directă în numirea unui nou şef al Poliţiei dincolo de ministrul de Interne", a ţinut să precizeze senatorul PDL.

Igaş a afirmat, în acelaşi context, că dacă ar fi să se facă dreptate, toţi şefii de armă ar trebui să aibă rang de secretar de stat, nu doar şeful Poliţiei Române. "Fiind o bătălie internă a USL, sigur că noi nu ţinem şi nici nu vrem să fim partizani nici cu unii nici au alţii", a conchis el.

Pe de altă parte, senatorul UNPR Şerban Mihăilescu a respins ideea că un secretar de stat este "întotdeauna politic", menţionând că este vorba doar despre o ierarhie administrativă. "Faptul că o anumită persoană, într-o anumită funcţiune, are rang de secretar de stat sau de ministru nu impune neapărat şi politizarea acelei funcţii. Că noi am transformat asta în obicei, este problema noastră", a declarat senatorul.

Guvernul a explicat că această măsură trebuie să fie luată în vederea creşterii rolului şi implicării Inspectoratului General al Poliţiei Române în adoptarea deciziilor strategice şi pentru asigurarea unui nivel de reprezentare adecvat rolului Poliţiei Române în rândul autorităţilor de aplicare a legii.

Proiectul de modificare a Legii 218/2002 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române urmează să fie dezbătut de Camera Deputaţilor, for decizional.

Cele mai citite

Tu cum îți crești șansele de câștig la păcănele? TOP 5 sfaturi pentru a NU te baza doar pe noroc!

Lumina orbitoare a reflectoarelor, sunetul amețitor al clopoțeilor și senzația inimii care pulsează odată cu rotirea tamburului. Păcănelele online reușesc să ne captiveze cu...

Rotiri gratuite la cazino. Chiar sunt gratuite? Cum le activezi și ce câștiguri poți obține

Rotirile gratuite fac parte din campaniile promoționale pe care operatorii de cazino online din țara noastră le desfășoară constant. Ele oferă utilizatorilor posibilitatea să...

Statul Qatar va avea investiții în România de 15 miliarde de euro, anunță premierul Ciolacu

Vizita premierului Marcel Ciolacu în Qatar, în perioada 16 aprilie-17 aprilie 2024, are ca principal obiectiv "dezvoltarea în România a unor proiecte de investiții...
Ultima oră
Pe aceeași temă