15.3 C
București
vineri, 8 noiembrie 2024
AcasăSpecialPremiaţi de stat cu 18.000 euro să fie “şomeri pentru o zi”,...

Premiaţi de stat cu 18.000 euro să fie “şomeri pentru o zi”, apoi reangajaţi. Bătălia pentru un loc pe lista de disponibilizări a fost cruntă

V-ar plăcea să fiţi angajat la stat, să vi se ofere posibilitatea să fiţi disponibilizat şi să primiţi 18.000 euro drept plăţi compensatorii, ca apoi să vă reîntoarceţi la serviciu în aceeaşi instituţie?

 

La început de 2010, Guvernul Boc cocea, în tăcere, tăierea salariilor angajaţilor de stat în încercarea de a reduce cheltuielile bugetare. Tot ca o măsură de austeritate cerută de către organismele financiare internaţionale, Executivul a demarat procesul de diminuare a aparatului bugetar. Agenţia Domeniilor Statului (ADS) a fost afectată la rându-i de această ultimă măsură,  disponibilizând 60 de angajaţi (o şesime din personal). Economia făcută la bugetul de stat prin valul de concedieri s-a dovedit a fi, de fapt, opusul,  deoarece conducerea instituţiei a avut grijă să le ofere disponi-bilizaţilor aproximativ 18.000 euro de căciulă drept plăţi compensatorii, suma totală ajungând la 1.0778.000. La scurt timp, o par-te din disponibilizaţi s-au reîntors senini la lucru, fie tot în cadrul ADS, fie pe posturi similare în cadrul Ministerului Agriculturii.

Rude de mahări din ministere

Nicu Gheorghe, şeful Corpului de Control al ADS, s-a disponibilizat în februarie 2010, primind 18.000 euro (78.148 lei) drept plăţi compensatorii.  La câteva luni distanţă, a fost reangajat director tot al unei instituţii din cadrul ADS, Institutul de Sericicultură Sericarom,  pe un salariu de 3.000 lei. Angajaţi ai institutului susţin că Nicu Gheorghe „în primele şase luni a venit la lucru cam o zi pe săptămână, iar de vreo două luni încoace dă pe aici cam de trei ori săptămânal”. Mai mult, Nicu Gheorghe a fost ales şi preşedintele Consiliului de Administraţie al Societăţii Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (SNIF), instituţie aflată tot în subordinea ADS.

Un alt angajat disponibilizat de ADS şi care ulterior a fost reangajat în cadrul ADS este Daniela Heraru, expert contabil în cadrul ADS. Daniela Heraru e soţia lui Laurenţiu Heraru, care până la începutul lui 2010 a fost membru în corpul de control al Ministerului Agriculturii, actualmente fiind inspector superior în cadrul corpului de control al Ministerului Mediului. Daniela Heraru s-a oferit să fie disponibilizată, pentru a primi plăţile compensatorii de 18.000 euro. „Hai să fim sinceri. Toţi cei care au fost disponibilizaţi din ADS au făcut-o pentru a primi acei bani”, ne-a declarat economista. În iunie anul curent, şomera s-a reangajat tot în cadrul ADS, pe postul de contabil şef al institutului Sericarom.

Alţi angajaţi disponibilizaţi „la cerere” de ADS, după ce şi-au umplut buzunarele cu bani, s-au reangajat în instituţii din subordinea aceluiaşi minister. E cazul tinerei consiliere ADS Petrescu Alina Maria, care după ce a încasat cei 18.000 euro s-a angajat pe postul de consilier asistent la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA). Trebuie menţionat că domnişoara Petrescu Alina Maria are doi părinţi cu funcţii importnate. Mama ei, Maria Petrescu, ocupa la acea vreme funcţia de director economic al ADS, iar tatăl ei, Petrescu Sorin, este consilier în corpul de control al ministrului Agriculturii.

Şomeră pentru o zi?

Mirela Boghiu e o altă slujbaşă a ADS-ului care a părăsit instituţia cu plăţi compensatorii, pentru ca imediat să se angajeze consilieră a secretarului de stat în MDRT Barna Tanczos. Ulterior, a ajuns şefa de cabinet a acestuia la Ministerul Agriculturii. O sursă disponibilizată şi reangajată în ADS care a dorit să-şi păstreze anonimatul a precizat că „cred că Mirela că n-a stat şomeră nici măcar 24 de ore, pentru că a luat-o Barna să fie consiliera lui”. Reangajarea în regim de urgenţă la stat a „şomerei de 18.000 euro” a fost posibilă datorită amiciţiei cu Barna Tanczos, cu care se ştie din 2005-2007, când acesta ocupa fotoliul de preşedinte al ADS. O recunoaşte chiar Barna Tanczos: „Cu doamna Boghiu lucrez de 6 ani. O ştiu de la Ministerul Transporturilor şi de când eram preşedinte al ADS-ului şi mi s-a părut normal s-o angajez”.

Iniţial,  Barna a negat că ar şti când s-a produs disponibilizarea „piloşilor” din ADS, ca apoi să recunoască că, de fapt, e la curent cu data producerii evenimentului. Totuşi secretarul de stat neagă că ar fi ştiut că şefa lui de cabinet e una din disponibilizatele de lux ale statului român pe timp de criză: „Credeţi-mă că n-am stat niciodată să analizez declaraţia de avere a doamnei Boghiu, dar o fac. Până nu văd eu cu ochii mei documentele, nu comentez”.

Din culisele disponibilizării funcţionarilor ADS

Vicepreşedintele ADS, Adrian Didă, explică pe ce baze s-au alocat sumele compensatorii către angajaţii săi: „La momentul respectiv, în 2007, au reuşit să negocieze cu conducerea de atunci ca în contractul colectiv de muncă să fie stipulat asta: acordarea a 24 de salarii compensatorii în caz de disponibilizare. Şi au reuşit să-l înregistreze la Inspectoratul  Teritorial de Muncă”. 

Adrian Didă este cel care a coordonat valul de disponibilizări de la începutul lui 2010, în care statul a împărţit în mod egal celor 60 de „proaspeţi şomeri” suma de 1.0778.000 euro. Pregătirea disponibilizării a fost o perioadă în care ADS-ul a fost în fierbere şi s-a muncit din greu peste program: „Au fost discuţii extraordinar de aprinse, cu nopţi pierdute până dimineaţa. Procedurile de disponibilizare eu le-am făcut şi în 2009, şi în 2010. Ei, procedura e aşa de complicată şi a trebuit să fie aprobată în Consiliul de Administraţie. A fost un adevărat film pe tema asta. Unul din criteriile de disponibilizare era: «la cererea angajatului». Fiindcă li se ofereau 24 de salarii compensatorii, iar salariile în instituţie erau foarte mari la acea vreme, marea majoritate s-au cerut ei singuri pe liste. Cu ei alături am fost, aici, în sala aceasta. Totul am vrut să fie transparent, să nu existe dubii: «stai că îl favorizez pe ăla», «că nu doresc să îl dau afară pe celălalt»” (n.r.  – atenţie la decla-ra-ţia vice-preşedintelui ADS care afirmă că angajaţii se plân-geau nu de riscul „de a fi daţi” afară, ci „de a nu fi daţi” afară).

Vicele ADS: Am reangajat doar o persoană

„Nicu Gheorghe a fost destituit şi din funcţia de director al Sericarom, şi din cea de preşedinte al CA de la SNIF. Sunt decizii de revocare date de săptămâna trecută. Conform legii, e incompatibil, pentru că el trebuia să opteze între pensia de 70 milioane şi salariul de director la SERICAROM de 30 de milioane şi n-a făcut-o. La momentul ăsta, singurul disponibilizat de ADS şi reangajat într-o instituţie a ADS e doar doamna Daniela Heraru, director economic la Sericarom. Restul nici unul”, susţine Adrian Didă.

În realitate „disponibilizatul-reangajat” Nicu Gheorghe îşi vede în continuare de treburi ca director la Sericarom, pentru că decizia de revocare a vice-preşedintelui ADS trebuie votată pentru validare în şedinţa noului CA al Sericarom, lucru care nu s-a întâmplat „fiindcă proaspăt numitul preşedinte al ADS Bogdan Ilea tergiversează înlocuirea din funcţie”, conform lui Gheorghe Sin, preşedintele Academiei de Ştiinţe Agronomice şi Silvice.

Referitor la şefa de cabinet a secretarului de stat Barna Tanczos şi la fiica membrului din corpul de control al ministrului Agriculturii, care şi-au primit cei 18.000 de euro şi imediat s-au reangajat într-o instituţie din acelaşi minister, şeful ADS a avut iniţial reacţii de tipul: „Nici eu nu-mi explic aşa ceva” apoi, „Nu comentez aşa ceva”.

Într-un final, Adrian Didă a detaliat: „Să ştiţi că lumea vorbeşte, discută, interpretează pe la colţuri, peste tot şi toţi se întreabă. E adevărat acest lucru. Toţi se întreabă: «Cum a reuşit, domne, fata lui domnu Petrescu?… Sau doamna Boghiu? »”.

Mai mult, vicele ADS s-a transpus pentru o clipă în pielea şefei de cabinet a lui Barna: „Şi eu aş fi încercat. Şi mie mi-ar fi convenit să am o astfel de posibilitate să iau 18.000 euro, pe urmă să mă duc în nici 24 de ore într-un alt job şi cu nişte bani în buzunar”.  

Valeriu Tabără: „Moral, zero…”

 

Disponibilizarea angajaţilor ADS şi reangajarea tot în ADS e considerată de ministrul Valeriu Tabără drept o „încălcare gravă de dispoziţii şi, în primul rând, de moralitate”. I-am prezentat ministrului şi cazul Alinei Maria Petrescu, fiica unuia din membrii corpului său de control, care primit plăţile compensatorii de la ADS, după care s-a angajat în cadrul aceluiaşi minister, la APIA. Reacţia sa: „E imoral şi doi, e o procedură încetăţenită aceasta de a trăi ca familie în instituţiile publice. În unele familii câte trei-patru membri sunt toţi funcţionari publici”.

Referitor la disponibilizarea urmată de reangajarea în cadrul aceluiaşi minister (n.r. cu o haltă de câteva luni la MDRT) a Mirelei Boghiu, şefa de cabinet a secretarului de stat Barna Tanczos, ministrul Valeriu Tabără dă verdictul: „Interpretez în mod negativ. Moral zero…”.

Încă un val de disponibilizaţi ai ADS

În februarie 2011 s-a încheiat valul doi de disponibilizări din ADS. De data asta însă, celor 80 de concediaţi nu li s-au mai dat 24 de salarii compensatorii. De ce li s-a împotrivit ministrul Tabără: „Pentru că n-am vrut. Am prins situaţii în care conducerea îşi dăduse mâna cu sindicatele. Eu am aplicat legea în totalitatea ei”. L-am întrebat pe ministru de ce totuşi primul val de disponibilizaţi din ADS au fost răsfăţaţi cu câte 18.000 euro fiecare: „Nu ştiu, întrebaţi-l pe domnul Dumitru” (n.r. ex-ministrul Agriculturii Mihail Dumitru, în mandatul căruia s-a produs disponibilizarea de lux din ADS).  

Fiindcă ministrul Tabără a refuzat să accepte plăţile compensatorii pentru noul val de disponibilizaţi, s-a ales cu un proces. Florin Creţulescu, vicepreşedinte de sindicat la ADS, explică ce s-a întâmplat: „La penultima disponibilizare s-au primit, conform contractului colectiv de muncă, 24 de salarii. La ultima nu s-a primit nimic. Nu am reuşit să ne înţelegem cu ministerul. Prima oară reuşisem. Exista un contract colectiv de muncă şi spunem că era în vigoare, dumnealor spun că nu este în vigoare”.

Din valul doi de disponibilizaţi ai ADS, o parte s-au reangajat, desigur, tot la ADS: „I-am readus prin contracte de colaborare pe cei care au fost la renta viageră, care a fost desfiinţată, pentru că unul din criterii în momentul în care faci o angajare este că prima ofertă trebuie să o faci celor care au plecat”, explică liderul lor de sindicat, Florin Creţulescu.

Vicepreşedintele ADS Adrian Didă spune că în ultima perioadă, după ce criza a dus la tăierea dramatică a salariilor funcţionărimi, care „le depăşeau şi pe cele al vicepreşedintelui şi preşedintelui ADS”, interesul pentru muncă al salariaţilor s-a risipit: „Din cei 242 sau 246 de angajaţi cu cât am rămas după ultima disponibilizare, în instituţie ar trebui să lucreze 160 de persoane, iar zilele trecute am făcut o analiză cu persoana de la resurse şi am rămas surprins. Câţi credeţi că lucrează la momentul acesta? Sub 90 de persoane. Mulţi au în creştere copii şi marea majoritate stau în concedii medicale. De ce? Nu pot să-mi dau seama”.

1.0778.000  de euro este suma totală pe care au primit-o angajaţii ADS ca despăgubiri pentru că au  fost concediaţi.

Cele mai citite

China aprobă un program masiv de refinanțare a datoriilor locale pentru a combate încetinirea economică

China a dat undă verde unui program de refinanțare a datoriilor autorităților locale în valoare de 836 miliarde de dolari, într-o mișcare menită să...

CCR: Elevii din școlile particulare și confesionale au dreptul la burse de merit și de reziliență

Curtea Constituțională a României a stabilit că Ministerul Educației a încălcat legea fundamentală prin eliminarea dreptului elevilor din școlile particulare și confesionale de a...

Bătaie mare pentru Andrei Rațiu! După Barcelona, și Bayer Leverkusen îl urmărește pe fundașul român

Andrei Rațiu, fundașul român de 26 de ani de la Rayo Vallecano, atrage tot mai multă atenție în Europa, iar prestațiile sale din La...
Ultima oră
Pe aceeași temă