Camera copilului este în continuă schimbare! Spaţiul trebuie modificat odată cu vârsta destinatarului, iar noile activităţi din viaţa acestuia se fac simţite şi în decor. Prin urmare, începerea şcolii îşi pune amprenta şi asupra interiorului, mai ales în cazul noilor şcolari.
Orice părinte vrea să-i ofere copilului său un mediu propice pentru a studia şi a se relaxa. Camera acestuia trebuie gândită practic, astfel încât să îi satisfacă toate nevoile. În primul rând trebuie ţinut cont de faptul că în acest spaţiu îşi desfăşoară toate activităţile: odihnă, studiu, primirea prietenilor, etc. Prin urmare este necesar ca interiorul să îmbine latura funcţională cu cea estetică. Principalele provocări sunt valorificarea spaţiului şi identificarea unor soluţii de durată, ce pot fi păstrate cu trecerea timpului. Ar fi destul de costisitor să schimbi mobilierul din cameră o dată la doi-trei ani, aşa că orientează-te spre corpuri multifuncţionale, care pot fi adaptate uşor vârstei copilului.
Soluţii pentru zona de studiu
Opţiunea paturilor suspendate oferă extra-spaţiu la nivelul pardoselii, loc în care poate fi amenajată zona de studiu prin amplasarea unui birou, sau cea de primire a oaspeţilor dacă se alege o canapea sau nişte pouffuri.
O altă variantă utilă şi în acelaşi timp estetică în ceea ce priveşte zona dedicată studiului o reprezintă biroul încorporat în mobilier (sub formă de poliţă), ce se poate plia la nevoie, integrându-se în linia corpurilor de la nivelul peretelui. Dacă nu te-ai gândit la acest aspect din timp şi trebuie să aduci biroul în decor odată cu începerea şcolii, caută o variantă cât mai compactă, potrivită ca stil şi cromatică amenajării. Designerul Alexandra Zabunov a mixat piese noi de mobilier cu unele vechi, pe care le-a vopsit pentru a obţine un look unitar. În cazul interiorului gândit de ea, s-a dorit obţinerea unei amenajări practice cu o investiţie minimă. Aşa că s-a păstrat patul din vechiul decor (mai ales că era „la înălţime”, lucru agreat de micul proprietar al camerei) şi au fost cumpărate noi corpuri pentru a servi nevoii de depozitare şi studiu. Corpurile nou achiziţionate au urmat liniile simple de design ale patului, dar pentru că erau majoritare, ele au dat tonul amenajării şi au dus la vopsirea patului de lemn în alb.
Pentru depozitare s-a recurs la corpuri deschise, rafturi textile şi cutii. Este o soluţie practică şi accesibilă, ce permite inserarea unor corpuri noi în timp. Cutiile sunt disponibile în diverse dimensiuni şi pot fi din plastic, carton sau material textil. O idee menită să sporească spaţiul de depozitare o reprezintă şi patul dotat cu sertare ce pot găzdui lenjerie sau chiar CD-uri şi cărţi.
Mobilier multifuncţional
Ţinând seamă că încăperea şcolarului cuprinde o zonă de odihnă, una de lucru şi încă una de primire, soluţiile de mobilare trebuie alese cu mare atenţie. Mobilierul funcţional şi organizarea optimă a spaţiului sunt primele noastre recomandări. De asemenea, mai ales că de obicei aceste încăperi au dimensiuni mai reduse, alte posibile opţiuni pot fi: patul suspendat, biroul încorporat în mobilier, pouffuri, iar pentru depozitare, corpuri deschise, rafturi textile, poliţe şi cutii.