1.6 C
București
luni, 23 decembrie 2024
AcasăSpecialPregătiri de greva generală în sănătate. Ce soluţii propune Ministerul Sănătăţii. EXCLUSIV...

Pregătiri de greva generală în sănătate. Ce soluţii propune Ministerul Sănătăţii. EXCLUSIV AUDIO

UPDATE 16.40: Ministrul Sănătății a declarat că, în urma întâlnirii cu Federația SANITAS, vor fi luate o serie de măsuri pentru asistentele medicale, personalul TESA și personalul ministerului Sănătății. Astfel, ministrul a anunțat că în octombrie va avea loc o rectificare bugetară pentru acești angajați. Vlad Voiculescu a atras atenția că aceste categorii profesionale nu au beneficiat de măsurile anterioare luate de Minister pentru sistemul de sănătate, prin ordonanța 20.

„Rareori am avut o întâlnire în care am căzut de acord atât de bine. Au fost câteva măsuri importante pentru sistemul sanitar, dar există categorii profesionale care n-au beneficiat de pe urma acestor măsuri. Avem o înțelegere comună că acest lucru trebuie să fie o prioritate pentru sistemul sanitar și pentru guvern. Înțelegem cu toții atât constrângerile de care trebuie să ținem cont cât și nevoia sistemului sanitar de a-și remunera cum trebuie și aceste categorii.

Vorbim de asistentele medicale, personal TESA, de personalul ministerului Sănătății. Vom analiza în lunile care urmează și pe 15 septembrie am fost invitat la Consiliul Național al Sanitas, unde voi participa cu siguranță. Sper să găsim soluții cât mai curând posibil dar trebuie să avem în vedere că există deja un efort bugetar semnificativ pentru sănătate. Vom analiza mai întâi în curtea noastră în domeniul sanitar cu bugetele pe care le avem la dispoziție. Dincolo de asta vom avea o rectificare în octombrie. Ministerul de Finanțe vă va da detalii”, a spus ministrul Sănătății, citat de Digi24.

Liderul sindical Leonard Barascu a declarat că personalul TESA nu renunță încă la protest și că așteaptă întâlnirea din 15 septembrie pentru luarea unei decizii. De asemenea, sindicalistul a explicat că majorările salariale vor apărea imediat ce vor fi puse în practică ajustările bugetare, fiind vorba de un efort bugetar de aproximativ 5-6 milioane de lei din bugetul Ministerului Sănătății.

 „E bine că am reușit să redeschidem această discuție despre categoriile care au fost exceptate din ordonanța 20, respectiv personalul TESA, colegii funcționari publici din DSP și medicina școlară. Odată cu apariția acestei ordonanțe mai sunt și alte discrepanțe adâncite între categoriile de colegi clinic, neclinic, studii superioare de scurtă durată.

Le vom rediscuta urmând ca împreună cu tot ce înseamnă o reanalizare a bugetelor pentru spitale, casa de asigurări, să ne întâlnim în 15 septembrie și împreună cu colegii putem să luăm o decizie. Majorările salariale vor apărea imediat ce vor fi puse în practică aceste ajustări ale bugetelor. Efortul bugetar stabilit la început era la 5-6 milioane de lei, impactul era la 23.000 de oameni ce am considerat noi ca nu înseamnă foarte mult”, a spus Leonard Barascu.

Vlad Voiculescu a atras atenția că și ministerul Sănătății trebuie să calculeze care va fi efortul bugetar și că este de părere că suma este diferită de cea calculată de Federația Sanitas.

====

Federaţia Sanitas ameninţă cu noi proteste, inclusiv cu greva generală în sănătate, din cauta modului defectuos în care autorităţile au răspuns în ultimele luni la solicitările angajaţilor din sistem. Mai mult, prim-vicepreşedintele Federaţiei, Marius Sepi, a declarat în exclusivitate pentru România Liberă că, şi la ora actuală, există discrepanţe majore în modul de aplicare a OUG 20 privind salarizarea personalului medical. Astfel, liderul sindical ne-a declarat că sunt diferenţe semnificative de până la 1200 de lei între angajaţi pe acelaşi post, cu aceleaşi atribuţii. 

Marius Sepi a precizat pentru RL că la această oră au loc negocieri cu ministrul Muncii, Dragoş Pâslaru, iar în cursul după-amiezii cu ministru Sănătăţii, Vlad Voiculescu. El a spus că, în cazul în care nu vor fi soluționate solicitările, le va cere colegilor mandat în vederea declanșării unei greve generale. 

Federaţia a convocat o şedinţă de urgenţă a Biroului Executiv pentru a stabili planul de acţiune, "care va culmina cu greva generală", ca urmare a publicării Ordonanţei privind salarizarea, care nu ar rezolva nedreptăţile din sănătate. Sindicaliştii acuză atitudinea "cel puţin sfidătoare a miniştrilor Sănătăţii şi al Muncii şi implicit a întregului Guvern faţă de solicitările noastre", transmite Sanitas.

Reprezentanţii sindicaliştilor precizează că, în săptămâna 8-14 august, au purtat, în două runde, discuţii cu miniştrii Sănătăţii şi Muncii, referitor la posibilităţile de rezolvare a nedreptăţilor generate de OUG 20/2016. "Negocierile au fost de multe ori foarte aprinse, iar membrii Biroului Executiv prezenţi au fost asiguraţi, cu discursuri elaborate şi calcule iscusite că, spre exemplu, situaţia TESA din sănătate nu se poate rezolva printr-o nouă OUG. Descoperim cu stupoare, la publicarea OUG 43/2016 că ceea ce nu este posibil pentru anumite categorii de salariaţi este posibil pentru altele. Descoperim că salariaţii din ministere sunt consideraţi a fi o categorie net superioară tuturor celorlalţi salariaţi şi că pentru ei orice este posibil, mai ales atunci când e necesară fidelizarea lor în pragul unor alegeri generale gestionate pentru prima dată în România democratică de o «administraţie centrală apolitică»", arată sindicaliştii.

Ei mai spun că au fost dezamăgiţi de " lipsa de bună-credinţă şi onestitate a celor cu care am negociat", precizând că vor propune conducerii Sanitas un plan de acţiuni sindicale care va culmina cu greva generală, potrivt new.ro. "Constatăm cu profundă dezamăgire lipsa de bună-credinţă şi onestitate a celor cu care am negociat, ba mai mult, constatăm lipsa de respect a acestora faţă de salariaţii care deservesc instituţiile pe care le au în subordine. În această situaţie, vom propune organelor noastre de conducere un plan ferm de acţiuni sindicale care va culmina cu greva generală într-un sistem sanitar public şi aşa extrem de bulversat şi unul de asistenţă socială aflat aproape în colaps", mai arată reprezentanţii Sanitas.

Ei spun că îşi cer scuze anticipat pacienţilor şi că au obosit să creadă în buna-credinţă a decidenţilor. "Atenţionăm toţi decidenţii acestui moment că am obosit să credem în buna-credinţă a lor, că am obosit să sperăm la mai bine şi să aşteptăm momentul potrivit. Ne cerem anticipat scuze pacienţilor noştri şi îi asigurăm în acelaşi timp că nu vom lăsa nepăsarea guvernului tehnocrat să se transforme în servicii de sănătate din ce în ce mai proaste", susţin sindicaliştii din sănătate.

Elena Marinescu
Elena Marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Cosmin Matei şi-a prelungit contractul cu clubul de fotbal Sepsi OSK

Cosmin Matei, mijlocașul în vârstă de 33 de ani, și-a prelungit contractul cu Sepsi OSK până în vara anului 2026, cu opțiune de prelungire...

Două băuturi populare pot ajuta la prevenirea cancerului de cap și gât

Un studiu recent publicat în jurnalul "CANCER" al Societății Americane de Cancer oferă vești bune pentru iubitorii de cafea și ceai: aceste două băuturi...

Marcel Ciolacu, desemnat prim-ministru de Klaus Iohannis: Guvernul Ciolacu 2 pregătit să fie votat de către parlamentari

Președintele Klaus Iohannis a anunțat astăzi desemnarea oficială a lui Marcel Ciolacu în funcția de prim-ministru al României. Guvernul Ciolacu 2, format prin coaliția...
Ultima oră
Pe aceeași temă