Dupa aproape noua ani de procese prin instantele romanesti, un functionar bistritean a reusit sa castige procesul intentat Romaniei la Curtea Europeana a Drepturilor Omului.
Dorin Teodorescu a fost dat afara din functia de director de resurse umane in 2000 dupa ce, conform propriilor relatari, devenise "incomod" pentru conducerea vremii, facand publice mai multe potlogarii in care erau implicati politicienii care conduceau la acea data Prefectura Bistrita-Nasaud. In urma Deciziei CEDO nr. 29762/02 din 2008, Prefectura a fost obligata sa il reangajeze, iar statul roman trebuie sa plateasca daune. Decizia CEDO a devenit definitiva la sfarsitul lunii octombrie.
Litigiul de munca deschis impotriva institutiei care l-a concediat abuziv a fost castigat initial prin hotarare irevocabila pronuntata de o instanta romaneasca, insa aceasta a fost revocata ulterior printr-un recurs in anulare promovat de celebrul Tanase Joita.
"Pana in anul 2008 am fost unul dintre cei care au «castigat» inutil un proces cu autoritatile romane: am actionat in justitie Prefectura judetului Bistrita-Nasaud si am castigat, definitiv si irevocabil, acest proces. Apoi, totul a fost sters cu buretele, prin incalcari grave ale legii de catre toate autoritatile carora m-am adresat. si nu
s-a intamplat nimic. Nimeni nu a pus in aplicare legea. Nu mi s-a dat postul inapoi, am fost impiedicat sa muncesc, nu mi s-a recunoscut vechimea. Ba mai mult, vinovatii sunt liberi, fara probleme si candideaza cu nerusinare pentru Parlament", povesteste barbatul.
Prin hotararea pronuntata in cauza "Teodorescu impotriva Romaniei", CEDO a constatat incalcarea de catre autoritatile romane a dreptului reclamantului la un proces echitabil, atat sub aspectul neexecutarii unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile, cat si sub aspectul nerespectarii principiului securitatii raporturilor juridice ca urmare a admiterii recursului in anulare si desfiintarii unei sentinte judecatoresti definitive si irevocabile. In cazul imposibilitatii punerii in aplicare a sentintei civile, statul roman este obligat ca, in termen de trei luni, sa ii plateasca reclamantului, pe langa echivalentul in lei al sumei de 8266 de euro, si echivalentul in lei al sumei de 5.000 de euro cu titlul de daune materiale. Statul roman a mai fost obligat sa ii plateasca 2.000 de euro daune morale si 600 de euro cheltuieli de judecata. Acum barbatul a fost invitat la discutii de prefectul Szilagyi Ioan si asteapta sa fie reangajat.