8.7 C
București
vineri, 1 martie 2024
AcasăSpecialPrefectul judeţului Galaţi, arestat pentru trafic de influenţă şi şantaj

Prefectul judeţului Galaţi, arestat pentru trafic de influenţă şi şantaj

UPDATE. Prefectul judeţului Galaţi, Cătălin Emanoil Bocăneanu, a fost arestat preventiv, vineri, pentru 29 de zile, în baza unei decizii luate de către magistraţii Tribunalului Galaţi.

Prefectul judeţului Galaţi, Cătălin Emanoil Bocăneanu, a fost reţinut de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie sub acuzaţiile de trafic de influenţă, şantaj, dar şi de abuz de serviciu, pentru că ar fi făcut presiuni pentru angajarea unei prietene în instituţia pe care o conduce.

Prefectul este acuzat şi de instigare la infracţiunea de folosire, în orice mod, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii şi de permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii. De asemenea, în sarcina lui Bocăneanu intra să acuzaţiile de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi abuz în serviciu prin îngrădirea unor drepturi, precum şi participaţie improprie la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice şi contra intereselor persoanlor.

Citeşte şi: Cine este Emanoil Cătălin Bocăneanu, prefectul de Galaţi, cercetat de DNA

Totodată, prefectul a fost reţinut şi pentru instigare la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice şi contra intereselor persoanelor, dar şi infracţiunea de abuz în serviciu prin îngrădirea unor drepturi, potrivit unui comunicat al DNA.

”La data de 1 august 2013, inculpatul Bocăneanu Emanoil Cătălin a exercitat ameninţări şi presiuni asupra unei persoane din conducerea Direcţiei Judeţene pentru Evidenţa Persoanei Galaţi pentru a o determina să accepte angajarea în instituţie a unei anumite persoane, o prietenă a soţiei inculpatului. Pentru a asigura câştigarea concursului de angajare a persoanei respective, inculpatul Bocăneanu Emanoil Cătălin l-a determinat pe învinuitul Chirnoagă Tudorel, preşedintele comisiei de concurs, să-i  remită acesteia subiectele, prin intermediul învinuitului Topală Bogdan-Valentin, înainte de susţinerea concursului”, se mai arată în comunicat.

Citeşte şi: Percheziţii DNA la Prefectura Galaţi

În raportul DNA, procurorii au susţinut că, în cursul anului 2013, inculpatul  a efectuat demersuri astfel încât să se asigure că ”o anumită firmă” care avea un contract cu Direcţia Judeţeană pentru Evidenţa Persoanei Galaţi va primi contravaloarea contractului, în condiţiile în care Instituţia Prefectului Judeţului Galaţi nu gestiona fondurile acestei unităţi, ci Consiliul judeţean Galaţi. Astfel, Bocăneanu a pretins firmei respective montarea unor produse despre care a solicitat să nu apară pe devizul de lucrări şi a pretins şi o sumă de bani din contravaloarea contractului, bani pe care urma să-i primească după virarea contravalorii contractului în contul firmei executante.

”Cu ocazia derulării concursului pentru ocuparea funcţiei de inspector şef al Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi, inculpatul Bocăneanu Emanoil Cătălin, în calitate de membru al comisiei, s-a implicat activ în sprijinirea unui candidat pentru ca acesta să fie declarat câştigător în urma concursului care s-a desfăşurat în luna august 2013. Totodată, inculpatul Bocăneanu Emanoil Cătălin l-a determinat pe un alt candidat din cadrul Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Ialomiţa să nu-şi valorifice corect cunoştinţele în vederea ocupării funcţiei pentru care candida. Anterior, inculpatul Bocăneanu Emanoil Cătălin, fiind deja prefect al judeţului Galaţi, primise în repetate rânduri, de la candidatul pe care l-a sprijinit, produse alimentare şi băuturi”, se mai arată în comunicat.

 


// <![CDATA[
www_server_root = 'http://worker.contentchannel.ro/player';
if(typeof flowplayer == 'undefined') {
document.write('’);
document.write(”);
}
var domain = document.domain;
var domain_split = domain.split(‘.’);
var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + “.” + domain_split[domain_split.length-1];
document.write(unescape(“%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/87ec3236c0b0cee249c2b7dddcdee989/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));
// ]]>


content channel

 

De asemenea, în perioada 2012 – 2013, prefectul Bocăneanu i-a determinat pe angajaţi din cadrul Direcţiei Judeţene pentru Evidenţa Persoanei Galaţi, să-i prelungească unei angajate a unităţii suspendarea din activitate, sens în care, în mod repetat a primit de la aceasta sume de bani prin intermediul fiicei ei.

”În cursul anului 2013, la solicitarea învinuitului Topală Bogdan, inculpatul Bocăneanu Emanoil Cătălin a intervenit, în două situaţii pe lângă  pe lângă ofiţeri ai Poliţiei Rutiere Galaţi, astfel încât subordonatul său să fie sancţionat doar cu avertisment pentru depăşirea limitei de viteză, pentru neacordarea de prioritate la trecerea de pietoni, respectiv să i se înlăture sancţiunea de suspendare a permisului de conducere”, au notat procurorii.

Mai mult, în perioada august – septembrie 2013, prefectul şi-a exercitat prerogativele conferite de funcţia deţinută, traficându-şi influenţa pentru a-i asigura unui administrator de societăţi comerciale accesul la conducerea Direcţiei Regionale de Finanţe Galaţi, pentru rezolvarea unor probleme ale firmelor, primind pentru aceste intervenţii, în repetate rânduri, produse alimentare.

În interesul aceluiaşi administrator, Bocăneanu a contactat în mod repetat o persoană din conducerea unei unităţi siderurgice, în scopul asigurării desfacerii de produse pe platforma combinatului, acceptând şi primind diverse produse alimentare în schimb.

”În perioada august-octombrie 2013, pe fondul reorganizării structurilor judeţene ale  Finanţelor Publice, inculpatul Bocăneanu Emanoil Cătălin, folosindu-se de prerogativele conferite de funcţia deţinută, a exercitat intervenţii repetate pe lângă un factor de decizie, în scopul asigurării menţinerii în funcţii a patru persoane, în condiţiile în care au fost vătămate alte persoane care îndeplineau condiţiile legale pentru ocuparea acelor posturi. În perioada  2012 – 2013, a impus unei persoane cu funcţie de conducere din subordine ca, pentru interesul său propriu, să achiziţioneze din banii Direcţiei judeţene pentru Evidenţa Persoanei Galaţi, mai multe bunuri”, se mai arată în comunicat.

Prefectul judeţului Galaţi a fost reţinut pentru 24 de ore, urmând ca acesta să fie prezentat cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile la Tribunalul Galaţi.

Faţă de Chirnoagă Tudorel şi Topală Bogdan-Valentin, procurorii DNA au dispus începerea urmăririi penale.

Cele mai citite

Teodosie, cu barbă, dar totuși ciuntit ca mitropolit

Ilustrație: Marian Avramescu Înalt prea ridicatul cu macaraua arhiepiscop al Tomisului, Teodosie, a ieșit de la ședința Sfântului Sinod al bărboșilor, încă prezentând păr...
Ultima oră
Pe aceeași temă