24.6 C
București
joi, 20 iunie 2024
AcasăSpecialPrefectul de Buzău: Primarii din localităţi unde sunt probleme pot cere stare...

Prefectul de Buzău: Primarii din localităţi unde sunt probleme pot cere stare de alertă

Prefectul judeţului Buzău, Paul Beganu, a declarat că în judeţ nu se impune în acest moment decretarea stării de urgenţă aşa cum ceruse şeful Consiliului Judeţean, Victor Mocanu, însă primarii din localităţile care se confruntă cu probleme pot solicita instituirea stării de alertă, potrivit Mediafax.

Paul Beganu a declarat că singurul care a cerut insituirea stării de urgenţă în judeţ este preşedintele Consiliului Judeţean Buzău, precizând că niciun alt membru al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă nu a solicitat acest lucru.

El a adăugat însă că primarii din localităţile care se confruntă cu probleme din cauza zăpezii pot solicita instituirea stării de alertă.

“În ce priveşte starea de alertă eu am pregătit ordinul pentru emiterea acordului de instituire a stării de alertă la nivelul unităţilor administrativ teritoriale. Aştept solicitarea autorităţilor locale, le-am reamintit deja că pot institui stare de alertă cu acordul prefectului. E cea mai eficientă măsură starea de alertă, presupune punerea în aplicare a planului de măsuri de care dispune fiecare localitate în parte, în funcţie de specificul ei. E cea mai eficientă măsură în asemenea cazuri”, a declarat Paul Beganu.

Prefectul a mai spus că luni după-amiază în judeţul Buzău sunt izolate localităţile Balta Albă, Valea Salciei şi Robeasca, însă au apărut şi alte localităţi blocate ca urmare a închiderii drumurilor naţionale şi a drumurilor judeţene.

Beganu a dat asigurări că în aceste localităţi maşinile de intervenţie ajung cu antemergător.

Duminică, şeful Consiliului Judeţean Buzău, Victor Mocanu, a făcut apel către preşedintele Traian Băsescu, către premierul Mihai Răzvan Ungureanu şi către ministrul de Interne pentru instituirea stării de urgenţă în judeţ, întrucât mii de oameni sunt izolaţi, neavând curent, apă şi alimente.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, că liderul USL Victor Ponta i-a cerut decretarea stării de urgenţă în unele zone, şeful statului afirmând că nu se impune o astfel de decizie şi că ori s-a vrut “o capcană în care preşedintele să se repeadă”, ori este vorba de “necunoaşterea legii”.

El a subliniat că, potrivit articolului 93 din legea 453/2004 pentru aprobarea OUG 1 din 1999 privind regimul stării de asediu şi regimul stării de urgenţă, instituirea stării de urgenţă prin decret al preşedintelui în caz de producere a unei calamităţi naturale presupune ca toate măsurile administrative se vor dispune prin ordonanţe militare, iar unităţile militare se trec în trepte superioare de pregătire de luptă.

Băsescu a arătat că solicitarea care i-a fost adresată public de preşedintele Consiliului Judeţean Buzău, Vasile Mocanu, şi preşedintele PSD, Victor Ponta, referitoare la instituirea stării de urgenţă “ori s-a vrut o capcană în care preşedintele să se repeadă”, “ori este vorba de necunoaşterea legii”.

Cele mai citite

CSAT decide dacă oferim Ucrainei sistemul PATRIOT. Alte subiecte pe ordinea de zi a Consiliului

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) se reuneşte, astăzi, în şedinţă la Palatul Cotroceni, pe agendă aflându-se analiza privind posibilitatea transferului unui sistem...

După ce a rămas fără sprijin, Klaus Iohannis, așteptat să anunțe dacă iese oficial din cursa pentru șefia NATO

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că va prezenta joi, în cadrul CSAT, poziţia sa privind candidatura la şefia NATO şi apoi va anunţa şi...

Azilul capitalismului din Apulia

După ce marii lideri ai planetei democratice s-au întâlnit într-un cătun din Elveția - să dea o bifă imperativei chemări a eroului Zele-Vogue la...
Ultima oră
Pe aceeași temă