19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialPredoiu ar dori unificarea Ministerului Justitiei cu cel al Internelor

Predoiu ar dori unificarea Ministerului Justitiei cu cel al Internelor

Ministrul Justitiei si-ar dori un singur Minister al Justitiei si Afacerilor Interne, pentru eliminarea problemelor de comunicare dintre institutii. Expertii cred insa ca aceasta propunere nu este fezabila, in schimb simpla aplicare a unor sanctiuni ar rezolva aceste deficiente.

Ministrul Justitiei a declarat ieri, pornind de la lipsa de comunicare din Ministerele Internelor si Justitiei in cazul lui Serghei Gorbunov, cel care ar fi autorul dublului asasinat de la casa de schimb din Brasov, ca "in multe state din Europa, in special in tarile cu coruptie tinzand spre zero, sistemele acestui domeniu sunt reunite intr-un singur Minister de Justitie si Afaceri Interne". In opinia ministrului Justitiei, lipsa de comunicare dintre cele doua institutii ridica "inevitabil intrebari privind modul de structurare a acestui sistem". Laura stefan, expert anticoruptie al Societatii Academice Romane, considera ca dorinta ministrului Predoiu nu este o idee buna.

Ministrul Predoiu a mai adaugat ca dosarul eliberarii lui Gorbunov "arata clar limitele nu numai ale comunicarii, dar si ale informarii ministrilor asupra unor stari de fapt care paraziteaza sistemele pe care le conduc". In plus, Catalin Predoiu socoteste ca numarul mare de cazuri similare cu cel al cetateanului moldovean Serghei Gorbunov indica faptul ca Romania se confrunta "cu un fenomen pe intreaga zona a sistemului de Justitie si Afaceri Interne". In schimb, Laura stefan este de parere ca "problemele de comunicare interinstitutionala nu se rezolva prin unificarea ministerelor", iar "daca ar exista vointa politica, deficientele de comunicare s-ar putea rezolva prin sanctiuni pentru ca aceia care sunt implicati sa dea hartiile la timp". Pe de alta parte, in Europa, nici tarile nordice, nici Franta, Germania sau Marea Britanie, tari care s-ar incadra in descrierea facuta de ministrul Predoiu, nu au un singur minister pentru Justitie si Afaceri Interne.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă