11.9 C
București
miercuri, 2 octombrie 2024
AcasăSpecialPranz nipono-roman la Prefectura Botosani

Pranz nipono-roman la Prefectura Botosani

Functionarii de la Institutia prefectului Botosani au avut parte vineri de un pranz nipono-roman inedit. Ei au fost serviti cu bucate traditionale japoneze, dar si cu preparate pur romanesti, pe care niponii veniti in Botosani, in cadrul unui parteneriat voluntar, au invatat sa le prepare cu maiestrie. In sala in care de obicei au loc intalnirile de lucru ale reprezentantilor Guvernului in teritoriu a avut loc un eveniment mai putin obisnuit. Ocazionat de aniversarea unui an de cand functioneaza parteneriatul voluntar al niponilor veniti in Botosani pentru a-si oferi serviciile in care profeseaza, dar si pentru ca in Japonia data de 5 mai este sarbatorita ca Ziua Baietilor, reprezentantii Institutiei prefectului s-au gandit sa puna la cale o serbare dedicata musafirilor din Tara Soarelui-Rasare. Masa din centrul salii de sedinte a fost ocupata de cei aproximativ 20 de functionari care au degustat bucatele cu ajutorul betisoarelor, unii mai stangaci, altii chiar priceputi in manuirea lor: „In afara de farfurii, totul e comestibil”, le da asigurari seful serviciului de Integrare, Lucian Urigiuc, cu care Yasuyuki Shimura a fost coleg de birou si care l-a ajutat sa rupa cuvinte romanesti in toata aceasta perioada. „Sushi” a fost preparatul care a starnit curiozitatea „mesenilor”, un tip de peste crud cu orez, care se mananca in tara de origine cu ajutorul celor doua betisoare. La Botosani, preparatul a fost servit alaturi de un pahar de vin, ca sa mearga mai bine: „Pe cine rezista la primele doua feluri ii anunt ca mai avem doua”, le-a mai spus Urigiuc colegilor.

Betisoarele i-au incurcat pe prefect si subprefect

Patru feluri de mancare au fost preparate de Yoshitomo Nagamine, niponul care pe parcursul anului care s-a scurs si-a desfasurat activitatea ca bucatar voluntar la Scoala de Cooperatie de la Botosani. Pe langa sushi, cei care au dorit au putut incerca si o salata de piept de pui cu sos de soia sau spanac fiert cu peste. Cu betisoarele s-au amuzat copios prefectul si subprefectul, care au intrat in sala de mese ceva mai tarziu. In ciuda insistentelor lui Yasuyuki Shimura de a le coordona miscarile de care trebuie sa tina cont in folosirea betisoarelor, cei doi au renuntat, in favoarea furculitei din plastic. Prefectul Cristian Roman s-a asezat in capul mesei, dupa ce, in prealabil, a inspectat si celelalte feluri de mancare care au fost pregatite si la care inca mai lucra de zor, in capatul celalalt al salii, Tomo, cum i se mai spune niponului bucatar. In amintirea ineditului pranz, subprefectul David Salgau, care s-a asezat in stanga prefectului, si-a luat betisoarele pentru a le pastra sau, cine stie?, ca sa invete acasa taina manuirii lor. Pe ritmuri muzicale japoneze, care au creat ambientul sonor al zilei, functionarii Institutiei prefectului, impreuna cu cei doi sefi ai lor, au comparat traditiile nipone cu cele romanesti, s-au amuzat de tehnica betisoarelor si au impartasit impresii despre noile descoperiri. Ziua unui an de parteneriat cu voluntarii niponi s-a incheiat cu inaugurarea Colegiului prefectural in aceeasi incapere, dar dupa ce aceasta a fost eliberata si aerisita.

Cele mai citite

MAE anunță că peste 1000 de români din Liban și-au anunțat prezența la Ambasada României din Beirut

Personalul diplomatic este în legătură permanentă cu familiile de români din Liban, anunță MAE MAE recomandă ferm cetăţenilor români care se află deja pe teritoriul...

Iconist: O bijuterie arhitecturală ce îmbină eleganța istorică cu designul modern în inima Bucureștiului

În inima Bucureștiului, pe o stradă plină de istorie și farmec, se află „Iconist”, o clădire remarcabilă ce reunește influențe arhitecturale neo-franțuzești din „Micul...

Simona Halep revine pe teren la turneul din Hong Kong! Când va juca românca

Organizatorii turneului de la Hong Kong au anunțat că Simona Halep va juca miercuri, în jurul orei 13:00, împotriva Arinei Rodionova, într-un meci așteptat...
Ultima oră
Pe aceeași temă