20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialPrabusire masiva la Ocnele Mari

Prabusire masiva la Ocnele Mari

O noua prabusire a tavanului cavernei cu saramura de la Ocnele Mari, judetul Valcea, s-a produs ieri dimineata. Digul s-a crapat pe mijloc, pe o lungime de 30-35 cm. Autoritatile locale si cele ale judetului au intrat in alerta. Alarma s-a dat in jurul orei 5.00, autoritatile trecand de la codul galben de alerta la cel rosu, dupa ce conurile de surpare formate la suprafata in 2001, 2004 si 2005 s-au unit intre ele din cauza prabusirii unei mari suprafete de teren. „Trecerea de la codul galben la cel rosu inseamna ca am intrat intr-o faza periculoasa a proceselor, care afecteaza stabilitatea cavernei”, a declarat prefectul judetului Valcea, Anuta Handolescu. Au fost activate Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta si Comitetul Local pentru Situatii de Urgenta Ocnele Mari si a fost anuntat Comitetul National pentru Situatii de Urgenta. Peste 120 de persoane au fost evacuate pentru a nu li se periclita viata si au fost cazate la unitatea militara de la Vladesti, in apropierea orasului Ramnicu Valcea, sau in tabara de la Ocnita.
Surparea s-a produs in partea de nord a perimetrului unde se desfasoara lucrarile de prabusire controlata. Potrivit prof. dr. ing. Florian Zamfirescu, seful echipei de specialisti, exista riscul ca digul lacului de retentie de la poalele dealului, care are o capacitate de stocare de aproximativ 100.000 de metri cubi, sa nu mai faca fata situatiei. Deversarea de saramura din caverna era, in cursul diminetii, de aproape 20 metri cubi pe secunda. Ieri se actiona cu patru pompe, urmand sa intre in functiune inca doua.
Caverna a inceput din nou sa se surpe la inceputul saptamanii, iar marti noapte autoritatile de mediu aprobasera, la solicitarea prefectului de Valcea, deversarea in raul Olt a saramurii de la Ocnele Mari.
Primele semne de surpare a pamantului au aparut la Ocnele Mari in septembrie 2001, cand saramura a iesit la suprafata si a distrus zeci de case din zona, acelasi fenomen aparand si in 2004.

Cresterea debitelor evacuate

In paraul Sarat a fost evacuat un volum important de saramura, la un debit de peste 13 mc/s. Astfel, concentratiile de cloruri au crescut si la nivelul prizelor de alimentare cu apa ale Uzinelor Sodice Govora si SC Oltchim SA. Pentru a diminua efectele cresterii concentratiei de cloruri, specialistii au luat decizia de a creste debitele evacuate din acumularile situate in amonte de prizele de apa de pe raul Olt (Ramnicu Valcea si Raureni), incercand astfel sa asigure o dilutie si un tranzit mai rapid al saramurii.

Masuri pentru evitarea epidemiilor
Autoritatile sanitare adopta masurile necesare pentru evitarea izbucnirii unor epidemii in zona Ocnele Mari. Reprezentantii Directiei de Sanatate Publica (DSP) Valcea au raportat MS ca, pana in prezent, au fost catagrafiate 165 de persoane in zonele limitrofe raului Sarat. Au fost alertate Serviciul Judetean de Ambulanta Valcea (care dispune de o ambulanta cu toate dotarile medicale necesare, stationata in zona) si Spitalul Judetean Valcea, pentru a fi pregatite sa acorde, in orice moment, asistenta medicala de urgenta. Personalul DSP Valcea, in colaborare cu medicii de familie din localitate, supravegheaza din punct de vedere epidemiologic zona si monitorizeaza calitatea apei potabile.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă