20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialPovestea stranie a celor două oraşe fantomă

Povestea stranie a celor două oraşe fantomă

După douăzeci şi cinci de ani de la explozia reactorului centralei nucleare Cernobîl din Ucraina împrejurimile sale sunt explorate de către turişti. Unul dintre obiectivele turistice este oraşul Pripyat aflat la doi kilometri de Cernobîl care a fost abandonat de muncitorii uzinei. Ghizii care explorează zona ştiu exact pe unde să meargă şi, cel mai important, ce trebuie să evite.

Vizitatorilor li se recomandă să stea la o distanţă sigură atunci când pozează Pădurea Portocalie, care emite în continuare doze mari de radiaţii. Ei pot vedea şi parcarea unde se află elicopterele şi maşinile pompierilor care au fost folosite la stingerea incendiului în urma exploziei reactorului nuclear. Acestea sunt încă contaminate cu radiaţii. Cea mai interesantă privelişte este însă mormântul din beton armat în care se află reactorul deteriorat. Turiştii pot vedea „sarcofagul” de la o distanţă de câteva sute de metri, pentru a nu fi expuşi unui risc major de radiaţii.

Serghei Ponomarev, fotograf AP, a documentat viaţa din interiorul zonei apropiate centralei nucleare de la Cernobîl, în aprilie 2006 şi iunie 2011.

În luna aprilie, când se apropia aniversarea celor 25 de ani de la catastrofa Cernobîl, el a fost în misiune în Japonia afectată de cutremur şi a fotografiat oraşul Futaba, aflat în zona evacuată din jurul centralei de la Fukushima.

„Oamenii care au părăsit oraşul Futaba, cel mai apropiat oraş de centrala Fukushima, trebuie doar să privească Pripyatul din Ucraina aflat la 8000 km distanţă. O privire e suficientă pentru a vedea în ce se va transforma probabil oraşul lor: un oraş-fantomă. Un oraş care aşteaptă pentru totdeauna întoarcerea celor 7.000 de oameni în orice minut”, a declarat Serghei Ponomarev pentru News Republic.

Deosebirea dintre cele două oraşe este evidentă: lipsesc doar turiştii. În Futaba nu există ghiduri, punctele radioactive încă sunt necunoscute, iar la fiecare colţ, pericolul trage cu urechea. Radiaţiile nu pot fi simţite ca un murmur sau un miros. Futaba şi împrejurimile sale sunt încă o rană proaspătă. Centrala nucleară de la Fukushima mai este instabilă. Dar soarele străluceşte şi aici şi vântul bate, numai bipul aparatului Geiger semnalează că ceva este în neregulă.

Iar Pripyat, odată un oraş de 50.000 de oameni este acum o aşezare urbană pustie şi îmbătrânită, cu copaci care cresc chiar şi prin asfalt. Doar câinii vagabonzi şi pisicile mai reamintesc faptul că odată aici locuiau şi oameni.

Desigur, aceste două oraşe-fantomă nu sunt gemene, există deosebiri evidente. Pripyat este un oraş-fantomă suficient de învechit pentru a deveni un magnet pentru artişti şi aventurieri. Spre exemplu, într-o grădiniţă din oraşul Pripyat, jucăriile au fost rearanjate ca şi cum ele s-ar juca una cu cealaltă. Într-o alta, o păpuşă încă mai poartă o mască de gaze şi toate acestea de dragul artei şi pentru a atrage cât mai mulţi turişti.

Din acest punct de vedere, Futaba este încă un teritoriu virgin, neexploatat turistic, cel puţin până când nu vor începe să apară ghizii şi vizitatorii însetaţi de adrenalină şi inedit.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă