23.4 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialPovestea romanului care te invita sa "mananci arta"

Povestea romanului care te invita sa „mananci arta”

» Nascut la Galati in 1930, Daniel Spoerri este una dintre figurile importante ale pop-art-ului european de dupa razboi, fiind unul dintre semnatarii manifestului "Noul Realism", versiunea intelectualizata, europeana, a pop-art-ului american.

» Operele sale faimoase graviteaza in jurul ideii de "Eat Art"/"Mananca arta", Spoerri creand "obiecte-capcana", colaje din resturile ramase dupa pranzul unor artisti celebri. Astfel, un colaj Spoerri rezultat dintr-un pranz al lui Duchamp s-a vandut cu 200.580 dolari in 2008.

» In proximitatea acestui concept, artistul a deschis la sfarsitul anilor ’60 un restaurant "Eat Art" la Düsseldorf si, de curand, unul intr-un sat din apropierea Vienei. Acestuia din urma cotidianul "New York Times" ii dedica o cronica.

In 1964, Daniel Spoerri a organizat o expozitie in New York, "31 Variations on a Meal"/"31 variatiuni la un pranz". El a servit masa pentru 31 de artisti faimosi (printre care figureaza cei doi parinti ai pop-art-ului, Andy Warhol si Roy Lichtenstein), ulterior creand colaje cu farfuriile lor murdare si cu resturile lasate dupa festin, pe care le-a atarnat pe un perete pentru a le consfinti statutul de obiecte artistice.

Daniel Spoerri: "Un restaurant e ca un atelier"
La patru decenii de la expozitie – scrie "New York Times – amatorii de restaurante se pot bucura de creatiile artistului de 79 de ani intr-un sat aflat la 35 kilometri de Viena. Intr-o piata idilica din Hadersdorf am Kamp, elvetianul de origine romana Daniel Spoerri a cuplat un minimuzeu care expune opera sa cu un restaurant botezat "Eat Art Esslokal"/ "Localul Mananca Arta". Restaurantul serveste mancare in functie de sezon, cu un meniu ce se schimba saptamanal. Acesta include unul sau doua aperitive, doua feluri principale si un desert. In acord cu manifestul "Noului Realism" pe care Spoerri l-a semnat in 1960 la Paris, principiul "Eat Art"/"Mananca arta" incearca sa integreze viata cu arta. Ibu Altun, seful bucatar, prepara cu rabdare mancarea facuta din ingrediente locale.

 

Astfel, un meniu de sfarsit de vara incepe cu un trio de supe reci – de castraveti, pepene si rosii – si un mango lassi (un fel de iaurt de mango), servite impreuna in miniportii (de 6 euro sau 8 euro). Urmeaza un risotto, care combina impecabil aroma iute a parmezanului cu dulceata prunelor proaspete, culese din livezile din zona. Felul principal consta intr-o tocanita de vita cu o aroma subtila de sofran, servita cu cuscus (12 euro). O crema de ricotta cu alune si suc de portocale ofera un final perfect pentru un pranz (4 euro). Asemenea meniului, lista de vinuri se bazeaza pe recoltele locale – mai exact, licori din podgoriile din Turnhof, un sat din apropiere.

Serviciul e prietenos si lipsit de eticheta, iar deasupra restaurantului se afla o camera spatioasa unde se organizeaza lecturi si concerte. Dincolo de asta e, fireste, arta, reprezentata prin colaje ale artistului, facute special pentru local, care impodobesc peretii interiori. E o optiune deschiderea unui restaurant, la 79 de ani, intr-un mic sat? – se intreaba cronicarul "NY Times". Pentru Daniel Spoerri nu e nimic nou – mancarea a fost intotdeauna importanta in munca sa de artist. "Un restaurant e ca un atelier", spune el. "Am vrut sa am un spatiu unde obiectele sunt manuite automat: dupa ce ai mancat, nu stai sa te gandesti unde sa pui lingura pe masa. O mai fac si pentru ca asta ma tine viu."

12 ani petrecuti in Romania
Artistul s-a nascut la Galati, pe 27 martie 1930. Chiar daca tatal sau, Isaac Feinstein, s-a convertit la crestinism, a fost arestat si ucis in 1941. Mama sa, nascuta Lydia Spoerri, a reusit, un an mai tarziu, sa emigreze in Elvetia. Acolo, viitorul artist a fost adoptat de unchiul pe linie materna si inregistrat in scripte ca Daniel Spoerri. In anii ’50, artistul a studiat dansul si baletul, devenind dansator principal la Opera de Stat din Berna. In acest interval a intalnit artisti suprarealisti, printre care Jean Tinguely, Marcel Duchamp si Man Ray. In 1959, Spoerri a fondat editura MAT ("Multiplication d’Art Transformable"/"Multiplicarea artei transformabile"), o afacere ce producea si vindea copii ale operelor tridimensionale produse de Duchamp, Dieter Roth, Jean Tinguely si altii. Unul dintre cele mai cunoscute produse create de MAT a fost "Obiectul indestructibil" al lui Man Ray.

Resturile unui pranz, lipite pe perete, devin pictura
In 1960, Spoerri a semnat manifestul "Noului Realism", un corespondent european al pop-art-ului american, care se opunea artei abstracte a modernismului tarziu, propunand "concepte" pe drumul deschis dupa razboi de Duchamp. In acelasi an a creat primul obiect-capcana, pe care, ceva mai tarziu, l-a teoretizat in felul urmator: "Obiectele gasite in pozitii intamplatoare, in ordine sau dezordine, pe mese sau in cutii, sunt fixate pe un suport similar, exact in pozitia in care au fost gasite, si atarnate pe un perete. Singur planul e schimbat si, de vreme ce pozitia orizontala devine acum verticala, obiectul astfel creat ar putea fi numit pictura".

Inainte de obiectul-capcana care a imortalizat pranzul celor 31 de artisti pop a fost un alt obiect pe un concept similar, al unui pranz servit de guru Marcel Duchamp. Aceasta opera a fost vanduta la o licitatie, in ianuarie 2008, cu 200.580 dolari. In conexiune cu o expozitie de obiecte-capcana de la galeria pariziana "Lawrence" din 1962, Spoerri a scris "Topografia anecdotica a hazardului". La intrarea din camera hotelului din Paris, unde locuia in acel moment, era o masa pe care sotia sa a pictat-o in albastru. Spoerri a desenat o "harta" a celor 80 de obiecte aflate pe masa la ora 3.47, 17 octombrie 1961. Fiecarui obiect i s-a atasat un numar, Spoerri scriind "legenda" (in sens cartografic) subiectiva a fiecarui obiect, asa cum ii aparea in memoria afectiva. Rezultatul a fost o carte de 53 de pagini, cu o harta si un index al obiectelor, care a fost distribuita ca anunt publicitar al expozitiei de la galeria "Lawrence".

 

Cartea a devenit ea insasi obiect de arta, coplesind prin notorietate expozitia pariziana pe care o promova. "Topografia anecdotica a hazardului" a fost numita, conform Wikipedia, "probabil cea mai importanta si delectanta carte de artist de dupa razboi". A fost tradusa intai in engleza, la New York (1966), apoi in germana (1968), devenind o carte-cult – astfel ca, in 1990, Centrul Pompidou a reeditat originalul francez din 1962.

» Conceptul "Eat Art"/ "Mananca arta"
O tema majora a artei lui Spoerri este mancarea, pe care artistul o tematizeaza sub forma "Eat Art". Conceptul nu se refera doar la obiectele-capcana cu resturi de mancare, ci si la alte contexte artistice. Astfel, in 1961 el a vandut intr-o galerie din Copenhaga resturi de mancare reimpachetate in conserve, pe care le-a semnat, adaugand si un avertisment – "Atentie: Opera de arta". In 1963 el a deschis un restaurant la "Galeria J" din Paris, unde chelnerii erau artisti. Ulterior, a extins afacerea folosindu-si conceptul de "Eat Art" ca un carlig; astfel, el a deschis in Düsseldorf (1967) un restaurant Spoerri, pe care l-a imbunatatit in 1970 cu o galerie "Eat Art", la etaj. De asemenea, tot in 1970 a publicat un jurnal al perioadei petrecute pe insula greceasca Symi, in care a inclus numeroase retete ale mancarurilor de care s-a bucurat in acest timp, intitulat "Itinerar gastronomic".

Cele mai citite

Echipele Apa Nova, pregătite să intervină în caz de posibile acumulări de apă

Ca urmare a avertizărilor meteorologice emise de Administrația Națională de Meteorologie, care preconizează ploi abundente în zilele următoare, inclusiv în Municipiul București, există riscul...

Vremea se răcește semnificativ și devine instabilă în Capitală: Averse torențiale și descărcări electrice

Potrivit prognozei speciale emise de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), vremea în Capitală se va schimba radical în ziua de duminică. Se așteaptă o...

Echipele Apa Nova, pregătite să intervină în caz de posibile acumulări de apă

Ca urmare a avertizărilor meteorologice emise de Administrația Națională de Meteorologie, care preconizează ploi abundente în zilele următoare, inclusiv în Municipiul București, există riscul...
Ultima oră
Pe aceeași temă