19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialPovestea Irinei Dovgani, captivă în Donețk, bătută și umilită de proruși

Povestea Irinei Dovgani, captivă în Donețk, bătută și umilită de proruși

O femeie de 52 de ani din regiunea Donețk, în estul Ucrainei, a fost bătută și umilită de proruși mai multe săptămâni, pentru că le-a dat mâncare și haine soldaților ucraineni.

Povestea ei a ajuns să fie cunoscută după ce, în 25 august, publicația americană ”The New York Times” a publicat o fotografie în care femeia, Irina Dovgani, a fost înfășurată într-un steag al Ucrainei și obligată să țină la gât o pancartă pe care era scris ”Ea ne omoară copiii. Agentul ucigașilor”.

Datorită intervenției și demersurilor jurnaliștilor străini, în primul rând ale lui Andrew Kramer de la ”The New York Times” și Mark Franchetti de la ”Sunday Times”,  femeia a fost eliberată.

Irina Dovgani a fost ținută în cazarmele batalionului Vostok și a fost bătută și umilită de militanții proruși. Într-un interviu acordat Radio Svoboda, citat de Europa Liberă, femeia povestește: ”Am fost torturată. Mi-au tras lângă ureche din pistol de multe ori – am asurzit, nici acum încă nu aud bine. Mă puneau să stau cu o mână întinsă și să strig „Sieg Heil!”, pentru că spuneau să sunt fascistă. M-au trântit la podea, m-au bătut cu picioarele, apoi mi-au spus să mă întorc pe altă parte ca să vadă cum mă vor viola. Mi-au cerut să le dau toate parolele și pin-urile celor din familie, au spart conturile noastre și au găsit un depozit bancar de 12 mii euro și au cerut să le transfer lor acești bani. Apoi au desenat pancarta aia că sunt fascistă și că omor copii, m-au învelit în drapelul Ucrainei și m-au scos în piață. Trebuia să stau în poziție de drepți lipită de acel stâlp. Treceau mașini cu militari osetini, se opreau lângă mine, râdeau și făceau poze pe fundalul meu. Unul dintre ei a tras, spunând că vrea să-mi spargă genunchiul, dar nu m-a nimerit. Am început să țip și să sar în sus, iar ei râdeau în hohote. Ați văzut în poză femeia aia care m-a lovit cu piciorul în abdomen? Și nu a fost singura. A mai fost și o femeie în vârstă care m-a bătut cu bățul de care mergea sprijinită – în cap, pe spate, pe umeri… Sunt plină de vânătăi. Plus că m-au bătut cu patul armei peste picioare… Acum, ne mutăm mereu dintr-un loc în altul, pentru că am fost amenințată că dacă deschid gura, fata mea de 15 ani va fi nu pur și simplu violată, ci violată până va muri”.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă