19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialPovestea imobiliară a unei cehoaice, în România

Povestea imobiliară a unei cehoaice, în România

Viorica Sovakova trăieşte în Praga, de două generaţii. Bunica ei a fost româncă şi aşa a moştenit un apartament în zona Floreasca, anul trecut. Primul impuls a fost să îl păstreze, pentru că este perioadă de criză şi nu se grăbea, ci intenţiona să îi afle adevărata valoare.

 
Aşa că a căutat o metodă să îl închirieze, dar fără a veni din Praga. S-a lovit însă de birocraţie şi de situaţii care şi acum îi sunt de neînţeles. „Aşa se procedează în România? Cum de nu ai posibilitatea să plăteşti întreţinerea lunară, la apartament, direct într-un cont, prin bancă? Cine este acest administrator, căruia trebuie să vii să îi dai banii la ghişeu, lună de lună, pentru cheltuielile curente şi reparaţiile la bloc? Să angajeze un avocat, un reprezentant legal doar pentru acest lucru? A renunţat, după ce nota la telefon i-a venit foarte mare, încercând o perioadă îndelungată să aranjeze închirierea apartamentului printr-un intermediar. Aşa că a luat hotărârea de a vinde apartamentul, cu 65.000 euro, toamna trecută.

 

În Cehia, cu aceşti bani abia poate cumpăra o garsonieră, nu foarte aranjată, pe care să o închirieze. Un apartament similar cu acela vândut în România, ca suprafaţă, zonă şi an de construcţie, depăşeşte 100.000 euro.
A rezolvat problema imobiliară. I-a mai rămas însă o legătură cu România: mormântul bunicilor. Îi pare rău că nu poate veni mai des aici şi a plătit pe cineva să meargă să îl cureţe şi să pună flori. A dat banii în avans, dar are încredere în persoana respectivă. Durerea cea mai mare îi este însă că Administraţia cimitirelor îi cere să vină cu buletinul ca să plătească taxa anuală, de până în 10 euro. A sunat la şefii şefilor, dar toţi zic că trebuie să vină personal.
Aşa e în România? Se teme însă că este o conspiraţie, că e un abuz, că vor să îi ia acest loc de veci, pentru că alături are mormântul un manelist bogat, care vrea să se extindă. O fi dat şpagă, cine ştie, se teme cehoaica. Va veni la vară în Bucureşti, special să verifice acest lucru.

Pe Viorica Sovakova am cunoscut-o în urmă cu o săptămână la Praga, atunci când ne-am petrecut acolo o mini-vacanţă de shopping eco. Mai multe detalii găsiţi pe www.ecotrend.ro

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă