25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialPOTOP la Galaţi: OPT persoane au murit, 715 de case afectate,...

POTOP la Galaţi: OPT persoane au murit, 715 de case afectate, 17 localităţi sunt IZOLATE

UPDATE.Numărul decesurilor în urma inundaţiilor din galaţi a urcat la opt. Între victime se află şi o fetiţă în vârstă de opt ani.

–-

CITIŢI ŞI: IMAGINI din INFERN. Cum arată Galaţiul sub ape

Şapte persoane au murit în urma inundaţiilor de la Galaţi.

Premierul Victor Ponta a convocat comandamentul pentru situaţii de urgenţă după inundaţiile din Galaţi.

–-

Şase persoane au murit şi alte cinci sunt date dispărute, la Galaţi, după ce ploile torenţiale au făcut ravagii în acest judeţ. Peste 700 de locuinţe sunt afectate, iar 17 localităţi sunt izolate. Traficul feroviar între Bârlad şi Galaţi a fost afectat.

Circulaţia pe DN25, între Vameş şi Tudor Vladimirescu a fost închisă, potrivit Centrului Infotrafic al Poliţiei Române. Ca urmare a ploilor abundente de noaptea trecută, pe partea carosabilă a ajuns o cantitate mare de apă (pe o porţiune de aproximativ un kilometru, nivelul acesteia depăşeşte un metru).

Semnalăm că în acelaşi judeţ este închis şi DJ253, din aceleaşi motive.

–-

În cursul nopţii trecute peste 350 de efective ale pompierilor, jandarmeriei, poliţiei şi ale altor structuri au acţionat cu 41 de mijloace de intervenţie în 12 localităţi în scopul limitării efectelor inundaţiilor.

În urma misiunilor de salvare derulate de către angajaţii Ministerului Afacerilor Interne, s-a reuşit salvarea a 45 de persoane aflate în situaţii critice – 24 de persoane în comuna Costache Negri, 14 persoane în localitatea Cuca şi alte 7 în comuna Cudalbi.

Totodată, în urma misiunilor de salvare întreprinse în cursul nopţii, efectivele Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă şi cele ale Jandarmeriei Române au evacuat peste 330 de persoane din zonele afectate de inundaţii. Alături de acestea au fost salvate şi apoi evacuate peste 120 de animale din gospodăriile situate în localitatea gălăţeană Griviţa.

Secretarul de stat al M.A.I. Cătălin Chiper, coordonator al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, se va deplasa în această dimineaţă cu un elicopter al M.A.I. în zonele afectate de viitura care a avut loc în noaptea trecută în câteva localităţi din judeţul Galaţi.

Secretarul de stat al M.A.I. va fi însoţit de şeful Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, colonel Ion Burlui.

–-

În seara zilei de 11 septembrie, pe raza judeţului Galaţi au căzut precipitaţii abundente, care au continuat şi pe timpul nopţii, fiind afectate localităţile Cuca, Corni, Cudalbi, Rediu şi Costache Negri, informează Poliţia Română.

”În comuna Cuca, din relatările colegilor din teren, a reieşit că 10 autoturisme au fost luate de ape, 20 de case au fost inundate şi una a fost distrusă în totalitate.

În urma ploilor au fost inundate şi posturile de poliţie din comunele Cuca, Corni, Cudalbi, Rediu şi Costache Negri şi 4 autoturisme, din dotarea posturilor de poliţie Cudalbi şi Rediu, au fost avariate.

La nivelul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Galaţi a fost alertat întregul efectiv de poliţie din mediul rural, care a acţionat atât pentru diminuarea efectelor inundaţiei asupra posturilor de poliţie, cât şi pentru ajutorarea populaţiei civile, reducerea pierderilor de vieţi omeneşti şi limitarea pierderilor de bunuri. Au fost constituite echipe de căutare a persoanelor date dispărute.

De asemenea, efectivele Serviciului Rutier şi Biroului D.N.E. au acţionat pe drumurile naţionale şi judeţene pentru redirecţionarea traficului rutier în zonele afectate şi facilitarea accesului utilajelor pentru îndepărtarea aluviunilor aduse de pe versanţi.

În continuare, poliţiştii vor acţiona alături de reprezentanţii celorlalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne din judeţul Galaţi pentru limitarea pagubelor produse de căderile abundente de precipitaţii”, se arată într-un comunicat al IGPR.

–-

Traficul între Bârlad şi Galaţi este afectat, iar DN26 este blocat de aluviuni. O persoană a fost dată dispărută. Alte patru a murit, noaptea trecută. 700 de case sunt afectate de inundaţii. 18 localităţi au rămas fără curent electric.

La faţa locului se află zeci de pompieri, jandarmi şi militari.

Potrivit Ministerului Apărării Naţionale, ”89 de militari cu trei mijloace tehnice acţionează, în această dimineaţă, începând cu ora 01.30, în zona localităţilor Măstăcan, Costache Negri şi Pechea, din judeţul Galaţi, pentru ajutarea populaţiei şi limitarea efectelor inundaţiilor produse aseară în acea zonă.

În cursul nopţii, militarii, care provin din Brigada 282 Infanterie Mecanizată – Batalioanele 300 Infanterie şi 284 Tancuri Galaţi, au acţionat şi în localitatea Cudalbi.

Intervenţia este realizată la solicitarea subprefectului de Galaţi”.

––

Patru persoane şi-au pierdut viaţa luate de viituri, în noapea de miercuri spre joi, în judeţul Galaţi, în timp ce peste 700 de case din 17 localităţi din judeţ au fost inundate, sute de oameni fiind evacuaţi, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Nicolae Bacalbaşa, potrivit Mediafax.

Printre morţi se află şi un copil.

Zeci de animale au murit înecate.

În unele zone, cantităţile de precipitaţii au fost de 110 l/mp, formâdu-se viituri pe versanţi.”Au fost cantităţi foarte mari de precipitaţii (110 l/mp la Griviţa, 96 l/mp la Vlădeşti) şi scurgeri importante de apă pe versanţi, fapt ce a dus la creşterea rapidă şi semnificativă a debitelor pâraielor
Suhu şi Geru. Viiturile au făcut patru victime. În localitatea Cuca, doi bărbaţi cu vârste de 62, respectiv 85 de ani au murit înecaţi, o femeie de 74 de ani a decedat cel mai probabil în urma unui infarct, iar la Cudalbi, o fetiţă de opt ani a fost luată de viitură. De asemenea, o persoană este dată dispărută, la Griviţa”, a spus purtătorul de cuvânt al Prefecturii Galaţi, Petrica Paţilea.

Potrivit acesteia, au fost inundate peste 700 de case şi peste 500 de curţi şi grădini, fiind evacuate de către pompieri 339 de persoane şi salvate 45 de persoane şi 122 de animale.

Reprezentantul ISU Galaţi, Eugen Chiriţă a declarat că în urma ploilor torenţiale circulaţia a fost parţial blocată pe drumul naţional 26, între localităţile Vlădeşti şi Oancea o situaţie similară înregistrându-se şi pe un drum judeţean între localităţile Chiraftei şi Viile. Traficul feroviar pe ruta Galaţi-Bârlad a fost blocat temporar între Măstăcani şi Fârţăneşti din cauza terasamentul căii ferate, afectat de aluviuni pe o porţiune de aproximativ un kilometru.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă