11.3 C
București
duminică, 25 februarie 2024
AcasăSpecialPostul de televiziune B1 TV, amendat de CNA

Postul de televiziune B1 TV, amendat de CNA

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a decis, marţi, să amendeze postul de televiziune B1 TV, intrucât, în data de 4 februarie, realizatorul Radu Banciu a făcut comentarii xenofobe, informează Mediafax.

Astfel, postul de televiziune B1 Tv a fost amendat cu 30.000 de lei, din cauza emisiunii “Lumea lui Banciu”, difuzată pe 4 februarie, în care realizatorul Radu Banciu a făcut comentarii, pe care majoritatea membrilor Consiliului le consideră xenofobe.

Sancţiunea a fost aplicată la propunerea membrului CNA Radu Călin Cristea, cu şase voturi “pentru” (Valentin Jucan, Viorel Buda, Radu Herjeu, Dorina Rusu, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea), în timp ce Monica Gubernat şi Florin Gabrea au votat “împotrivă”.

Membrii CNA au considerat că unele comentarii făcute de Radu Banciu în respectiva emisiune au fost jignitoare la adresa comunităţii musulmane. Astfel, în acest caz, cei mai mulţi membri ai CNA au considerat că B1 TV a încălcat articolul 47, alineatul 1 din Codul audiovizualului, potrivit căruia “Este interzisă difuzarea în programele audiovizuale a oricăror forme de manifestări antisemite sau xenofobe”.

Pe de altă parte, CNA a reţinut în aceeaşi sancţiune faptul că B1 TV a redifuzat, pe 1 martie, un material despre averea şefului penitenciarului Jilava, Cătălin Stroe. Pentru acest material, B1 TV a primit o amendă de 10.000 de lei de la CNA, în şedinţa din 24 februarie.

Reprezentantul televiziunii B1 TV, Rareş Aniţa, a spus că Radu Banciu a exprimat o opinie în emisiunea sa, precizând că legislaţia nu interzice abordarea niciunui subiect.

În ceea ce priveşte reluarea materialului referitor la averea şefului penitenciarului Jilava, Rareş Aniţa a spus că B1 TV l-a redifuzat ca o formă de protest faţă de sancţiunea aplicată iniţial de Consiliu. Rareş Aniţa a mai spus că materialul a fost redifuzat şi în contextul apariţiei unor noi informaţii privind neregulile din penitenciarele din România.

În schimb, membrul CNA Florin Gabrea l-a rugat pe Rareş Aniţa să îi transmită un sfat lui Radu Banciu. “Să mai deschidă din când în când uşa la studio pentru că e aerul din ce în ce mai închis (…) Poţi să fii fără nicio religie, dar (religia, n.r.) e un subiect destul de complicat şi profund pentru a fi expediat ca un meci de fotbal (…) Domnul Banciu se poate închina la ce porc vrea şi la ce cocoş vrea (…) Nu ştiu ce a încălcat, dar nu cumva a încălcat bunul simţ? E destul de grav”, a spus Gabrea.

La rândul său, membrul CNA Dorina Rusu a spus că i s-au părut îngrozitoare comentariile despre religie făcute de Radu Banciu. “Este o intoleranţă, un prost gust, e ceva ce te înfioară (…) E ceva care rar mi-a fost dat să aud”, a mai spus Dorina Rusu.

Cele mai citite

După Transnistria, alt pericol în Republica Moldova: Autonomia Găgăuză, cu 98% la sută din locuitori pro-Rusia

În contextul în care pe 28 februarie autoritățile de la Tiraspol ar urma să ceară anexarea Transnistriei la Rusia, este posibil ca Putin...
Ultima oră
Pe aceeași temă