11.2 C
București
miercuri, 21 februarie 2024
AcasăSpecialPopulaţia va fi avertizată în acelaşi timp cu autorităţile, în cazul unui...

Populaţia va fi avertizată în acelaşi timp cu autorităţile, în cazul unui cutremur

În cazul unui cutremur populaţia va fi informaţă în acelaşi timp cu autorităţile. Este vorba despre o aplicaţie informatică oferită în mod gratuit de către Guvern, în câteva luni de zile.

Minsitrul delegat pentru învăţământ superior, cercetare ştiinţifică şi dezvoltare tehnologică, Mihnea Costoiu susţine că, în prezent, o echipă de specialişti în software lucrează pentru realizarea aplicaţiei care va fi oferită populaţiei de către Guvern şi, totodată, se poartă negocieri cu diferite companii, cum ar fi cele de telefonie, în vederea implementării acesteia.

“Ne dorim ca, în foarte scurt timp, să punem la dispoziţia oamenilor informaţii despre seisme. Pentru populaţie aplicaţia ar trebui să fie gratuită, iar mesajele de avertizare să fie transmise, simultan, şi la TV şi la radio”, a spus Mihnea Costoiu.

Aplicaţia va oferi populaţiei informaţii privind iminenţa producerii unui cutremur care sunt destinate, în prezent, doar autorităţilor, prin Centrul de alarmare de la Institutul Naţional pentru Fizica Pământului de la Măgurele.

Ministrul spune că acest tip de avertizare l-a văzut în Japonia.

”Toate informaţiile care se colectează de la senzorii seismici din întreaga ţară şi ajung la Institutul Naţional pentru Fizica Pământului vor fi transmise public, desigur, este vorba despre cutremurele importante”, a explicat Mihnea Costoiu, adăugând că ”va fi un sistem de avertizare a întregii populaţii a României”, potrivit B1TV.

Proiectarea aplicaţiilor informatice va fi suportată din bani de la buget.

”Guvernul nu are infrastructura pentru a trimite informaţiile respective, aceasta este privată, dar vom negocia pentru că fiind vorba despre mesaje de interes public ne dorim să existe gratuitate”, a completat minsitrul.

Cele mai citite

Iohannis a readus coaliția la Masa tăcerii, de Ziua Constantin Brâncuși

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele Klaus Iohannis a găsit momentul oportun pentru a restabili armonia în coaliția de guvernare, astfel încât el să fie lăsat...

Ghiță Ciobanu speră la un ajutor pentru lână de 2 euro pe cap de oaie

Crescătorii de ovine tot mai speră să primească subvenția pentru lână, promisă aproape în fiecare an de oficialii de la Agricultură, dar care...

“Acordul comercial” de la München: jumătate de triliard de dolari, destinați industriei americane de război

Nimeni n-a sesizat atât contrastul, cât și asemănarea dintre München-ul toamnei anului 1938 și cel al iernii 2024. Dacă atunci, francezii și britanicii au...
Ultima oră
Pe aceeași temă